• Virtuvė, receptai

    Briuselio kopūstų salotos prie Padėkos dienos kalakuto neabejotinai taps vakaro sensacija (receptas)

    Dažniausiai per šventes mėgaujamės valgiais, pagamintais pagal pasiteisinusius šeimos receptus, tačiau verta išbandyti ir bent vieną naują, neįprastesnį patiekalą. Tokios originalios salotos, kurios bus skanios tiek šiltos, tiek šaltos, taps puikiu paukštienos garnyru, o vienos atstos sočią ir gardžią rudenišką vakarienę – antros porcijos prašys net kopūstų nelabai mėgstantys vaikai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad visos kopūstų rūšys turėtų rasti savo vietą šiuolaikinio žmogaus racione, nes šios daržovės praturtina mūsų organizmą mikroelementais ir vitaminais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad rudenį verta į krepšelius įsidėti ne tik tradicinių baltagūžių kopūstų, bet ir kitokių jų rūšių, kurių šiuo sezonu ypač gausu.…

  • Virtuvė, receptai

    To tikrai nežinojote apie „Bulgariškuosius pipirus“: ne tik pridės skonio troškiniams, bet ir malšins uždegimus, padės pasveikti peršalus

    Paprikos – vienos iš pačių universaliausių daržovių, kurias skanauti galime ištisus metus. Vasarą jas griliname, pjaustome į salotas, o artėjant žiemai dedame į troškinius ar kepame įdarytas orkaitėje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad naudingiausia jas valgyti termiškai neapdorotas, nors kaitinant jose išlieka skaidulos ir mineralinės medžiagos. Prekybos tinklo „Rimi“ komecijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasinaudoti proga ir rudenį nusipirkti kuo daugiau sveikatai palankių daržovių, kurių ne vienas suvalgome tikrai per mažai. Tokiu metų laiku jos pigiausios, be to, šią savaitę prekybos centruose fasuotos ilgosios raudonosios saldžiosios paprikos parduodamos net su 50 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Karotinoidų ir antioksidantų šaltinis Kulinarijoje plačiai…

  • Virtuvė, receptai

    Kasdien stresuojate? Dietologė į savo mitybą siūlo įtraukti daugiau svogūnų, kurie sustiprins nervų sistemą

    Svogūnus tikriausiai arba mėgstate, arba jų nekenčiate. Jei priklausote pastarajai kategorijai, galbūt vertėtų pakeisti savo nuomonę. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svogūnas – ne tik pigi daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas, kurį verta įtraukti į kasdieninę mitybą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip svogūnus laikyti namuose, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži. Kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti skanią ir šildančią kreminę svogūnų sriubą, kuri sušildys šį lietingą rudenį. Maistinių ir gydomųjų savybių lobis Nors svogūnas dažnai priverčia mus verkti, kitais atžvilgiais ši daržovė yra tikras maistinis lobis ir svarbi gastronomijos dalis. Tai labai senas maisto…

  • Virtuvė, receptai

    Kulinarijos technologė patarė, koks paprasčiausias žuvies kepimo būdas, jei esate pradedantysis virtuvėje

    Lietuviai gerokai atsilieka nuo Europos Sąjungos vidurkio pagal tai, kiek jie suvalgo žuvies. Visgi, pastaraisiais metais jie noriau leidžiasi į eksperimentus ir išbando įvairesnių žuvų rūšių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė: perkama nebe tik karpis ir lašiša. O tiems, kas vengia žuvies, nes mano nemokantys jos paruošti, yra paprasta išeitis – pasitelkus kepimo popierių, kad ir kokią žuvį keptumėte, ji visuomet bus sultinga, aromatinga ir skani. Vienas lietuvis per metus suvalgo apie 18 kg žuvies ir žuvies produktų, rodo Statistikos departamento duomenys. ES vidurkis siekia 24 kg, o, pavyzdžiui, portugalai suvalgo net 60 kg žuvies ir jos produktų. „Tiesa, kad žuvis lietuviams nėra kasdienis produktas, visgi jos…

  • Virtuvė, receptai

    Daugiau nei pusė vitamino A dienos normos – iš vieno vaisiaus: dietologė ragina rudenį jų valgyti daugiau

    Persimonai, ryškiai oranžiniai rudens vaisiai, Azijos regionuose auginami jau mažiausiai 1 000 metų, tačiau daugelis mūsų juos valgo itin retai. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šį vaisių verta įtraukti į sveikatai palankią mitybą, ypač – sezono metu. Juose gausu vitamino A, palaikančio gerą regėjimą, be to, randama ir kitų gyvybiškai svarbių vitaminų – C, E bei K. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad įsigijus persimonų galima itin paįvairinti kasdienį valgiaraštį, nes jie tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams, desertams bei pagardams gaminti. Tad pasinaudoti puikia proga praplėsti kulinarinį akiratį ir pigiai įsigyti persimonų verta šią savaitę (lapkričio 7–13 d.) aktyvavus 47 proc. nuolaidų…

