• Virtuvė, receptai

    Dešrainių dienos proga – daniškas receptas ir šefo patarimai, kokias dešreles rinktis

    Dešrainiai – vienas populiariausių, greitam maistui priskiriamų, patiekalų. Juos nesudėtinga pasigaminti namuose bei kepti ant grilio, o priedus ir jų derinius kiekvienas gali pasirinkti pagal sau artimą skonį. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dešrainiai – racioną paįvairinantis patiekalas, tačiau gaminant juos svarbu pasirinkti sveikatai palankios sudėties dešreles bei kitus pagardus. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi tikro daniško dešrainio receptu ir kviečia vasaros vakarus su artimaisiais praleisti prie kepsninės. Dešrainių istorija siekia XIX a. Dešrainių idėja gimė dabartinėje Vokietijos ir Austrijos teritorijoje, kur Vienos bei Frankfurto gyventojai turėjo nusistovėjusias dešrelių gaminimo tradicijas. Visame pasaulyje žinomos šių miestų dešrelės XIX a., kartu su vokiečių emigrantais, atkeliavo ir į…

  • Virtuvė, receptai

    Atlikdami vieną veiksmą su vaisiais ir daržovėmis – pašalinate iki trečdalio naudingų medžiagų

    Gardžiai pagaminti daržoves užtrunka laiko, o ypač tuomet, kai jas skutame ar lupame peiliu. Vis dėlto, kai kuriuos vaisius ir daržoves verta palikti su žievele, kuri, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, turtinga naudingomis maistinėmis medžiagomis. Be abejonės, svarbiausia prieš tai tokius produktus tinkamai nuplauti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, vaisių ir daržovių plovimo procesas turėtų prasidėti nuo jūsų pačių rankų švaros, o norintiems dar sveikesnės alternatyvos pataria rinktis ekologiškai užaugintus produktus. Nuo 100 iki 300 procentų daugiau maistinių medžiagų Gaminant maistą dažnai net nesusimąstome, kodėl vienas daržoves lupame, o kitų – ne. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad daržovių ir vaisių odelės daugeliu atvejų…

  • Virtuvė, receptai

    Atkeliavus šviežių bulvių derliui dietologė primena – į kūną eina ne bulvės, o jų priedai

    Tradicinę fritatą, primenančią mūsų kraštuose gaminamą omletą, italai su malonumu valgo per vėlyvus pusryčius arba gamina vakarienei – tai ne tik gardus, bet ir tvarumu pasižymintis patiekalas: jam galite sunaudoti šaldytuve užsigulėjusių daržovių likučius. Tačiau kad ir kiek beragautume patiekalų su Rytų šalyse mėgstamais ryžiais, ar su Viduržemio jūros regione paplitusia duona – pita, lietuviui niekas neatstos bulvių, ypač jei jos šviežios. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šviežias bulves valgyti su odele, nes jose yra organizmui svarbių mineralų kalio ir magnio. Virtos, o paskui apkeptos su kitomis daržovėmis, kiaušiniais ir gabalėliu sūriu, bulvės gali virsti sočia vakariene šeimai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga…

  • Virtuvė, receptai

    Viena vertingiausių pasaulio daržovių tituluojami špinatai: kodėl jie svarbūs kiekvieno mityboje?

    Špinatai – viena iš seniausių ir ilgiausiai žinomų daržovių, naudojama daugybėje receptų ir skirtingų salotų variacijų. Šis augalas įkvėpė ir pasaulyje žinomo komiksų herojaus Popajaus personažą, kuris savo neįprastą jėgą įgaudavo būtent valgydamas špinatus. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, špinatai ne veltui tituluojami supermaistu. Jie vertinami dėl didelio folio rūgšties kiekio, kitų sveikatai naudingų vitaminų bei mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad špinatų prekybos vietose galima įsigyti ištisus metus. Todėl specialistė pataria, kaip špinatus namuose ilgiau išlaikyti šviežius ir siūlo vasarišką jų recepto idėją. Patenka į vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuką Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje…

  • Virtuvė, receptai

    Kūdikių primaitinimui dietologė rekomenduoja rinktis bulves – svarbus vienas kriterijus

    Kiekviena mama, dar prieš susilaukdama kūdikio, neišvengiamai ima domėtis, kada pradėti primaitinti kūdikį ne tik pienu, bet ir kitais produktais. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į mažylių mitybą maždaug nuo 6 mėnesio po truputį reikėtų įtraukti skirtingas daržoves, vėliau duoti paragauti įvairių vaisių, kruopų. Augančiam organizmui svarbiausia švieži ir ekologiški produktai, todėl sveikatai palankios mitybos ekspertė dalijasi patarimais, koks maistas turėtų būti skanaujamas pirmaisiais vaiko gyvenimo metais ir į ką dėmesį turėtų atkreipti tėvai. Pasak „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene vadovės Eglės Krasauskienės, ryškiausia tendencija – populiarėjantis ekologiškas kūdikių ir vaikų maistas. Augančiam organizmui svarbūs švieži ir ekologiški produktai Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės,…

  • Virtuvė, receptai

    Jaunystės uogomis vadinamos šilauogės – lėtina senėjimą ir vėžinius procesus: ką svarbu žinoti?

