• Virtuvė, receptai

    Nuo gurgiančio pilvo visuomet išgelbėjančios bulvės: kada jos tampa palankesnės sveikatai?

    Bulvės yra ketvirta pagal vartojimo mastą maisto kultūra pasaulyje: daugelyje šalių jos yra pagrindinis pigesnis maisto produktas ir naudojamos įvairiuose kulinariniuose patiekaluose. Ne išimtis – ir lietuviška virtuvė: jos tapo bene pagrindiniu lietuvių virtuvės ingredientu, ypač dėl to, kad lengvai prisitaikė prie vietos klimato sąlygų ir buvo palyginti lengvai užauginamos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog nepaisant šių daržovių krakmolingumo, jose gausu sveikatai palankių medžiagų, reikalingų imuninės sistemos veiklai užtikrinti bei gerinančių širdies sveikatą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad bulvių perteklių visuomet galima užsišaldyti, tad galima išvengti maisto švaistymo bei visuomet turėti jų po ranka. Taip pat ilgos lietuviškos žiemos vakarai neįsivaizduojami be…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė patarė, kaip ruošti žuvį, kad būtų ir sveika, ir skanu: padės viena gudrybė

    Ne veltui Viduržemio jūros regiono dieta laikoma sveikatai palankiausia – ji kupina šviežių daržovių, ankštinių, kokybiško alyvuogių aliejaus bei liesos mėsos, žuvies. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mums itin naudinga tinkamai paruošta žuvis, o Viduržemio jūros regiono mityba yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip išsirinkti šviežią žuvį ir teisingai laikyti ją namuose, o taip pat iki sausio 29 d. siūlo doradų įsigyti pigiau: tinklo parduotuvėse joms taikoma net 50 proc. nuolaida. Du kartus per savaitę rinkimės žuvį Nors mūsų protėviai buvo įpratę žvejoti, gyvename prie jūros, turime ežerų bei upių, tačiau tradiciškai…

  • Virtuvė, receptai

    Jei nežinote, kaip įtraukti aukštos kokybės baltymų į racioną: viena mėsa padės tai išspręsti

    Jautienos mėsa jau ilgą laiką vertinama dėl savo sodraus skonio, sultingos tekstūros ir daugelio kulinarinių eksperimentų galimybių: galime mėgautis tiek jautienos kepsniais, tiek meksikietiškais čili troškiniais ar sriubomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jautiena išties gali būti sveikatai palankios mitybos dalis, tereikia atsižvelgti į porcijų dydį bei mėgautis ja ne daugiau nei tris kartus per mėnesį. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, jog aukštos kokybės jautiena pasižymi ryškia, vyšnių sodrumo spalva. O norintiems pasimėgauti išties gardžiu jautienos patiekalu verta išmėginti jautienos kepsnio receptą, kurio pagrindinis akcentas – datulių padažas – nepaliks abejingų. Įvairių žmogaus organizmo procesų pagalbininkė Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia…

  • Virtuvė, receptai

    Paprasčiau už paprasta: vienas triukas padės nesunkiai pasigaminti legendinį „Napoleoną“

    Pyragai bei tortai – tai neabejotinai vieni mėgstamiausių desertų visame pasaulyje, dažnai siejami ne tik su namų jaukumu, bet ir įvairiomis šeimos bei tautinėmis kulinarijos tradicijomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog dažniausiai šių kepinių gamyba neapsieina bent be stiklinės miltų, tad verta išbandyti skirtingas jų rūšis, kurios praturtina desertus bei kitus kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairina jų skonį. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog itin skubantys taip pat gali pasigardžiuoti įvairiais kepiniais, pasigamindami juos greičiau ir pigiau – užteks įsigyti sluoksniuotos tešlos lakštų. Daug laiko nesugaišite net gamindami legendinį „Napoleoną“, jei pasinaudosite keliais triukais. Miltų įvairovė užtikrina ir įvairesnį racioną Gydytoja dietologė…

  • Virtuvė, receptai

    Valgydami šią daržovę įminsite jaunystės paslaptį: antioksidantų kiekis nustebins

    Retas žino, kad pomidorai išskiria etileno dujas, kurios yra natūrali nokinimo medžiaga. Laikant juos kartu su etilenui jautriais vaisiais, galima pagreitinti nokimo procesą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad įtraukus pomidorų į savo mitybą, organizmą praturtinsite svarbiausiais vitaminais, mineralais bei odos būklę gerinančiais antioksidantais. Šviežio ir gardaus pomidoro požymiai – tai ryški spalva ir kvapnus aromatas. Norintiems sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria įsigyti mažųjų saldžių slyvinių pomidorų net 55 proc. pigiau – perkant su kortele 250 g jų kainuos tik 0,89 Eur. Be to, gardinti mėsos patiekalus galėsite su naminiu pomidorų čatniu, kuriam malonaus aitrumo suteiks šviežias imbieras. Stiprių antioksidantų šaltinis Gydytoja dietologė…

  • Virtuvė, receptai

    Plovui – viena, kepsniams – kita: kaip išsirinkti tinkamą kiaulieną dalį ir atrasti naujų skonių

