• Virtuvė, receptai

    Sveika, spalvinga ir pigu: patikrintos taisyklės ir 2 idėjos salotoms stiklainyje

    Stiklainiai – ne tik atsargoms žiemai. Juose patogu pasigaminti ir šviežias, traškias salotas, kurias galima nusinešti į darbą, pikniką ar pasiimti į kelionę. Lengva nešiotis, iš jo niekas neišsipils, daržovės išliks šviežios ir tvirtos, be to – namuose gamintos salotos leis ir sutaupyti. Jas pagaminti netruks ir daug laiko, jeigu pasinaudosite praktiškais prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės patarimais. Salotų stiklainyje pliusai Stiklainyje gražiai suguldytos spalvingos salotos – ne tik gražus, bet ir patogus sprendimas, leidžiantis sutaupyti daug laiko. Pavyzdžiui, jeigu sekmadienį pietums gaminate salotas, iš karto pasiruoškite ir dar dvi kitas ateinančioms dviem dienoms. „Mažiau ruošos, mažiau indų plovimo, daugiau laisvo laiko ir, beje, bus…

  • Virtuvė, receptai

    Vištiena ir riešutai? Kodėl gi ne! Tradicinis iranietiškas troškinys „Fesenjan” patiks nuo pirmo šaukšto

    Nors keletą mėnesių stengėmės išnaudoti kiekvieną progą maistą gaminti lauke, lietingu oru gera sugrįžti ir į jaukią virtuvę, kur galime nustebinti artimuosius ypatingu rytietišku patiekalu. Nors troškinamas ilgiau, šis receptas nereikalauja nuolatinės puodo priežiūros. Be to, dažniausiai užkandžiui kramsnojami riešutai čia maloniai atsiskleis savitu skoniu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutų galime skanauti nors ir kasdien, tačiau jie gana kaloringi, tad 30 gramų normos geriau neviršyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria rinktis „Rimi“ privačia etikete pažymėtus graikinius riešutus – jie šiuo metu pigesni, tad sutaupysite. Trys itin vertingos riešutų rūšys Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors dažniausiai perkame savo…

  • Virtuvė, receptai

    Pamirškite, ką seniau žinojote apie grybų paruošimą: atskleiskite tikrąjį miško gėrybių skonį

    Po ilgos dienos, praleistos grybaujant, laukia surinktų gėrybių valymas ir ruošimas. Norint, kad grybai išlaikytų savo tekstūrą ir paskleistų kvapnų aromatą, vertėtų atsisakyti nusistovėjusių gamybos būdų. Anot grybų pasaulio edukatorės Aurelijos Plūkės, surinktus grybus reikėtų ruošti atsižvelgiant į jų rūšį. Be to, nemažiau svarbu, kaip yra renkami grybai. A. Plūkė pažymi, kad svarbu rastus grybus dėti į orui pralaidžią pintinę ir nemesti jų į ankštą indą. Tiesa, netrūksta ieškančių ir jau paruoštų miško gėrybų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, grybai nepraranda savo populiarumo – tai rodo išaugusi paklausa. Svarbu išlaikyti tvirtą grybo struktūrą Mikologės Aurelijos Plūkės teigimu, grybaujant svarbu nepatingėti ir vietoje nusivalyti rastus grybus: „Jei…

  • Virtuvė, receptai

    Geras padažas – pusė darbo: šį naminį užpilą naudosit visoms salotoms, o ingredientams išleisit visai mažai

    Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti. „Akivaizdu, kad vasaros mėnesiai į gerąją pusę keičia lietuvių mitybos įpročius. Dar pavasarį, vos pradėjus kilti temperatūrai, pastebimai išauga salotų, žalumynų, prieskoninių žolelių paklausa. Šiluma tarsi įkvepia norą rinktis lengvesnius, šviežesnius ir sveikesnius produktus. Lietuviai į pirkinių…

  • Virtuvė, receptai

    Verslininkė Ineta Puzaraitė-Žvagulienė: „Vaikams maratonas – būdas išbandyti savo jėgas“

    Šiemet jubiliejų švenčiantis „Rimi Vilniaus maratonas“ rugsėjo 10 d. kviečia visus stoti prie pasirinktos distancijos starto linijos arba palaikyti bėgančius maratono dalyvius. Jauniausi šventės dalyviai bandys įveikti 200 metrų ilgio trasą, kurioje jėgas išbandys ir verslininkės Inetos Puzaraitės-Žvagulienės vaikai – Barbora ir Bernardas. Mėgstantys aktyvius žaidimus lauke ir dažnai valgantys daržoves, anot Inetos, jie puikiai pasiruošę išbandymui: „Vaikai nekantrauja išmėginti jėgas maratone – jam ruošimės drauge, gerindami bėgimo įgūdžius Neries regioniniame parke.“ Tam, jog tiek suaugusiems, tiek vaikams būtina sveikatai palanki mityba, kad kūnas turėtų pakankamai energijos intensyviai fizinei veiklai, pritaria ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, dalindamasi praktiškais patarimais. Vaikai noriai valgo sveikatai palankų maistą I. Puzaraitė-Žvagulienė pasakoja, kad…

