Bulvių rastume kiekvieno lietuvio virtuvėje – retas be jų patiekalų apsieina bent dieną. Jos nebrangios ir yra puikus, sotus įvairių patiekalų ingredientas. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės taip pat yra labai maistingos. Jose gausu sudėtinių angliavandenių, skaidulų ir svarbiausių mineralinių medžiagų bei kai kurių vitaminų. Tiesa, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 61 proc. nuolaidos. Iš jų po švenčių galima pasigaminti pigių bei gardžių patiekalų. Kalio šaltinis XVI a. pabaigoje į Europą atvežtas bulvių gumbas greitai tapo…
Po šventinio maratono – kokteilis organizmo atstatymui: gausu antioksidantų, kurie pasižymi antivėžinėmis savybėmis
Dažnai ankstyvą rytą apie maistą net nesinori galvoti, bet jei laukia ilga diena darbe, o pietausite vėliau, verta susiplakti glotnutį. Nors įprastai glotnučiams naudojami bananai, galite juos gaminti ir su kitokiais vaisiais – kad ir su vynuogėmis, kurių žiemą valgome mažai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vynuogės pasižymi dar ir puikiomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl verta jomis paįvairinti šaltojo sezono mitybą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo glotnučiams sunaudoti po švenčių likusius vaisius, o jei turite jų daugiau, galite ir užšaldyti. Saldžios, bet vertingos Nors yra vengiančių vynuoges valgyti dėl angliavandenių baimės, teikiamos jų naudos dažnu atveju pranoksta nemažą jose esančios fruktozės…
Skrandis jums padėkos: gaivi daržovių sriuba su špinatais – pasižadėjusiems šiais metais maitintis sveikiau
Po triukšmingo ir sotaus šventinio laikotarpio norisi ko nors lengvo, paprasto bei sveikatai palankaus. Tad jei pasižadėjote sau, kad šiemet maitinsitės sveikiau, pradėkite jau šiandien. Gaivi itališkos minestronės variacija su špinatais – tikras džiaugsmas akims ir skrandžiui. Verdant tokią sriubą galima improvizuoti: papildomai įdėtos turimos daržovės suteiks netikėtų skonio niuansų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad špinatai pasižymi puikiomis savybėmis ir ne veltui vadinami supermaistu. Jie vertingi dėl didelio folio rūgšties kiekio, vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti, kad gležni lapeliai nesuvystų. Špinatams – daržovių karaliaus titulas Europoje špinatai pradėti auginti viduramžiais, kai į Ispaniją jų…
Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu (receptas)
Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti aukštos kokybės lietuvišką jautieną ir ją tinkamai pagaminti Naujųjų metų vakarienei – ypatingo skonio Velingtono kepsnys nepaliks abejingų. Aukštos kokybės baltymų šaltinis Mėsos įvyniojimas į tešlą jau daugelį amžių mėgstamas kulinarinis metodas. Nors yra daugybė Velingtono kepsnio teorijų, viena jų – kad šis patiekalas buvo sukurtas pirmojo Velingtono hercogo Artūro Velslio ir jo pergalės Vaterlo mūšyje 1815 m. birželio 18 d. proga. Tokią ikonišką asmenybę reikėjo įamžinti,…
Po Kalėdų neišmeskite vištienos bei daržovių likučių: pasigaminsite gardų patiekalą sotiems pietums (receptas)
Saldžios, aštrios, žalios, raudonos ar geltonos, šviežios bei džiovintos – paprikos yra vienas universaliausių virtuvės produktų ir esminė Viduržemio jūros regiono mitybos dalis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankioje mityboje svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji rekomenduoja į racioną įtraukti įvairių spalvų paprikų. Šios skanios daržovės ne tik papuoš lėkštę, bet ir bus naudingos sveikatai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti šviežias paprikas bei kviečia sumaniai panaudoti po švenčių likusius vištienos bei daržovių likučius, pasigaminant skanų bei pigų patiekalą pietums. Ląstelienos, mineralų ir vitaminų šaltinis Paprikos kilusios iš Meksikos, Bolivijos ir Peru teritorijos. Labiausiai paplitusi versija, kad į Europą jas atvežė Kolumbas,…
