Ant grotelių kepti vaisiai pasižymi universalumu: juos galime valgyti kaip gaivų desertą, naudoti kaip unikalų salotų ingredientą ar priedą prie grilyje keptos mėsos. Prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika kviečia patobulinti grilinimo patirtį su sveikais ir gardžiais keptais vaisiais, kurie tikrai taps vaikų vasaros favoritais. Anot specialisto, nors labiausiai kepimui tinka kaulavaisiai, tokie kaip persikai ant nektarinai, griežtų taisyklių nėra, o svarbiausia – atrasti derinius, kurie labiausiai džiugina individualius skonio receptorius. Kokius vaisius rinktis ir kaip juos paruošti? Prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika teigia, kad ant grotelių galima kepti įvairius vaisius: „Viskas priklauso nuo to, ką mėgstame. Populiariausi vaisiai, dažniausiai kepami ant grotelių, yra ananasai, kriaušės, persikai, arbūzai, mangai,…
Įsibėgėjus grilio sezonui prisiminkite kepto viščiuko ant skardinės receptą – užteks visai draugų kompanijai
Kadaise mamos ar močiutės viščiukus, pamautus ant butelio ar skardinės, kepdavo orkaitėje, o dabar, besišnekučiuodami su draugais ant pievelės, galime jį taip ir grilinti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, ji vertinama dėl lengvai pasisavinamų baltymų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja prekiaujama prekybos tinklo parduotuvėse, kuriose galima rinktis ir užaugintą be antibiotikų mėsą. Vištieną svarbu gerai iškepti Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažai riebalų: „Vertingiausia…
Tarptautinės barbekiu dienos proga – grilio meistro patarimai, kaip gardžiai iškepti kiaulieną (receptas)
Kiauliena – universali mėsos rūšis, populiari ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje pasaulio šalių, puikiai tinkanti kepimui grilyje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Tad prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika liepos 4-ąją kviečia paminėti Tarptautinę barbekiu dieną ir išbandyti įsimintino skonio plėšytos barbekiu kiaulienos kebabų receptą. Nauda žmogaus organizmui priklauso nuo mėsos paruošimo būdo Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis, tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo…
Užkandis į gamtą – makaronų salotos: sotu, sveika ir pigu (receptas)
Klasikinės daržovių ir makaronų salotos tiks vasaros išvykoms: jas lengva ir pigu paruošti, be to, jos puikiai išsilaiko kelionėse, išlieka labai skanios net šiek tiek pastovėjusios ant pikniko stalo. Salotoms galima naudoti bet kokias daržoves, paskaninti keptos vištienos gabaliukais ar sūriu, improvizuoti su padažais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į makaronų gaminimo būdą: geriau valgyti nepervirtus, kurie Italijoje vadinami „al dente“ – jų glikeminis indeksas mažesnis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškus makaronus bei pastebi, kad pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, vamzdelių bei sraigtelių formų. Svarbu nepervirti ir nepamiršti saiko Nors dabar madinga iš raciono išbraukti bulves ir…
Šviežių bulvių apkepas – ir kasdienai, ir šventinių patiekalų garnyrui: kainuos vos kelis eurus
Antrąja lietuvių duona vadinamos šviežios bulvės vasarą karaliauja ant mūsų stalo įvairiais pavidalais: nuo paprastų virtų, su krapais patiektų prie šaltibarščių iki daugelio dievinamų bulvinių blynų. Nors dažnai bulvių vengiama, bijant priaugti svorio, sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita Gavelienė teigia, kad daug kas priklauso nuo bulvių paruošimo būdo, mat dažniausiai tukina ne bulvės, bet riebūs jų pagardai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad prekybos centruose, į kuriuos jau atkeliavo šviežios lietuviškos bulvės, jas verta rinktis pagal numatomus ruošti patiekalus – kartais reikia birių, o kartais – išlaikančių formą. Geriausia virti, kepti orkaitėje arba grilinti Bulvės mėgstamos ne tik Lietuvoje – jos vienos labiausiai paplitusių daržovių…
Dietologė paneigė mitą apie populiarų Joninių patiekalą – bulves: jas sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių
