• Virtuvė, receptai

    Jau dabar dairykitės vieno produkto, jei pasiilgote šviežumo: sustiprins ir imunitetą

    XVI a. Europoje pradėjus auginti bulves, įvyko revoliucija žemės ūkyje ir daugelyje žemyno dalių buvo sušvelninta opi bado problema. Taip pat šios daržovės tapo pagrindine kultūra daugelyje Europos šalių ir net iki šiol bulvės yra išlikusios populiariu, bet ir pigiu maisto produktu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jos – vitamino C šaltinis, tad ir žiemos laikotarpiu yra tinkamos imuniteto stiprinimui. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad jau dabar galima dairytis atvežtinio šviežių bulvių derliaus – tokios bulvės tiks mėgstantiems sočiai, gardžiai, bet ir pigiai pavalgyti. Vitamino C šaltinis Bulvės priklauso nakvišinių šeimai ir yra viena iš labiausiai vartojamų daržovių visame pasaulyje. Gydytoja dietologė…

  • Virtuvė, receptai

    Jei žiemą ieškote kokybiško baltymų šaltinio, dietologė ragina išbandyti šį sūrį

    Yra daugybė ožkos sūrio rūšių – nuo šviežio ir kreminio iki brandinto ir trapaus. Sūrio tekstūra ir skonis gali skirtis dėl tokių veiksnių kaip ožkų veislė, mityba ir gamybos būdai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiekvienas turėtų spręsti savarankiškai dėl suvartojamo tokio sūrio kiekio, tačiau nepamiršti saiko. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šviežiausias ožkos sūris – malonaus aromato, be tam tikrų spalvos pakitimų. Šio sūrio verta paragauti vasario 9-ąją, minint Tarptautinę picos dieną, kuomet su visa šeima galite pasigaminti sveikesnę ir pigesnę šio itališko patiekalo versiją, kuriai prireiks vos keturių ingredientų. Aukštos kokybės baltymų šaltinis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja,…

  • Virtuvė, receptai

    Nebeturite jėgų? Štai, ką turėtumėte valgyti, kad pavasarį pasitiktumėte žvalesni

    Besibaigiant žiemai dažniau peršąlame, greičiau pavargstame ir jaučiamės išsekę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šią būseną lemia vitaminų sumažėjimas maiste, ne toks judrus gyvenimo būdas ir vitamino D stoka. Tačiau sau padėti galime vartodami tam tikrus maisto produktus, kurie atstatys jėgas prieš pavasarį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad raugintomis daržovėmis ir daigintomis sėklomis praturtinti savo mitybą ne tik sveikatai palanku, bet ir pigu: jų ilgas galiojimo laikas, be to, užteks ne vienam kartui ir patiks visai šeimai. Daržovių įvairovė – visus metus Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sandėliuojamos daržovės žiemos pabaigoje nebeturi tiek maistingų medžiagų kiek rudens pradžioje,…

  • Virtuvė, receptai

    Neišmeskite ridikėlių lapų – visa ši daržovė yra skanus sveikatos užtaisas

    Ridikėliai – pavasario šaukliai, sugebantys bene magiškai mintimis nukelti į šiltesnes dienas. Jų traškumas pagyvina salotas, akiai malonus ryškus rožinis raudonis suteikia patiekalams spalvų, tik ar žinojote, kad visa ši daržovė yra valgoma? Lapai dažniausiai keliauja į šiukšlių dėžę, tačiau visai be reikalo – jie ir skanūs, ir naudingi, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Ridikėliai yra viena populiariausių daržovių, nuo seno ypač pamėgta lietuvių. Įdomu tai, kad ši daržovė žmonėms žinoma jau tūkstančius metų, juos valgė net faraonai. Jų egzistuoja pačių įvairiausių rūšių – nuo visiškai baltų iki violetinių ar juodų, nuo mažyčių apvalių iki solidesnių, pailgų. „Dėl savo geros kainos ir universalumo ridikėliai dažnai atranda…

  • Virtuvė, receptai

    Žuvų karalienė – neįnoringa: įspūdingus pietus paruošite per keliolika minučių

    Keliavę Norvegijos ar Švedijos šiaurėje prisimena, kaip sušilti padėjo šiltos bruknių sultys ir gardi lašišos sriuba. Lašiša populiari ir Lietuvoje, o jos patiekalai praverčia visais metų laikais, mat daug gaišti nereikia: vasarą per kelias minutes iškepame žuvį grilyje, o žiemą – orkaitėje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša, kaip ir dauguma žuvies produktų, pasižymi dideliu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, palaiko gerą smegenų veiklą ir mažina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip laikyti žuvį namuose ir informuoja, jog perkant ją iki vasario 12 d. galima gerokai sutaupyti, mat išdarinėtos Atlantinės lašišos su…

