Kiekviena šalis ar regionas turi savas kalėdines tradicijas, apie kurias įdomu išgirsti, o dar geriau – ir jų paragauti. Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, Prancūzijos Rytuose, Elzaso regione, prieš Kalėdas dažni namai pakvimpa būtent „bredele“ – sviestiniais sausainiais, kuriuos labai lengva išsikepti iš pačių paprasčiausių ir nebrangių produktų. Nenuostabu, kad artėjant šventėms įvairūs sausainiai ne tik kepami namuose, bet ir tiesiog graibstomi parduotuvėse. „Nuo pačių paprasčiausių, kurie naudojami „tinginiams“, pyragų pagrindams, iki įmantresnių, su įvairiais priedais – paklausa metų pabaigoje išauga visiems sausainiams, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė. – Lietuviai paprastai yra ištikimi klasikai, mėgsta avižinius, plikytus, šokoladinius sausainius. Tačiau gruodį gerokai dažniau pirkinių krepšeliuose atsiduria gurmaniškesni…
Ir Kūčioms, ir kasdienai: 3 gardūs ir sotūs virtinių receptai su nebrangiais įdarais – aguonomis, silke ir grybais
Virtiniai arba koldūnai nuo seno yra vienas iš tradicinių Kūčių patiekalų daugelyje namų. Pasirinkimų, kuo juos įdaryti be mėsos, apstu – pradedant pikantiškomis bulvėmis ir baigiant saldžiomis uogomis. Ant Kūčių stalo ypač derės ir virtiniai su būtent šiam vakarui įprastais ir nebrangiais produktais, tokiais kaip kopūstai, grybai, silkė, aguonos. Kad jie būtų patys skaniausi, prekybos „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pasidalijo vienu triuku, kaip pasiruošti tobulą tešlą virtiniams – ją minkyti bus lengviau ir ši bus elastingesnė. „Virtiniai – klasika, kuri niekada neišeina iš mados parduotuvėse. Populiariausi yra įvairių rūšių su mėsa, tačiau ir čia lietuviai noriai bando naujus skonius. Pirkėjai mėgsta ir įdarytus kalakutiena, bulvėmis, grybais, varške. Pastebime, kad…
Pats metas rinktis šventinius kepinius: įspūdingas aguoninis varškės tortas – sveikas desertas, kurio neliks akimirksniu
Įvairios kultūros, įskaitant Indijos, Vidurio Rytų ir Europos, turi senas varškės gamybos tradicijas, tad tai – neatsiejamas kasdienių ir šventinių dienų ingredientas visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad varškė – puikus lengvai įsisavinamų baltymų šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog varškė yra universalus ingredientas, kuriuo galima mėgautis įvairiomis formomis: ją galima vartoti vieną, naudoti kaip padažų pagrindą, įmaišyti į rytinius kokteilius arba valgyti su vaisiais bei grūdais. Tad pigiai įsigyti varškės verta šį savaitgalį (gruodžio 14–17 d.) „Rimi“ parduotuvių terminaluose ar mobilioje aplikacijoje aktyvavus 45 proc. nuolaidų kuponą varškei. O pasirūpinus šiuo kepinių ingredientu jau dabar sutaupysite tiek piniginės, tiek sveikatos…
Liucina Rimgailė – apie galvosūkius renkant kalėdines dovanas: lengvi patarimai leis parodyti prasmingą dėmesį
Nenumaldomai artėjant Kalėdoms, dažnai jaučiame nerimą dėl turimo biudžeto ir tai, ką pavyks už jį nupirkti. Tai paskatina atsigręžti į kuklesnes, simbolines dovanas. Verslininkė Liucina Rimgailė įsitikinusi, kad sukelti pozityvių emocijų dovanojant praktiškas dovanas – tikrai įmanoma, ypač, jei nuolat skiriamas dėmesys artimųjų išsakomoms svajonėms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad dovanoti praktiškas dovanas pravartu ir skubantiems: tereikia žvalgytis įvairių dovanų rinkinių, ypač, jei tai – kokybiški maisto produktai ar kosmetikos priemonės, kurios neabejotinai pravers kasdienybėje, o ne liks dulkėti spintoje. Svarbu būti atidiems artimųjų norams ir pomėgiams visus metus Dažnai tenka susidurti su paskutinę minutę užklupusiu klausimu, ką dovanoti artimam žmogui, kai vykstame pas jį…
Vos vienas nebrangus ingredientas – ir bulvių košė bus šilkinė bei dar skanesnė
Puri, kreminė, burnoje tirpstanti bulvių košė yra paprastas, pigus ir itin skanus patiekalas. Jį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai, o jeigu tradicinį receptą pagardinsite paprastu priedu, košė bus tiesiog neatsivalgoma. Taip pačios paprasčiausios bulvės, kurias Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, vadina pardavimų čempionėmis, nustebins nauju skoniu. „Bulvės perkamos ištisus metus ir visais sezonais karaliauja populiariausiųjų daržovių viršūnėje. Labiausiai perkamos yra įprastinės, Lietuvoje užaugintos bulvės. Jų pardavimai šokteli ir artėjant žiemos šventėms – iš bulvių gaminami įvairiausi garnyrai ir, žinoma, tradicinė baltoji mišrainė, kuri bus ant dažno kalėdinio stalo. Pastebime, kad metams bėgant pirkėjai vis dažniau ieško ir būdų taupyti laiką: renkasi plautas bulves, paruoštus bulvių tarkius, virtas ir…