    Tiesiog neįmanoma nemėgti šių gardžių mėlynų uogų – šilauogės didesnės už įprastas mūsų miškų mėlynes, be to, standesnės ir todėl lengviau transportuojamos. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šilauogės vertinamos ne tik dėl skonio, bet ir dėl sukauptų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų: jos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad šilauogių populiarumas vis auga ir pataria, kaip jas ilgiau išlaikyti šviežias. Apsaugo nuo lėtinių ligų ir kelia nuotaiką Šilauogės, kurių krūmeliai į Lietuvą atkeliavo iš Amerikos, vertinamos dėl didžiulio antioksidantų kiekio – jos priskiriamos prie supermaisto ir vadinamos XXI amžiaus „jaunystės uoga“. Pasak gydytojos…

  • Virtuvė, receptai

    Viduržemio jūros virtuvės įkvėptas Budos dubenėlis su kalakutiena – greitiems pietums darbe

    Budos dubenėliai labai universalūs: tereikia pasiruošti sezoninių daržovių, kruopų arba ankštinių, pasirūpinti gabalėliu mėsos ar žuvies ir visus ingredientus išdėlioti dubenėlyje. Atsinešus į darbą pietums, šį patiekalą galima valgyti šaltą, kaip salotas, bet galima ir pasišildyti. Be to, galima keisti patiekalo ingredientus, priklausomai nuo norimų ar turimų namuose, ir taip kaskart mėgautis skirtinga spalvų, tekstūrų bei skonių įvairove. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tiek kalakutiena, tiek vištiena priskiriama liesos mėsos rūšims ir aprūpina organizmą kokybiškais baltymais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena mėsos laikymo sąlygas karštomis vasaros dienomis. Balta mėsa – palankesnė sveikatai Vasarą norisi lengvesnio ir liesesnio maisto, tad…

  • Virtuvė, receptai

    Socialinius tinklus užvaldęs idealus desertas vasarai – uogų debesėliai: gaivu, sveika ir nebrangu

    Šviežios, ryškios, saldžios uogos – vienas didžiausių vasariško džiaugsmo ir sveikatos šaltinių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vasarą pirkėjai daugiausiai nuperka trešnių, šilauogių ir, žinoma, braškių. Būtent receptas su pastarosiomis socialiniuose tinkluose tituluojamas šios vasaros superhitu. Gardžiam desertui pasigaminti tereikės trijų nebrangių ingredientų – pasmaguriausite vos už kelis eurus. „Uogos neabejotinai yra vasaros karalienės. Jų turime ištisus metus, tačiau šiltuoju metų laiku laukia gausiausias asortimentas. Tuo mums padeda rūpintis tiek Lietuvos, tiek užsienio tiekėjai. Ispanijoje, Graikijoje, Turkijoje ar Bulgarijoje augančios uogos gauna daugiau šilumos ir saulės, todėl paprastai būna saldesnės. Tačiau lietuviai su nekantrumu laukia būtent mūsų šalyje augintų uogų, ir vos joms pasirodžius, pirmąjį derlių tiesiog…

  • Virtuvė, receptai

    Ketinate šaldyti uogas ir taip sutaupyti? Svarbiausia nepamiršti 2 dalykų

    Vasarą besimėgaujant šviežiomis uogomis, verta nepamiršti pasirūpinti jų atsargomis ir žiemai. Puikus būdas – jas užšaldyti, mat taip uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų ir antioksidantų. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai visą vasarą gausiai perka lietuviškas uogas – sezoną pradeda su braškėmis, trešnėmis ir jau nekantriai laukia artėjančio lietuviškų mėlynių, aviečių, šilauogių derliaus. „Kasmet sparčiai didėjantys uogų pardavimai mums rodo, kad lietuviai yra dideli uogų gerbėjai. Dėl to atidžiai rūpinamės uogų asortimentu, kurį turime bene gausiausią Lietuvoje – jį užtikrinti padeda tiek Lietuvos, tiek užsienio tiekėjai. Tad nors sakoma, kad uogų sezonas Lietuvoje trumpas, dėl to nerimauti nereikia – galima dabar įsigytas sezonines gėrybes užsišaldyti, o to…

  • Virtuvė, receptai

    Išskirtinio skonio šamas patiks net nemėgstantiems žuvies: šefas pataria, kaip jį kepti ant grilio (receptas)

    Grilio sezono įkarštyje daugelis tradicinių patiekalų receptų jau išbandyti, tad ieškome naujų patiekalų idėjų, kaip nustebinti savo artimuosius. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad įvairios žuvies rūšys, ant grilio keptos su skirtingais garnyrais, taip lengvai tikrai nepabos. Vasariškai vakarienei grilyje šefas rekomenduoja išsikepti šamo filė su šviežiais smidrais, paprikomis, cukinijomis bei kukurūzų burbuolėmis. Šis patiekalas patiks net ir žuvies ne itin mėgstantiems skanautojams, mat šamo tekstūra labai primena mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad žuvį vakarienei skanauti reikėtų dažniau, o šamas ne tik išskirtinis, bet ir sveikatai palankus produktas. Liesiausia šamo dalis – filė Šamas – gėlavandenė žuvis, dažniausiai gyvenanti upėse, ežeruose ir mariose bei…