  • Virtuvė, receptai

    Ką valgyti vasarį? Nauji receptai su 5 daržovėmis ir vaisiais, kurių dabar valgyti verta kuo daugiau

    Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį „Žiema – raugintų daržovių, šakniavaisių metas, bet daržovių skyriuje jau pradeda rodytis šviežio derliaus gėrybės, tokios kaip ridikėliai. Kartu su ūkiais intensyviai ruošiamės, kad jau artimiausiomis savaitėmis pirkėjai galėtų įsigyti šviežių, traškių trumpavaisių agurkų, kopūstų, morkų, salotų lapų. Ir, žinoma, šviežių bulvyčių, kurių lietuviai laukia bene labiausiai. Tą rodo ir pardavimų skaičiai – prieš kelias savaites pasiūlius šviežių…

  • Virtuvė, receptai

    Skanus ir pigus desertas vos per pusvalandį: šių tartalečių norėsis dar ir dar

    Šiltais kepiniais, burnoje tirpstančiais pyragais ar kitais pigiais desertais labiausiai norisi pasilepinti žiemą, kai lauke trūksta saulės šilumos, o organizmui ima stigti ir kai kurių vitaminų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė desertus visuomet pataria skanauti saikingai, o dar geriau būtų, jei vietoje jų pirmenybę kasdien suteiktume saujai šviežių uogų. Sveikatai itin palankių maistinių medžiagų gausu šilauogėse, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šių uogų prekybos vietose įsigyti galima ištisus metus. Todėl šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios šilauogėms taikomos 43 proc. nuolaidos, galiojančios perkant su lojalumo kortele. Pasimėgaukite nuostabiu šių uogų skoniu, o jei atsispirti desertams net ir tuomet nepavyks – su šilauogėmis…

  • Virtuvė, receptai

    Žiemą net salotų norisi šiltesnių: rekomenduoja išbandyti šį receptą su lašiša

    Lašiša – švelni, rausva, tvirta žuvis, mėgstama dėl savo sodraus, sviestinio skonio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žuvį rekomenduojama valgyti bent 2-3 kartus per savaitę, be to, lašišoje yra naudingų maistinių medžiagų, visų pirma, omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios mažinant cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip parduotuvėje išsirinkti šviežią ir skanią žuvį bei kaip pigiai jos įsigyti. Mažina lėtinių ligų riziką Lašiša yra plačiai mėgstama ir labai maistinga žuvis, pasižyminti išskirtiniu skoniu ir sodria tekstūra. Tai universali žuvis, kurią galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankiausia – garuose virta, ant grotelių ar orkaitėje kepta lašiša, tačiau saikingais kiekiais ir rūkyta…

  • Virtuvė, receptai

    Mėgstate lašišą? Tuomet patiks ir pigesnė alternatyva – alpinė šalvis: 3 būdai ją paruošti ypač skaniai

    Lašišos gerbėjų Lietuvoje išties netrūksta, dažnas yra išbandęs ir į ją panašias žuvis – vaivorykštinį upėtakį, kuprę. O alpinę šalvį? Ji pasižymi į savo giminaitę lašišą panašia spalva, tačiau yra kur kas švelnesnio skonio. Mėgstama gurmanų, ji tinka ir kasdienai – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, skaičiuoja, kad alpinė šalvis gali kainuoti net dvigubai pigiau nei lašiša. „Lietuviai nuo seno yra karpių, skumbrių ir silkių tauta, tačiau pastaraisiais metais itin daug simpatijų sulaukia lašiša. Būtent ji yra pats populiariausias pasirinkimas žuvies ant ledo kategorijoje. Statistika rodo, kad lietuviai vis dar valgo per mažai žuvies, tačiau tendencijos džiugina – kasmet žuvies nuperkama daugiau. Be to, jos ieškoma ir įvairesnės:…

  • Virtuvė, receptai

    Norisi pyrago „be kaltės“? Išsikepkite jį cukrų keisdami mažesniu kiekiu medaus

    Vos prasidėjus kalendoriniam pavasariui, po ilgos ir niūrios žiemos, norisi kuo daugiau vitaminų bei žalumos lėkštėse. Tam puikiai tinka į kasdieninę mitybą įtraukti vaisius bei daržoves. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad karatinoidų gausu ne tik morkose – jų galima rasti ir cukinijose. Tai ne tik visiems gerai žinoma, pigi bei sveikatai palanki daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų, bet joje esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Tuo tarpu morkos gali būti ir puikus, pigus užkandis priešpiečiams ar pavakariams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti daržoves, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios. Siūlo nepamiršti sveikatai palankių daržovių Tikriausiai daugelio lietuvių virtuvėje galima rasti…