Vos tik iš samanų išlenda pirmosios voveraitės, traukiame krepšius ir važiuojame į mišką jų ieškoti. Grybavimas tapęs kone nacionaline lietuvių sporto šaka – kasmet po lietingų savaičių socialinius tinklus užlieja nuotraukos su baravykais. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas teigia, kad praeityje lietuviams grybavimas buvo būtinybė, o valgiai su grybais – kasdienybė. Mat vien iš gyvulininkystės ir žemdirbystės krašte buvo sunku pragyventi. Ir nors dabar daugeliui grybavimas likęs tik pramoga ar pabuvimo gamtoje forma, iki šių laikų jis išliko ir kaip pragyvenimo šaltinis. Dzūkijoje šilinių dzūkų grybavimo tradicija net įtraukta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad voveraitės yra vienintelė…
Nuo burnoje tirpstančio iki maloniai traškaus: kaip iškepti tobulą mėsos paplotėlį?
Jau įpusėjęs grilinimo sezonas dažnai asocijuojasi su mėsainių gamyba: čirškantys kvapnūs mėsos paplotėliai – bene viena pagrindinių mėsainio dalių, lemianti įsimintiną patiekalo skonį ir malonią tekstūrą. Taip pat mėsainių gamyba atvira įvairovei: galime pagal pomėgį pasigaminti vos apkeptus (angl. rare), vidutiniškai apkeptus (angl. medium-rare) arba gerai iškeptus (angl. well-done) paplotėlius. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip grilyje pagaminti mėsą pagal norimą iškepimo lygį. Kaip atpažinti, kad mėsos paplotėlis norimo iškepimo lygio? Tam, kad kokybiškai iškeptų norimas mėsos paplotėlis, nebūtina naudotis specialia grilinimo įranga. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas V. Nadzeika teigia, kad galime naudoti įprastus turimus įrankius. „Verta žinoti, kad apkepusio mėsos paplotėlio vidinė temperatūra sieks maždaug 50…
Dietologė ragina dieną pradėti su šiuo produktu – reikalingas visiems organizme vykstantiems procesams
Varškė pasižymi tūkstančius metų siekiančia istorija: nuo seno buvo laikoma natūraliu vaistu nuo virškinimo negalavimų ir pagrindiniu tradicinės virtuvės ingredientu visame pasaulyje. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame pieno produkte gausu baltymų, mineralų ir vitaminų, todėl varškę verta įtraukti tiek į suaugusiųjų, tiek į vaikų mitybos racioną. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad aukštos kokybės varškę galima išsirinkti atidžiai skaitant produkto etiketę bei papildomai sutaupyti sekant skelbiamas nuolaidas – šią savaitę jos įsigyti parduotuvėse galima kone dvigubai pigiau. Varškė – puikus pasirinkimas pusryčiams Dr. Editos Gavelienės teigimu, geros savijautos garantas yra tinkami pusryčiai: „Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų…
Jau senovės civilizacijose skanautas desertas – ledai: gydytoja dietologė dalijasi patarimais, kiek jų valgyti
Vasarą sunku įsivaizduoti be ledų. Šį desertą valgyti mėgsta tiek vaikai, tiek suaugę. Nors parduotuvių lentynose ledų pasirinkimas didelis – nuo tradicinių vanilinių, iki įvairiais egzotiniais vaisiais ar net riešutais paskanintų desertų – pirkėjai nevengia eksperimentuoti ir išbandyti dar neragautų ledų skonių ar jų namuose pasigaminti patys. Vis dėlto, gydytoja dietologė Edita Gavelienė primena, kad ledai yra dažniausiai pridėtinio cukraus turintis desertas, todėl valgyti kasdien jų nerekomenduojama. Artėjančios Tarptautinės ledų dienos proga prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip šiltomis dienomis įsigytus ledus namo parsivežti dar neištirpusius bei siūlo išbandyti gardų naminių ledų receptą su braškėmis ir ananasais. Tarpukario Kaune ledus gamino net 300 fabrikų Ledų…
Pankoliai – unikalūs maistinėmis savybėmis: veikia priešuždegimiškai ir malšina alkio jausmą
Salierinių augalų šeimai priskiriami pankoliai kiekvienoje virtuvėje turėtų atsirasti kur kas dažniau, mat savo maistinėmis savybėmis jie lenkia daugumą plačiai paplitusių daržovių, teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Pankoliai yra ne tik antioksidantų bei skaidulų šaltinis, bet ir slopina apetitą, tad į juos turėtų atkreipti dėmesį siekiantys koreguoti savo svorį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad ši kvapni, anyžių ir krapų aromatą skleidžianti daržovė populiarėja – ją renkasi norintys praturtinti savo racioną įdomesniais skoniais. Naudingos visos pankolio dalys Pankoliai dažnai žinomi dėl sėklų – jų arbatą pediatrai dažnai rekomenduoja mamoms, kurių kūdikiai kenčia nuo pilvo pūtimo ir dieglių. Gydytoja dietologė dr. Edita…
Lietuvių lėkščių favoritai – avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams (gvakamolės receptas)
Kai vasaros vakarą gaunate žinutę, jog žada užsukti draugai, o ilgai stovėti prie viryklės nesinori, greito užkandžio idėja – gvakamolė su kviečių traškučiais. Visai nesudėtinga greitai sutrinti keletą avokadų ir pagardinti juos įvairiais priedais, kuriuos rasite šaldytuve. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avokaduose yra net 30 iš maždaug 40-ties žmogui naudingų medžiagų, kurias reikia suvartoti per parą. Tad prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškiausius avokadus ir kur juos laikyti namuose. Lietuvių lėkščių favoritai Paskutiniais metais su pusryčių skrebučiais išpopuliarėję avokadai toliau neapleidžia norinčių gyventi sveikiau raciono: jie pjaustomi į salotas, dedami į glotnučius, naudojami veganiškiems saldumynams ir įvairiems…
„Portobello“ grybai – ir antioksidantas, ir ypatingo skonio ingredientas: kiek jų galime suvalgyti?