  • Virtuvė, receptai

    Stabdo senėjimą ir atkuria pažeistas ląsteles – šių vaisių dietologė ragina skanauti dažniau

    Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus desertus, vaisių kokteilius ar glotnučius, jais gardinti pusryčių košes ir salotas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nektarinai puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. Tačiau norint išlaikyti nektarinų sultingumą, skonį ir kvapnumą, labai svarbu juos tinkamai laikyti ir baigti nokinti namuose. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip tai padaryti tinkamai, o šiltai vasaros popietei rekomenduoja pasigaminti gaivų persikų bei mangų limonadą. Apsaugo nuo ankstyvo senėjimo Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, nektarinai,…

  • Virtuvė, receptai

    Jas išmetat ir nežinot, kad tai tikras lobis: pasigaminkite traškučių iš pupų ankščių – bus sveikiau ir pigiau

    Ar esate ragavę pupų traškučių? Juos visai nesunkiai galite pasigaminti iš pupų luobelių – tai beveik nieko nekainuos, patiks ir „zero waste“ (liet. „be atliekų“) gyvenimo šalininkams, bus sveika ir skanu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad sveikos gyvensenos principai keičia lietuvių apsipirkimo įpročius – pirkėjų dėmesys sveikatai palankiems maisto produktams, ypač šviežioms daržovėms ir vaisiams, nuolat auga. „Vasara puikus metas pasirūpinti sveikesne mityba, nes natūraliai norisi lengvesnių produktų. Šiltojo metų laiko karalius neabejotinai yra arbūzas, tačiau gerokai išauga įvairių šviežių vaisių, daržovių ir uogų paklausa: trešnių, šilauogių, kaulavaisių, agurkų, pomidorų ir kitų lietuviškų gėrybių“, – sako V. Budrienė. Pupos: primirštos, bet be galo naudingos Pupos, kaip…

  • Virtuvė, receptai

    Kai išsenka fantazija, kur dėti gausų cukinijų derlių – kepkite keksiukus: vos už kelis eurus pavaišinsite ir draugus

    Vasarai persiritus į antrą pusę, vis dažniau socialiniuose tinkluose dalijamasi idėjų prašymais, ką gi dar pagaminti iš gausaus cukinijų derliaus. Nors jos nedažnai naudojamos desertams, kartą pabandę jų įtarkuoti į keksiukų tešlą, skoniu tikrai nenusivilsite. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos ne tik naudingos akims, odai ar imunitetui, bet ir padeda kontroliuoti svorį – jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tai viena pigiausių ir prieinamiausių daržovių, prekybos centruose populiari ištisus metus. Stiprina imunitetą, naudingos vėžio prevencijai Nors kartais peikiamos, kad neturi išreikšto skonio, jaunos cukinijos tarsi prisitaiko prie įvairiausių patiekalų komponentų, subtiliai juos paryškindamos.…

  • Virtuvė, receptai

    Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga, tačiau kai kurias svarbu tinkamai apdoroti

    Valgydami vaisius daugelis instinktyviai griebiasi sultingosios dalies, o sėklas išmeta net nesusimąstydami. Tačiau mažytėse sėklose slypi maistinių medžiagų ir sveikatai naudingų medžiagų lobis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, didžioji dauguma vaisių sėklų yra turtingos mikroelementais. Nepaisant to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kas pirkėjai vis dažniau renkasi besėkles vaisių rūšys, o favoritėmis išlieka vynuogės. Vaisių sėklos pasižymi naudingomis medžiagomis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vaisių sėklos gali pasitarnauti žmogaus organizmui dėl savo maistinių savybių: „Pasižiūrėjus į vaisių sėklų ar kauliukų maistingumą, matyti, kad visi turi žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Didžioji dauguma vaisių sėklų yra turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, kaliu, variu, magniu, geležimi, cinku, vitaminu…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė atsakė, kaip vieną agurkų trūkumą paversti privalumu: išbandykite vasaros TOP salotas (receptas)

    Nors agurkus galime vartoti ištisus metus, kvapniausių ir sultingiausių uždera vasaros sezono metu, kai labiausiai norisi gaivaus ir lengvo maisto. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, agurkuose yra didelis kiekis vandens, tačiau ši, iš pirmo žvilgsnio nenaudinga savybė, padeda išvengti dehidratacijos plieskiant karščiams. Be to, „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, agurkus galima išlaikyti šviežius ilgiau, jei parinksime jiems tinkamą temperatūrą. Tuo tarpu maisto technologai kviečia per ilgai neužlaikyti produktų šaldytuve bei pasigaminti sočių, bet neapsunkinančių grūdėtos varškės, pomidorų ir agurkų salotų, tapusių šios vasaros topu. Skysčių šaltinio alternatyva Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad agurkai paprastai nepelnytai nuvertinami dėl juose esančio didelio vandens…