Vos prasidėjus kalendoriniam pavasariui, po ilgos ir niūrios žiemos, norisi kuo daugiau vitaminų bei žalumos lėkštėse. Tam puikiai tinka į kasdieninę mitybą įtraukti vaisius bei daržoves. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad karatinoidų gausu ne tik morkose – jų galima rasti ir cukinijose. Tai ne tik visiems gerai žinoma, pigi bei sveikatai palanki daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų, bet joje esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Tuo tarpu morkos gali būti ir puikus, pigus užkandis priešpiečiams ar pavakariams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti daržoves, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios. Siūlo nepamiršti sveikatai palankių daržovių Tikriausiai daugelio lietuvių virtuvėje galima rasti…
Tobulai paprastas užkandis: kepta duona – žymiai greičiau ir lengviau
Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes. Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip – „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“. Ir už visų šių pavadinimų slypi visai lengvai paruošiamas ir svečius neabejotinai nustebinsiantis užkandis. „Esmė paprasta…
Vištienos sultinys – ne tik susirgus: dietologė įvardijo, kodėl žiemą jis nepamainomas
Aromatingas vištienos sultinys kartais tampa tikru išsigelbėjimu, kai virusams paguldžius į lovą, dingsta apetitas, o gydytojai rekomenduoja gerti daug šiltų skysčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena – ne tik viena populiariausių, bet ir sveikatai palankiausių mėsos rūšių, nes joje mažiau riebalų, daugiau lengvai pasisavinamų ir virškinamų baltymų, gausu mineralų bei vitaminų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvių vitrinas pasiekia tik kokybiška ir lietuviškuose ūkiuose užauginta vištiena. O norintys sutaupyti turėtų suskubti pasinaudoti akcija: vasario 2–4 d. šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos net 51 proc. pigiau. Placebas ar reali nauda? Vištienos sultinys verdamas tiek kasdieniams pietums, tiek susirgus, kai…
Kai norisi sutaupyti: viena gudrybė daržovių ir vaisių patiekalais leis mėgautis pigiau
Šaldytų maisto produktų laikymas šaldiklyje užtikrina šviežumo ir maistinės kokybės išsaugojimą bei prailgina galiojimo laiką. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šaldymas – tai toks konservavimo būdas, kurio metu maisto produktuose išlieka daugiausiai maistinės vertės. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad visuomet verta pigiau ir daugiau įsigyti šaldytos produkcijos – mat tokiu būdu galima ženkliai sutaupyti namų biudžetą. Kaip tik tam proga yra šį savaitgalį (vasario 2–4 d.): perkant su lojalumo kortele šaldyti vaisiai ir daržovės kainuos 25 proc. pigiau. Taip pat išsiilgusiems gaivesnių desertų pravers lengvo šaldytų mangų ir kokosų pieno pudingo receptas. Produktuose išlieka daugiausiai maistinės vertės Šaldytos daržovės ir vaisiai dažnai…
Kanadiečiai irgi gamina cepelinus – jų priedai lietuviams atims žadą
Cepelinai – lietuvių pasididžiavimas, tad sekmadienį, minint Pasaulio cepelinų dieną, nemažai jais gardžiuosis galbūt net ne vieną kartą. Dažnas viena ausimi girdėjo, kad panašius patiekalus gamina ir kitos tautos. Dalis išties labai primena mūsiškius mėsa įdarytus didžkukulius, visgi kai kurios variacijos kaip reikiant stebina. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netikėtais gastronominiais atradimais. Cepelinai su mėsa ir… cukrumi Bulvės ir mėsa – vienas dažniausių derinių įvairiuose kraštuose, tad nenuostabu, kad ne viena tauta sugalvojusi virtas bulves derinti su žaliomis ir tokį mišinį įdaryti. Tai ypač populiaru Vidurio, Rytų, Šiaurės Europoje. „Lenkijoje galima rasti net tris pavadinimus, apibūdinančius tokį patiekalą: cepeliny, kartacze ir pyzy. Pirmieji du pavadinimai iš esmės apibūdina tą…
Padarykite paslaugą širdžiai: dietologė įvardijo, kodėl verta valgyti šią riešutų rūšį