Apelsinais kvepiantis viščiukas taps Naujųjų metų vaišių favoritu: svečiai liks sužavėti
Jei jūsų Naujųjų metų sutikimo kompanija nebus didelė, gera išeitis šventiniam vakarui išsikepti viščiuką – tik kiek kitaip, nei esate įpratę: apteptas apelsinų ir anyžių glazūra, aromatingas ir dailiai apskrudęs jis taps geidžiamiausiu patiekalu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankiausia vištieną gaminti lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja ir prekiaujama parduotuvėse. Vertingiausia vištienos dalis – krūtinėlė Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, ji vertinama dėl lengvai pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažai riebalų:…
Šis karštas gėrimas šaltais vakarais – skaniau už arbatą: prireiks tik obuolių sulčių ir cinamono
Kai už lango pusę dienos – tamsu ir šalta, pradedame dažniau gerti įvairius karštus gėrimus. Vieni renkasi kavą ar arbatą, kiti gamina kakavą, o treti bando save ir vaikus nudžiuginti sulčių pagrindo gėrimais. Pastarieji gali tapti puikiu vitaminų mišiniu, jei ruošiami iš tikrų vaisių ar daržovių sulčių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sultys savyje turi daugybę naudingųjų medžiagų, tačiau svarbu prisiminti, kad jas reikėtų traktuoti kaip valgį, o ne gėrimą. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atskleidžia paslaptį, kaip iš įvairiausių sulčių pasigaminti karštus gėrimus, suteiksiančius šilumos pojūtį šaltais žiemos vakarais. Sultys – puikus pakaitalas nevalgantiems daržovių ir vaisių Daržovių ir vaisių sultys yra puiki…
Nostalgijos skoniai: nesunkiai pagaminami kalėdinių spalvų želė gabalėliai taps trokštamiausiu vaikų desertu
Želė dėl ryškių spalvų ir lengvai formuojamos konsistencijos yra populiarus pasirinkimas kuriant vizualiai patrauklius kalėdinius skanėstus, kuriais gali mėgautis ir vaikai, ir suaugusieji. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, tai – desertas, kuriuo saikingai mėgautis gali daugelis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, jog dėl savo unikalių savybių ji yra populiarus pasirinkimas gaminant ne tik desertus, bet ir kitus įvairius patiekalus. Anksčiau kalėdinis stalas neapsieidavo be įvairiaspalvės želės desertų, tad ir dabar verta atgaivinti nostalgiškus skonius su keliasluoksniu kalėdinių spalvų desertu, nuo kurio nei vienas sėdintis prie šventinio stalo negalės atitraukti akių. Unikalios maistinės savybės Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog sveikatai palankiausia, kai želė…
Šventinio stalo garnyras kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš stalą, bet ir puikiai tiks prie mėsos
Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos. Baltymais turtingas mėsos…
Spanguolės – ne tik kisieliaus, bet ir netradicinio tiramisu gamybai: nedaug kalorijų, o nauda neišmatuojama
Tarp maistingomis medžiagomis turtingų uogų tik nedaugelis gali varžytis su spanguolėmis, kurios pasižymi išskirtine nauda sveikatai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienoje šių uogų porcijoje galima rasti bene ketvirtadalį rekomenduojamos vitamino C paros normos. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad net ir užsišaldžius jų perteklių, maistinės medžiagos bei skonio savybės išliks, tad visada po ranka galima turėti puikų padažų, desertų ir įvairių kepinių ingredientą artėjančioms šventėms. Kviečiame išmėginti netradicinio spanguolių tiramisu receptą – juo sužavėsite net ir reikliausius svečius. Ketvirtadalis rekomenduojamos vitamino C normos Spanguolių kilmė yra giliai įsišaknijusi Šiaurės Amerikos dirvožemyje. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos nėra svetimos…