• Virtuvė, receptai

    Etnologė Gražina Kadžytė: „Nepamirškime, kad prie Kūčių stalo, laužiant kalėdaitį, būtina pasakyti du dalykus“

    Kūčių vakaras – bene seniausia išlikusi ir per šimtmečius nepakitusi lietuvių šventė, kai už stalo tvyro jauki šeimyniška šiluma, tradiciškai ragaujama visų 12 patiekalų, o vėliau spėliojama, kokie bus ateinantys metai. Etnologė Gražina Kadžytė pabrėžia, kad visų svarbiausia prie Kūčių stalo tiek seniausiais laikais, tiek dabar – padėkoti savo artimiausiems žmonėms ir palinkėti to, ko jie labiausiai trokšta. Nors daugelis mūsų švenčių sumodernėjo, per Kūčias laikomasi įpročio nevalgyti mėsos ir pieno patiekalų, o egzotiškesni valgiai ragaujami per Kalėdas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva ramina skubančius ir nespėjančius: įmonės kulinarų ir konditerių paruoštų patiekalų Kūčių stalui galėsite nusipirkti ir paskutinę minutę. Senosios Kūčios – itin iškilminga šventė Nors…

  • Virtuvė, receptai

    Antis – neatsiejama Kalėdų stalo dalis: kepimo ir skaniausių įdarų paslaptys

    Artėjant šventiniam laikotarpiui, ore tvyro Kalėdų laukimas, o namuose – šventinių patiekalų planavimas. Nors daugelis per šventinius pietus mėgaujasi tradiciniu kalakutu, yra dar vienas kulinarinis malonumas, kuris nusipelno svarbios vietos ant Kalėdų stalo – antis. Jos sultinga mėsa pasižymi išskirtiniu skoniu, kuris puikiai dera su visais tradiciniais pagardais. Kadangi antis yra mažesnis paukštis, ji paprastai iškepa greičiau nei kalakutas ar žąsis. Todėl ji puikiai tinka kamerinėms Kalėdų vakarienėms. Tiesa, tai vienas riebesnių paukščių, tad gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena mėgautis ja saikingai ir ruošti be papildomų riebalų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsikepti skanią antį bei paeksperimentuoti su jos įdaru, o šią…

  • Virtuvė, receptai

    Nė vienos kalėdinės vaišės neapsieis be ąsočio šio gėrimo: sužinokite, kaip išgauti ryškiausią jo spalvą

    Kisielius – tai tradicinis Rytų Europos desertinis gėrimas, kurio šaknys siekia įvairias šalis, įskaitant Lenkiją, Ukrainą ir Lietuvą. Nors kiselius gali būti gaminamas su įvairiais vaisiais ir uogomis, jis lietuviškoje virtuvėje per žiemos šventes dažniausiai ruošiamas su spanguolėmis. Anot sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kisielius, kaip ir kitos Kūčių ar Kalėdų stalo vaišės, turėtų pirmiausia atlikti socialinę funkciją, tad visu maistu vertėtų mėgautis saikingai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog norint išgauti itin ryškią ir sodrią kisieliaus spalvą, galima į jį dėti šiek tiek burokėlių sulčių – natūralios dažomosios medžiagos tikrai išliks sveikatai palankios. Be to, tradicines kisieliaus spanguoles verta šiais…

  • Virtuvė, receptai

    Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: gydytoja dietologė įvardijo šio delikateso išskirtinę savybę

    „Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ji, kaip ir įprasta silkė, pasižymi gerosiomis maistinėmis savybėmis, tačiau labiausiai vertinama dėl savo gurmaniško skonio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog „Matjes“ silkė populiari Šiaurės Europos šalyse, ypač Nyderlanduose, Vokietijoje ir Skandinavijoje: ji dažnai vartojama kaip delikatesas ir paprastai patiekiama kaip įvairių patiekalų dalis. Vis dėlto, lietuviškam stalui kviečiame išmėginti šios silkės paruošimą su jau gerai pažįstamais skoniais: gomurį kutenantis krienų kremas ir švelnios tekstūros virtos bulvės iš naujo atskleis tradicinius skonius. Gurmanišku požiūriu vertingas produktas…

  • Virtuvė, receptai

    Toks azijietiškas karpis ant švenčių stalo priblokš svečius: tikrai nesate valgę jo su mandarinais (receptas)

    Nors karpis populiarumu nedaug atsilieka nuo silkės, kartais jo vengiama dėl dumblo kvapo ar nelabai patinka keptuvėje apskrudinti jo gabalėliai. Tačiau šventėms karpį galima paruošti pasinaudojus specialistų patarimais – originaliau, sveikatai palankiau, su mažiau riebalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad karpis yra riebi žuvis, tad nors jį valgyti ir sveika, bet reikėtų nepamiršti saiko, ypač per šventes, kai ragaujama daug patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti nusipirktą šviežią karpį ir jį paruošti. Geriausia – neseniai pagauta žuvis Žuvininkystės specialistai teigia, kad būtent šiuo metu, žiemą, karpio skonis – gardžiausias, tad nenuostabu, kad šventėms jis patiekiamas šalia silkės.…

  • Virtuvė, receptai

    Šiuo receptu per šventes liks sužavėti visi svečiai: pasigaminkite marinuotos kiaulienos sprandinės su kalėdišku padažu

