• Virtuvė, receptai

    Per Užgavėnes rekomenduoja skanauti sveikatai palankesnius blynelius: šie patiks net vaikams

    Grikiai puikiai tinka augti įvairiose klimato zonose ir skirtingo tipo dirvožemiuose: jie gerai veša žemesnėje temperatūroje, tad Lietuvoje šios kruopos neabejotinai tapo viena pagrindinių sėjamų kultūrų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja grikių naudą žmogaus organizmui ir įvardina juos kaip „super maistą“. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, išsirinkus aukštos kokybės grikius vertėtų atsižvelgti ir į tinkamas jų laikymo sąlygas namuose: svarbiausia išvengti drėgmės bei pernelyg didelės šilumos. Taip pat vasario 13 d., minint Užgavėnes, verta skanauti sveikatai palankesnių grikių ir morkų blynelių, kurie patiks net vaikams. Gali vartoti net glitimo netoleruojantys Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria norintiems maitintis sveikatai palankiau įtraukti grikius į savo…

  • Virtuvė, receptai

    Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgavėnėms pavyks iškepti net nestovint prie keptuvės

    Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo. Dairosi galimybių sutrumpinti maisto ruošą Kad tradicinės Užgavėnės – ne užmarštin nuėjusi šventė, o lietuvių kasmet labai mėgstama, rodo ir prekybininkų skaičiai. „Nemėgstantys triūsti virtuvėje ar neturintys tam laiko jau ne vienerius metus iš eilės per Užgavėnes blynų ieškoti užsuka į…

  • Virtuvė, receptai

    Papildykite savo racioną egzotiškomis kruopomis: jos vertingos visiems, o ypač netoleruojantiems glitimo

    Nors daugumos lietuvių virtuvės spintelėse vyrauja grikiai, ryžiai ir avižiniai dribsniai, vertėtų parduotuvių lentynose paieškoti ir rečiau naudojamų, kitų tautų pamėgtų kruopų, kurios paįvairins racioną. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad naudingiausios mums – kuo mažiau apdorotos kruopos: tiek mūsų kraštuose vartotos šimtmečiais, tiek egzotiškesnės: bolivinė balanda, burnotis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad kruopos, ypač pasižyminčios didesniu baltymų kiekiu, yra pigesnė mėsos ir kiaušinių alternatyva, todėl verta pasidomėti akcijomis ir nusipirkti jų daugiau. Vertingiausios – visagrūdės kruopos Vyresnioji karta gerai pamena vaikystės manų košę, kurią mamos ar močiutės gausiai skanindavo sviestu ir uogiene, tačiau dabartiniams vaikams ji nėra specialistų rekomenduotinas…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė įvardijo, kodėl šis pigus produktas – geriausias širdies draugas

    Pupelės – neatsiejamas meksikietiškos virtuvės ingredientas: jų dedama į čili troškinius, naudojamos takų įdarui bei aitrioms sriuboms gaminti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja jas į sveikatai palankią mitybą įtraukti ir mėgstantiems meksikietiškus patiekalus, ir liekantiems prie lietuviškos virtuvės tradicijų: jos kiekvieną patiekalą praturtins organizmui svarbiomis maistinėmis medžiagomis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tai – išties pigus produktas, galintis pasitarnauti įvairiuose receptuose. Taip pat lietuviškos žiemos savaitgalius praskaidrinkite enčiladų pyragu: gardūs aromatai kaip mat pažadins apetitą. Širdies ir virškinimo veiklos pagalbininkės Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad pupelės – tai išskirtinis augalinės kilmės baltymų šaltinis. O juose esantys naudingi nesotieji riebalai bei…

  • Virtuvė, receptai

    Nusibodo populiariausios Valentino dienos dovanos? Štai, kuo galima jas pakeisti

    Šiltus jausmus mylimam žmogui dažniausiai reiškiame gėlėmis ir siurprizais, tad artėjant Valentino dienai skubame ieškoti dovanų – juk dėmesys ištirpdo kiekvieno širdį. Prisiekę saldumynų mėgėjai visada nudžiunga gavę dailiai įpakuotų saldainių ar šokolado, bet sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad, artėjant meilės dienai, svarbu atkreipti dėmesį į perkamų valgomų dovanų kokybę. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad nors Valentino dienos proga daugelis ieško šokolado ir perka gėles, galimi ir kiti pigūs pasirinkimai – tereikia geriau pagalvoti apie antrosios pusės pomėgius ir atidžiau apsidairyti prekybos centrų skyriuose. Dovanojant šokoladą svarbūs keli momentai Žmonių pomėgiai labai skirtingi: vieniems saldumynų gali ir visai nebūti,…

  • Virtuvė, receptai

    Prekyboje pasirodė pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai: augintojai pasakė, ko verčiau su jais dar nedaryti