Joninės – viena iš seniausių Lietuvoje vis dar gyvuojančių tradicinių švenčių. Dar prieš krikščionybės atsiradimą, ji vadinta Rasomis. Šia švente mūsų protėviai paminėdavo vasaros saulėgrįžą, kai Šiaurės pusrutulyje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Nuo pat XVIII – XIX amžiaus, kai lietuviai pradėjo auginti bulves, šios tapo neatsiejama Joninių dalimi. Kaip ir kitų vasaros švenčių metu, jos keptos laužuose ir po to skanautos su sviestu bei druska. Nors šiais laikais dažnai bijoma bulves vartoti dėl didelio angliavandenių kiekio, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai daroma nepelnytai, nes jose daug naudingų medžiagų. Prasidėjus šviežių bulvių sezonui, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi gudrybėmis, kaip jas per Jonines išsikepti…
Nenoriai geriate vandenį? Dietologė atsakė, ką turėtumėte valgyti per karščius
Ruošiantis iškylauti kartais tenka pasukti galvą, ką įsidėti desertui, mat karštyje maistas greitai genda. Tačiau vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, o kai lauke karšta, vandeningi arbūzai dar ir gaivina bei užtikrina skysčių balansą. Tad planuojant Joninių išvyką į gamtą, verta pasidairyti po parduotuvių vaisių skyrių. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad arbūzai puikiai paįvairina mitybos racioną, o juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą. Puikus skysčių šaltinis Nors arbūzus labai mėgsta ir maži, ir dideli, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, kad šių vaisių glikeminis indeksas – aukštas: „Tai reiškia, kad arbūzai gali didinti apetitą, tada bus sunkiau…
Joninėms mėsos technologas kviečia išsikepti burnoje tirpstančių barbekiu šonkauliukų (receptas)
Ilgaamžėmis tradicijomis ir burtais apipinta Joninių šventė dažnai neapsieina be kepsninėje keptų patiekalų. Vieni ant ugnies čirškina dešreles, kiti kepa šašlykus arba vištieną, o treti ruošia burnoje tirpstančius kiaulienos šonkaulius su barbekiu glazūra. Anot gydytojos dietologės dr. Edita Gavelienės, kiaulienos apdorojimas grilyje yra vienas sveikatai palankiausių šios mėsos paruošimo būdų, tačiau svarbu jos nesudeginti. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad išsikepti skanių ir maistingų kiaulienos šonkauliukų gali visi, svarbiausia – tinkamai atrinkta mėsa. Todėl ilgiausią metų naktį šefas kviečia praleisti prie kepsninės ir nuostabiais patiekalų skoniais nustebinti svečius. Kiauliena – kartą per savaitę Kiauliena – be abejonės mėgstamiausia lietuvių mėsa. Jos panaudojimo galimybių įvairovė didelė: nuo šoninės,…
Dietologė atsakė, kaip tinkamai kepti baklažaną, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika
Net retai valgantys žalias daržoves įvertina jas iškeptas ant grotelių – tuomet kitaip atsiskleidžia cukinijų, paprikų, svogūnų, morkų, kukurūzų ir įvairiausių kopūstų rūšių skonis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kad grilinti arba kepti orkaitėje ypač verta baklažanus, nes keptuvėje jie linkę sugerti riebalus. Ši daržovė – tikras skaidulų ir antioksidantų šaltinis, tačiau nereikėtų pamiršti ir kitų: kuo spalvingesnė mūsų maisto lėkštė, tuo sveikatai naudingiau. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip išsirinkti šviežiausius baklažanus ir kur juos laikyti namuose. Mažai kaloringi ir naudingi sveikatai Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, baklažanus į savo racioną naudinga įtraukti tiek sveikiems, tiek turintiems problemų dėl…
Saldu, bet nekaloringa: kokie desertai neina į kūną?
Norite ko nors saldaus, bet pasižadėjote maitintis sveikiau? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent toks poreikis dabar yra ant bangos: pirkėjai vis dažniau ieško desertų be pridėtinių cukrų, pageidauja jų lengvesnių ir palankesnių sveikatai. Visgi cukraus atsisakymas nereiškia, kad reikės atsisakyti ir gyvenimo saldumo. Praktiški „Iki“ konditerio Thierry Lauvray patarimai padės iš paprastų produktų pasigaminti skanų ir sveiką desertą, kuriuo bus galima gardžiuotis be sąžinės graužimo. „Tikriausiai kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevartoja riešutų, laktozės, glitimo ar cukraus. Laimei, šiais laikais yra gausus produktų pasirinkimas, kurie tinka įvairiems mitybos stiliams. Analizuodami duomenis pastebime, jog sveikuoliški desertai su mažiau cukraus sulaukia vis didesnio pirkėjų dėmesio, taip…