    Kai švenčių stalui norisi paruošti ką nors sotaus, bet ypatingo, verta šiek tiek paeksperimentuoti. Toks bus marinuotos kiaulienos sprandinės receptas su aromatingu kalėdiniu padažu. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad kiauliena nėra liesiausia mėsa ir ją valgyti net per šventes turime saikingai. Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip namuose pasigaminti sultingesnę ir minkštesnę kiaulieną – apelsinų sultys ir truputis jų tarkuotos žievelės mėsos marinatui suteiks išties įsimintiną skonį. Per šventes dabar galima daugiau sau leisti ir sutaupyti, nes iki gruodžio 25 d. kiaulienos sprandinei be kaulo „Rimi“ parduotuvėse taikoma 39 proc. nuolaida. Per šventes primena nepamiršti saiko Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės,…

  • Virtuvė, receptai

    Daržovė, kurią labai mėgo Antanas Smetona: dietologė atskleidžia, kodėl ją reikėtų dėti ant šventinio stalo

    Kopūstai – viena populiariausių lietuvių auginamų daržovių, kuri dažnai papuošia tiek Lietuvos tradicinės virtuvės patiekalus, tiek kitų šalių virtuvių šedevrus. Rudenį kopūstus naudojame įvairioms salotoms, o žiemą juos valgome troškintus ar raugintus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad apie kopūstų naudą organizmui žinojo dar mūsų protėviai, todėl šie ne veltui yra mūsų tradicinės virtuvės dalis. Anot jos, šios daržovės yra tikras naudingųjų medžiagų ir vitaminų šaltinis. Kopūstus, kaip ir kitas rudenines daržoves, žiemos metu privalu tinkamai sandėliuoti, kad jie neprarastų savo gerųjų savybių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip juos kuo ilgesnį laiką išlaikyti šviežius. Rauginti kopūstai – probiotikų šaltinis Kopūstai – viena seniausių…

  • Virtuvė, receptai

    Kalėdos pagal Liuciną Rimgailę: dėmesys maisto nešvaistymui, sumanūs taupymo būdai ir kulinariai eksperimentai

    Nenumaldomai artėjant gražiausioms metų šventėms nuomonės formuotoja, verslininkė Liucina Rimgailė kartu su šeima jau gyvena švenčių laukimo nuotaikomis, dovanų bei šventinio stalo patiekalų planavimu. Su tvarumą skatinančiu prekybos tinklu „Rimi“ bendradarbiaujanti desertų kūrėja pataria, kaip be streso pasitikti žiemos šventes, išvengti nebūtinų pirkinių, sutaupyti ruošiant šventinį stalą ir nepamiršti pasidžiaugti mažomis smulkmenomis, kurios kuria jaukumą bei gerą nuotaiką. Šventinio stalo planavimas Pasiruošimu žiemos šventėms šiuo metu gyvenanti Liucina Rimgailė neslepia, kad su didžiausiu nekantrumu laukia Kalėdų ir įsitraukia į malonius šventinių patiekalų bei dovanų planavimo rūpesčius. „Kalbant apie šventinį stalą, šeimoje visada pasiskirstome kas, ką gamins. Tad kiekviena šeimos moteris pasirenka gaminti tą patiekalą, kurį moka geriausiai. Pavyzdžiui, mano mama…

  • Virtuvė, receptai

    Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis papuoš kalėdinį stalą: kaip jį gardžiai išvirti ir nesugadinti (receptas)

    Jei svečiuojamės pas senelius ar tėvus, prie stalo ragaujame patiekalų, be kurių didžiosios šventės neįsivaizduojamos: silkių su pagardais, baltos mišrainės bei virto ir su krienų padažu patiekto liežuvio. Mūsų protėviai įprastai valgė visas gyvulio dalis, o liežuvis, nors ir laikomas subproduktu, ilgainiui pelnė delikateso šlovę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kaip ir kitose jautienos dalyse, jame yra organizmui naudingų medžiagų. Be to, jautienos liežuvis yra geras pasirinkimas ne tik šventėms: jį galima virti, patiekti šaltą arba troškinti ir gardžiuotis šiltu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva informuoja, kad gruodžio 19–26 dienomis atitirpintiems galvijų liežuviams taikoma net 50 proc. nuolaida, todėl prieš šventes…

  • Virtuvė, receptai

    Sužinokite pagrindinės silkės konkurentės privalumus: metas koreguoti savo tradicinį šventinį meniu

    Žuvies mėgėjams turbūt ne paslaptis, jog lydekos turi unikalią kaulų struktūrą, o ją išdoroti reikia įgūdžių dėl sudėtingos „Y“ formos kaulų sistemos. Tačiau tinkamai iškaulinus lydeką galima mėgautis filė: taip tampa lengviau naudoti šią žuvį įvairiems patiekalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog įtraukus lydeką į savo mitybą prisidedama prie savo sveikatos gerinimo. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog atsiradus lydekos likučių namuose, galima juos plačiai panaudoti kulinarijoje, o vis dar sukantys galvą, ką padėti ant šventinio stalo, kviečiami pasinaudoti puikia proga ir rinktis iš plataus „Mano dienai“ naujienų asortimento. Liesų, bet didelės biologinės vertės baltymų šaltinis Lydekos yra gėlavandenės žuvys, anot gydytojos…