    Už lango – vis dar žiemiški orai, bet parduotuvėse jau šeštadienį pasirodantys pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai signalizuoja, kad pavasaris ne už kalnų. Augintojai atvirauja, kad naujo derliaus auginimas viduržiemį neapsieina be iššūkių, visgi pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiemet ilgai lauktos gėrybės pirkėjus džiugins patrauklia kaina. „Šiais laikais šviežių daržovių netrūksta ištisus metus, bet be abejonės – naujo lietuviško derliaus pirkėjai ypač laukia. Dėl to glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais, kad kasmet pačių šviežiausių gėrybių pasiūlytume vos joms užaugus. Trumpi ir traškūs lietuviški agurkai kasmet būna tikras hitas, tad jiems siekiame pasiūlyti ir patrauklią kainą. Didžiąsias tinklo parduotuves jie jau pasiekė ir šiemet kainuoja pigiau nei pirmieji…

  • Virtuvė, receptai

    Ne tik grietinė ir spirgučiai: naujos idėjos, su kuo patiekti koldūnus ir virtinius

    Koldūnai – universalūs, kąsnio dydžio stebuklai, kurie džiugina skonio receptorius visame pasaulyje. Namuose jų gamyba išties užtrunka, tad dažnas renkasi įsigyti šaldytų parduotuvėse. Ypač tai populiaru žiemos metu, kai išauga įvairios šaldytos produkcijos paklausa, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jie taip pat gali būti nė kiek nenuobodus ir originalus patiekalas – į kitą lygį paprasčiausius nebrangius koldūnus pakels tiesiog naujas padažas ir kitas būdas juos virti. Vien tik miltinės tešlos ir mėsos įdaro idėja sukuria tikrą kulinarinio kūrybiškumo žaidimų aikštelę, kurioje žaidžia įvairios tautos. Itališki ravioli ar tortellini, kartvelų chinkaliai, azijietiški gyoza ar numylėtieji lietuviški koldūnai ir virtiniai – tai greitai išverdamas, pigus ir sotus patiekalas. „Iš…

  • Virtuvė, receptai

    Kiekvienas turi mėgstamą šio produkto rūšį: pasitikrinkite, ar ji sveikatai palanki

    Sūrių įvairovė mums atveria skonių bei maisto tekstūrų kaleidoskopą: galime mėgautis nuo švelnių bei pikantiškų kreminių iki delikatesinių ir burnoje tirpstančių pelėsinių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad renkantis bet kurios rūšies sūrį visuomet galioja ta pati taisyklė: kuo mažesnis sudėtinių dalių sąrašas etiketėje, tuo sveikatai palankiau, taip pat verta užmesti akį į riebumo procentą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pirkėjai linkę ieškoti vidurio tarp kokybės ir kainos. Be to, šį savaitgalį (vasario 09–11 d.) verta pasinaudoti proga šio gaminio įsigyti pigiau: perkant „Rokiškio“ sūrio (20 rūšių) gaminiai kainuos 20 proc. mažiau. Jei norisi švelnaus skonio ir tekstūros užtepėlės Kreminis sūris populiarus dėl…

  • Virtuvė, receptai

    Prancūzijos aukštuomenę sužavėjęs pigus apkepas: artimieji žarstys komplimentus

    Žiedinis kopūstas – kalė, brokolio ir mums labiau įprasto gūžinio kopūsto giminaitis, savo išskirtiniu skoniu pagardinantis tiek žiemos metu gaminamus troškinius, tiek ir gaivias daržovių salotas. Jo panaudojimo galimybių tikra galybė: prancūzai jį mėgsta dėti į sriubas, italai – kepti kartu su kitų rūšių daržovėmis, o vokiečiai iš jo gamina net vegetariškus šnicelius. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės dr. Editos Gavelienės, ši daržovė savo skonio savybėmis ne tik praturtina patiekalus, bet ir savyje turi gausybę naudingų maistinių medžiagų. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad šiuo metu tinklo parduotuvėse žiedinių kopūstų galite įsigyti pigiau, nes iki vasario 11 d. jiems taikoma net 43 proc. nuolaida. Tai puiki…

  • Virtuvė, receptai

    5 konditerio patarimai, kaip paruošti tobulą trapią tešlą pyragui: svarbu net sviesto temperatūra

    Koks trapios tešlos pyragas jums skaniausias? Klasikinis, jau vien kvapu pavergiantis obuolinis? O gal esate pikantiškų skonių gerbėjai ir mieliau renkatės kišą – su mėsa ar daržovėmis? Kad ir kurios pusės šalininkas esate, viskas prasideda nuo idealiai paruoštos trapios tešlos. Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, išmokti jos paslapčių nėra sunku, ir iš vos kelių nebrangių ingredientų sukursite puikų pagrindą pyragui. Tereikia atsiminti kelias taisykles: pavyzdžiui, klaida su sviestu gali lemti, kad kepinys bus mažiau pavykęs. „Pirmas dažnam kepėjui kylantis klausimas – kokius riebalus rinktis: sviestą, augalinius, o gal taukus? Nenustebinsiu pasakydamas, kad prancūzai griežtai pasisako už sviestą – esame išties jo mėgėjų tauta. Jis maloniau tirpsta burnoje, suteikia daugiau skonio.…