  • Virtuvė, receptai

    Lyginant su kaimynais lietuviai maitinasi geriausiai: dietologė išskyrė, kur dar turėtume pasitempti

    Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į ypatingą maitinimosi reikšmę žmogaus sveikatai bei gerai savijautai. Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Sąjunga kas ketverius metus atlieka tyrimus, kuriuose aiškinamasi, kokius sveikos mitybos įpročius turi suformavę Europos gyventojai. Nors apklausų rezultatuose Lietuva patenka tarp geriausiai besimaitinančių valstybių, visgi, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lietuviams yra kur tobulėti – vis dar per mažai vartojame vaisių, daržovių ir kitų sveikatai palankių produktų. Atsižvelgdamas į tendencijas prekybos tinklas „Rimi“ stengiasi rūpintis savo pirkėjų sveikata ir privačios linijos produktus gamina vadovaudamiesi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad „Rimi“ privačios etiketės produktuose nėra GMO,…

  • Virtuvė, receptai

    Štai, ką visi mėgstantys improvizuoti namų virtuvėje turėtų žinoti apie vieną populiarią ankštinę daržovę

    Amerikos indėnų gentys praktikavo „Trijų seserų“ žemdirbystę, kai pupelės, kukurūzai ir moliūgai buvo sėjami kartu. Pupelės aprūpindavo dirvožemį azotu, kuris buvo naudingas kitiems augalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad šios ankštinės daržovės itin naudingos ir žmogaus organizmui: jose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, geležis, kalis, magnis ir B grupės vitaminai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad verta nusimanyti ir apie pupelių įvairovę: kiekviena rūšis pasižymi savitu skoniu bei tekstūra, todėl jas galima naudoti skirtingiems patiekalams. Kviečiame iš naujo atrasti šių ankštinių daržovių skonius ir pasigaminti gardų pupelių troškinį su brokoliais. Visa gerųjų medžiagų paletė: nuo mineralų iki antioksidantų Dėl įspūdingos maistinės…

  • Virtuvė, receptai

    Greipfrutas per kartus? Jo skonį išgelbės slaptas ingredientas, esantis kiekvienoje virtuvėje

    Rudeniniam vėjui vis žvarbėjant, dažno akys ir rankos, regis, savaime ieško citrusinių vaisių. Jie ne tik savo išvaizda primena vis rečiau matomą saulę, bet yra ir pigus nepamainomų vitaminų bei naudingų medžiagų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors lietuviai labiausiai mėgsta mandarinus, apelsinus, citrinas, jie savo racioną vis dažniau paįvairina ir „rojaus vaisiumi“ – greipfrutu. Baimintis jo kartumo visai neverta – tereikia pasirinkti tinkamą jo rūšį ir žinoti vieną nieko nekainuojančią gudrybę. „Sezoniniai pokyčiai labai ryškiai atsispindi šviežių vaisių ir daržovių skyriuje. Orams vėstant, dažniau į pirkinių krepšelius dedami egzotiniai, citrusiniai vaisiai. Gaivūs skoniai bei ryškios spalvos traukia pirkėjus, kaip ir žinios apie jų naudą…

  • Virtuvė, receptai

    Pyragų dieną Kotryna Stankuvė į orkaitę šauna cimanonines bandeles – jos niekada nepalieka abejingų (receptas)

    Dvi labiausiai pasaulyje paplitusios cinamono rūšys – Ceilono ir Kasijos. Pirmasis, dar vadinamas „tikruoju“, laikomas kokybiškesniu dėl saldesnio skonio ir mažesnio kumarino kiekio, o Kasijos – labiau paplitęs ir ryškesnio skonio. Vis dėlto, abi šios rūšys, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pasižymi skaidulomis, eteriniais aliejais bei antioksidantais, tad saikingas cinamono kiekis gali būti sveikatai palankios mitybos dalis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, cinamonas yra nebrangus, bet labai kvapnus kepinių priedas, jei jis išsirenkamas atsižvelgiant į kelis kokybės kriterijus. Lapkričio 6-oji, kuomet minima Pyragų diena, puiki proga daugiau sužinoti apie cinamoną ir jį įtraukti į desertų gamybą, o maisto tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė kviečia pasigaminti aromatingų, burnoje…

  • Virtuvė, receptai

    Naminiai batonėliai, prieš kuriuos neatsilaikys nei vaikai, nei suaugusieji (receptas)

    Vis dažniau ieškome sveikatai palankesnių saldumynų, tad verta jį panaudoti desertams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausias riešutų kremas būtų be jokių priedų. Renkantis jį parduotuvėje, reikėtų patyrinėti sudėtį arba pasigaminti kremo patiems namuose: užtektų trintuve tik sutrinti riešutus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo įsigyti daugiau riešutų per akcijas ir panaudoti juos kaip sveikatai palankų užkandį ar įvairių patiekalų ingredientą – taip sutaupysite, o maistas bus gardus, šviežias ir pigus. Nors kaloringi, bet naudingi Kaip skanaujant ir bet kurį kaloringą patiekalą, taip ir riešutų kremą, itin svarbus saikas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, per dieną jo rekomenduojama suvalgyti ne…