Bėgant metams anakardžių riešutų populiarumas nuolat augo, o dabar jie išties neretas produktas daugelyje namų ūkių visame pasaulyje. Augalinės mitybos populiarėjimas taip pat prisidėjo prie jų, kaip universalaus veganiškos ir vegetariškos virtuvės ingrediento, populiarumo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog tai – puikus, sveikatai palankus produktas. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šių riešutų asortimentas – išties platus, tad tereikia nusimanyti, kuo pasižymi aukštos kokybės riešutai ir ieškoti progų jų įsigyti pigiau. Taip pat sveikatai palankiam, pigesniam užkandžiui ar pusryčiams rinkitės anakardžių batonėlius su datulėmis ir spanguolėmis – jų gamyba neužtruks ilgai. Gerinkite širdies ir kraujagyslių darbą su šiais riešutais Gydytoja dietologė dr. Edita…
Vištienos blauzdelės apskrus idealiai – gudrybė, kaip jas dėti į orkaitę
Orkaitėje keptos vištienos blauzdelės – vienas iš patiekalų, kuris nepalieka abejingų. Jas su malonumu valgo net vaikai ar norintys gyventi sveikiau, o paruošti yra nebrangu ir visai paprasta. Kad būtų tobulos, jas derėtų kepti atvirame inde ar po stikliniu dangčiu? O gal uždengti folija? Ir ar reikia bekepant apversti? Jeigu kyla tokie klausimai, išgelbės „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės išbandytas socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs triukas – genialumas slypi paprastume. „Dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena yra viena mėgstamiausių mėsų pasaulyje, jos vartojimas kasmet auga. Tokias pat tendencijas matome ir Lietuvoje – pagal populiarumą ji mėsos skyriuje nusileidžia tik kiaulienai“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Į ką kreipia žvilgsnį…
Pigi ir sveikatai palanki mityba – misija įmanoma: rinkitės vieną produktą
Miežių kruopos gali augti žemesnėje temperatūroje, taip pat jos paprastai auginamos regionuose su trumpais vegetacijos laikotarpiais, todėl yra svarbūs bei pigūs grūdiniai augalai Lietuvoje ir tose vietovėse, kur kitiems grūdams gali būti sunku augti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad šį produktą verta įtraukti tiek besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje, tiek tiesiog norintiems sveikatai palankiau maitintis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad tai taip pat – pigus produktas, tad reikėtų atsisakyti mito, jog sveikatai palanki mityba smarkiai paplonina piniginę. Be to, skubantiems laiko sutaupys paprastas, bet gardžios, pigios ir sušildančios pieniškos sriubos receptas su daržovėmis bei miežių kruopomis. Norintiems išvengti padidėjusio cholesterolio Gydytoja dietologė…
Su malonumu kirs visa šeima: 9 taisyklės, kad varškėčiai būtų puresni ir sveikesni
Ne visur pasaulyje rasite varškės – puikiai mums pažįstamo, skanaus, sveikatai naudingo pieno produkto, iš kurio lietuviai yra prigalvoję visą gardžiausių patiekalų įvairovę. Ieškantys būdų sutaupyti pirkėjai vis dažniau atsigręžia į tokius tradicinius ingredientus, kurie būna ne tik universalūs, bet ir nebrangūs, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Varškė – vienas jų, o svarstant, ką su ja nuveikti, neabejotinai vienas populiariausių variantų – varškėčiai, kurie turi magišką galią nukelti į vaikystę. Kaip išsirinkti tinkamiausią varškę? „Pardavimų duomenys rodo, pieno produktai yra dažna kasdienio pirkinių krepšelio dalis. Populiariausiųjų viršūnėje karaliauja sviestas, aplenkdamas net pieną. Lietuviai taip pat noriai perka varškės sūrelius, jogurtus, sūrius. Žinoma, topuose yra ir nuo seno…
Lietuviškų bulvių ypatumai: ekspertė atskleidė tobulo plokštainio paslaptį (receptas)
Bulvės – sotus ir pigus įvairių lietuviškų patiekalų ingredientas, kurį rastume kiekvienoje virtuvėje. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai ne tik kompleksinių angliavandenių, bet ir kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis, o vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 58 proc. nuolaidos, taikomos perkant su lojalumo kortele. Pigų, gardų ir abejingų nepaliekantį plokštainį pasigaminsite atsižvelgę į ekspertės patarimus, kaip išsirinkti jam tinkamas bulves. Nenusileidžia grūdinėms kultūroms Iš Pietų Amerikos atkeliavusios bulvės tapo pagrindiniu…