Dvisporiai pievagrybiai, dar vadinami „Portobello“ grybais, kulinarinių gėrybių srityje išsiskiria kaip unikalus ir maistingas produktas. Dėl savo skonio bei įsimintinos tekstūros šis ypatingas grybas atveria daugybę galimybių maisto gamyboje ir žavi tiek profesionalius virėjus, tiek gaminančius namuose. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, verta į savo racioną įtraukti „Portobello“ grybus, nes jie pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis ir veikia kaip antioksidantas. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos teigimu, šiems grybams būdingas išskirtinai turtingas skonis. Taigi, kviečiame paįvairinti savo racioną unikaliu vištienos, čiobrelių bei grybų rizotu. Visapusei naudai būtina derinti su kitais maisto produktais Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pasakodama apie „Portobello“ grybus, pažymi jų…
Išbandykite klasikines Valdorfo salotas: vasariškai gaivios, aromatingos ir nebrangios
Atėjus vasarai, kai mėgaujamės uogų įvairove, primirštame žiemą valgytus vaisius, o visai be reikalo – jie paįvairina racioną ir suteikia pikantiškumo net tradiciniams patiekalams. Kriaušės, obuoliai, melionai skanūs ir vieni, ir draugijoje su kitais patiekalų ingredientais, o vynuogės savo saldžiarūgščiu skoniu pagardina pačias paprasčiausias salotas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad obuolius vertėtų valgyti visus metus – tai puikus energijos ir antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus, šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip obuolius laikyti namuose, kad šie ilgiau išliktų švieži ir skanūs. Obuoliai siejami su puikia sveikata Nuo seno visose tautose obuoliai buvo itin vertinami. Nė apie vieną vaisių…
Ledo kubelis, šviežia bulvė ir svogūnas: 3 stebinančios grilio gudrybės
Grilio sezonas įsibėgėja – daugelis šią vasarą jau išbandė daugybę jo patiekalų. Jei ir šį savaitgalį ketinate užkurti kepsninę, išbandykite tris maisto technologo siūlomus triukus. Anot jo, šios mažiau žinomos gudrybės pavers jus tikru grilio meistru. 1. Svogūnas – švariai kepsninei ir papildomam skoniui Vilniaus paukštyno produktų kūrimo technologo Raimondo Čironio teigimu, gero ant grotelių kepto patiekalo paslaptis slypi ne tik kokybiškuose ir suderintuose produktuose. „Svarbu ne tik pasirinkti kuo šviežesnę mėsą, gerai sunokusias daržoves, kuo natūralesnius padažus bei kokybiškus kitus reikalingus produktus, bet ir tinkamai paruošti kepsninę. Ją būtina išvalyti prieš naudojimą, o neretai ir kepimo metu, ypač, jei vieną po kito kepsite skirtingus patiekalus. Pridegę riebalai ar maisto…
Saldžiausios metų dienos proga – patarimai, kaip išlaikyti neištirpusį šokoladą plieskiant karščiams
Vasarai įsibėgėjus, vis daugiau laiko praleidžiame iškylose, kuriose su kompanija dalijamės įvairiais skanėstais. Vienas populiariausių, bet greitai karštyje tirpstančių, saldėsių – šokoladas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jis gali būti palankus sveikatai, jeigu atkreipsime dėmesį į kelis kriterijus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką šokoladą ir tinkamai jį laikyti iškylaujant. Liepos 7-ąją minint Tarptautinę šokolado dieną, kulinarijos specialistai kviečia pasigaminti burnoje tirpstantį morkų ir riešutų sviesto braunį. Kuo daugiau kakavos – tuo geriau Saldumynai dažnai siejami su šventėmis, susibūrimais ir bendravimu. Dalijimasis saldėsiais su kitais gali sukurti bendrystės, komforto jausmą. Be to, suvartojus cukraus, laikinai pagerėja nuotaika ir pajaučiama daugiau energijos. Vis…