Jokie skaniausi kūčiukai nepasieina be šio ingrediento: dietologė įvardijo jo naudą sveikatai
Artėjant žiemos švenėms dairomės patiekalų idėjų, kurios padėtų į kiekvieną jų įpūsti šilumos ir lietuviškos kulinarijos tradicijų. Tarp daugybės ingredientų, kurie sukuria turtingą Kalėdų skonių paletę, aguonos išsiskiria kaip universalus ir laikui nepavaldus šventinio meniu priedas. Šios mažos sėklos pasižymi subtiliu skoniu ir puikiu traškumu, todėl puikiai tinka įvairiems kalėdiniams patiekalams gaminti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu mineralų, tačiau nereikėtų šių sėklų maišyti su opijinėmis aguonomis, kurios nėra sveikatai palankios, kaip mums gerai žinomos tradicinės aguonų sėklos. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, apsiperkant verta atsižvelgti į aguonų sėklų išvaizdą – tik taip pavyks išsirinkti gardžiausias, labiausiai tinkančias šventinių patiekalų gamybai. O šviežiausiais…
Leiskite padengti jūsų Kūčių stalą: užsakomų patiekalų TOP 12
Kūčios – tai metas, kai nesinori trikdyti vidinės ramybės ir įsupančio namų jaukumo. Šeimos susibūrimas aplink dvylika patiekalų nukrautą kūčių stalą – štai kas įkvepia šio vakaro magiją. Tik dažnai ji trikdoma maisto ruošimo sumaišties. Ar galima išvengti to ir kurti šventės stebuklą harmoningame būvyje, artimame bendravime, viso savo laiko bei dėmesio skyrime savam artimui? Tai, kas kadais buvo, rodos, neįmanoma, dabar tapo pasiekiama ranka! Kintančios tendencijos Gyvenimas kinta. Kinta sąlygos, kinta ir tempas. Jaunoji karta nespėja suktis gyvenimo sūkuryje. „Ir nors jaunimas tikrai nori išlaikyti tradicijas – jie neturi tam laiko. Žmonės įsitraukę į savo darbus, į savas veiklas. Tad paprasčiau patiekalus nusipirkti,“ – dabartinėmis tendencijomis dalijasi „Soulkitchen“ įkūrėjas…
Saldžių dovanų idėjų verta ieškoti štrudelio gimtinėje – vietiniai jį keičia į dešimtis skirtingų sausainių (receptas)
Buvę Austrijoje tikrai prisimena jų miestuose sklandantį užburiantį saldumynų kvapą bei skonį. Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Prieš 15 metų į Lincą persikėlusi gyventi žurnalistė, o dabar ir J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė buvo taip sužavėta austrų saldumynais, kad pati savo virtuvėje išbandė jų apie šimtą ir išleido kepinių knygą „Kvepiantys“. Iki šiol prieš Kalėdas ji su paauglėmis dukromis pasiduoda visuotinei austrų sausainių kepimo tradicijai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad lietuviai švenčių be saldumynų taip pat neįsivaizduoja: šioms Kalėdoms renkasi įvairius puošnius tortus, pyragus su aguonomis ir riešutais, imbierinius sausainius, saldžius kūčiukus. Maži stebuklai kasdienėje virtuvėje Apsigyvenusi vyro…
Konditerio Th. Lauvray patarimai, palengvinsiantys šventes: prieš kiek dienų kepti sausainius, pyragus ir kaip juos laikyti
Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius? Vieno produkto pardavimai išaugo 17 kartų „Kasmet matome, kad lietuviai gražiausioms metų šventėms pradeda ruoštis vis anksčiau. Taip galima ilgiau pasidžiaugti dekoracijomis namuose, „pasirepetuoti“ šventinius valgius, daugiau laiko skirti sau ir artimiesiems, o švenčių laukti ramiau, be papildomo streso. Be to, pradėjus apie pirkinius galvoti iš anksto, galima pasinaudoti įvairiomis akcijomis, nuolaidomis…
Vištienos troškinys sušildys žvarbiais vakarais – nuo pietietiškų prieskonių kvepės ne tik namai, bet ir kiemas
Tik atidžiausi mėsos gurmanai gali atskirti skirtingų veislių vištieną pagal jos skonį, tekstūrą ir spalvą. Pavyzdžiui, egzistuoja tokios vištų veislės kaip „Bresse“, „Rod Ailando raudonosios“ ar „Silkie“, pasižyminčios unikaliomis savybėmis, kurios skiriasi nuo standartinių veislių. Vis dėlto, dėl savo universalumo ir daugelio kulinarinių galimybių skoniu nenusileidžia ir įprasta vištiena. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ji priskiriama liesesnės mėsos kategorijai, be to, joje gausu vitaminų ir mineralų, kurie būtini organizmo sveikatai palaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologai ragina nepraleisti progos paįvairinti namie gaminamus vištienos patiekalus bei leisti Puerto Riko troškiniui skoniais ir aromatais nukelti į egzotišką kraštą – taip bent akimirkai pasislėpsite nuo žvarbių žiemos vakarų. Paukštienos favoritė sveikatai palankioje…