    Kiauliena – ne tik lietuvių itin mėgstama, tačiau ir nebrangi mėsa, iš kurios galima paruošti gausybę įvairiausių patiekalų. Nuo paprasčiausių kepsnelių, šašlykų ar šonkauliukų iki gerokai egzotiškesnių azijietiškos virtuvės šedevrų. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad kiauliena populiariausių mėsų sąraše išlieka ištisus metus – tiek iškylaujant gamtoje vasarą, tiek ir gaminant šiltą troškinį žiemą. Pasirinkimo – gausybė „Jau metai iš metų kiauliena karaliauja mūsų pirkėjų krepšeliuose – ne tik mentė, sprandinė, šoninė ar kitos dalys, tačiau ir įvairūs jos gaminiai, pavyzdžiui, kiaulienos dešrelės ar faršas. Pastebime, kad lietuviai šią mėsą itin mėgsta ir dėl draugiškų kainų – parduotuvėse juos pasiekia kokybiška produkcija iš Lietuvos ūkių už patrauklią…

  • Virtuvė, receptai

    Gydytoja pataria: norintys išvengti psichologinių bėdų pirmiausia turėtų peržvelgti savo lėkštės turinį

    Pirmasis metų mėnuo dažnai linksniuojamas kaip niūriausias. Be tokių įprastų faktorių kaip mažesnis gaunamas saulės kiekis ar trumpos dienos, prie prastos savijautos prisideda ir praėjusių švenčių ilgesys, pečius slegia išsikelti nauji tikslai ir ištuštėjusi piniginė. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad savijautos pablogėjimui įtakos gali turėti ir mažos vertės maistas, tad dėl šios priežasties reikėtų vengti pusfabrikačių ar kitų nemaistingų produktų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad svarbus ne tik kokybiškas maistas, kurio pigiau galima įsigyti tinklo parduotuvėse, bet ir išnaudojamos galimybės pabūti drauge su artimaisiais, virtuvėje gaminant įdomesnius patiekalus. Ragina nevartoti pusfabrikačių Maistas turi milžinišką įtaką žmogaus organizmui,…

  • Virtuvė, receptai

    Šviežios bulvės keičia pernykštes: nepadarykite klaidos – ir virti, ir kepti jų blynus reikia šiek tiek kitaip

    Kaip ir daugumą šakniavaisių daržovių, bulves dažnai įsivaizduojame kaip neturinčias sezono – juk jų yra visada, kai tik norime. Visgi, šviežias naujo derliaus bulvytes galima apibūdinti kaip visiškai kitą valgymo patirt, lyginant su pernykštėmis. Bulvės lietuviams – daržovė numeris vienas, todėl šviežio derliaus gėrybės yra ypač laukiamos, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. „Bulvės – pigios, lengvai prieinamos, maistingos ir puikiai tinka kaip daugelio patiekalų pagrindas. Jos nebūtinai turi būti tik priedas prie mėsos, jas galima sėkmingai laikyti pagrindiniu patiekalo elementu. Dėl tokio universalumo jų populiarumas neslūgsta ištisus metus, o šviežias jų derlius iškart susilaukia didelio dėmesio. Šiemet pirmasis jau prieš kelias dienas parduotuves pasiekė iš saulėtojo Kipro.…

  • Virtuvė, receptai

    Po žiemos švenčių jaučiatės persivalgę? Rytietiškas patiekalas – tai, ko reikia jūsų organizmui

    Po šventiškų patiekalų visada norisi ko nors paprasto, tad prisiminkite ryžius su daržovėmis ir kiaušiniais – rytietišką poskonį paliekantis patiekalas nesunkiai paruošiamas ir dažniausiai mėgstamas visos šeimos. Be to, jei po švenčių ruošiatės pataupyti ir apsipirkti pigiau, toks pasirinkimas tikrai bus palankus jūsų piniginei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kuo mažiau ryžiai apdirbti, tuo daugiau juose išliks naudingų maistinių medžiagų bei mineralų, todėl į mitybos racioną naudinga įtraukti patiekalų su rudaisiais, juodaisiais, raudonaisiais ar laukiniais ryžiais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau renkasi funkcinius ir rūšinius ryžius, noriai išbando asortimento naujienas. Ne visi ryžiai vienodai vertingi Dažnai…

  • Virtuvė, receptai

    Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien

    Be šio produkto daugelis neįsivaizduoja savaitės raciono, tad nenuostabu, kad jo garbei kasmet sausio 20-tąją švenčiama Tarptautinė sūrio mylėtojų diena. Lietuvoje mėgstami tiek rauginto pieno varškės sūriai, tiek fermentiniai ar minkštieji – jų įvairovė kasmet tik didėja. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad net 90 proc. sūryje esančio kalcio organizmas įsisavina, be to, fermentinis sūris, kaip ir visi fermentuoti produktai, turi gerųjų žarnyno bakterijų – probiotikų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad sūrių asortimentas – vienas plačiausių, tad su norinčiais jį išragauti dalijasi patarimais, kaip apsipirkti pigiau ir sutaupyti. Svarbu sūrio riebumas ir jo kiekis Nenuostabu, kad svetur gyvenantys lietuviai pasiilgsta…