Tamsiuoju periodu vis dažniau ieškome šilto, laimės jausmą suteikiančio maisto, galinčio praskaidrinti šaltas žiemos dienas. Tam labiausiai tinka įvairios tirštos, šaltajam metų laikui būdingos sriubos. Šie patiekalai pavalgius ne tik suteikia komforto jausmą, bet ir neapkrauna skrandžio sunkiai virškinamomis medžiagomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad žiemos metu valgomoms sriuboms vienas tinkamiausių ingredientų yra pupelės. Pasak ekspertės, jose esantis skaidulų kiekis prisideda prie virškinimo sistemos sveikatos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi pigiu sriubos receptu, kuris netikėtais ingredientais nustebins net ir ragavusius visko. Išskirtinis baltymų šaltinis Pupelės – vienos iš išskirtinių daržovių, dažnai mėgstamos tiek visavalgių, tiek ir vegetarų ar veganų.…
Net ir pirktinė pica bus daug skanesnė: atskleidė slaptą ingredientą
Po ilgojo savaitgalio norisi kažko paprasto ir sotaus? Puikus pasirinkimas yra pica, kuri mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. O geriausia tai, kad yra itin universali – rinktis iš ko turės tiek vegetarai ar veganai, tiek žuvies mėgėjai, tiek ir mėsos mylėtojai. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netradiciniais picų padažų receptais, kurie net ir šaldytą picą pavers tikra vakarienės ar net vaišių stalo pažiba, o jų gamyba nepareikalaus nei daug laiko, nei išlaidų. Padažas – pagrindinis akcentas Šiandien pica žmonės mėgaujasi ne tik taupydami laiką ar pinigus, tačiau ir norėdami atrasti naujų skonių. Nors šis patiekalas buvo pradėtas gaminti Neapolyje ir buvo laikomas vargšų ir nepasiturinčių maistu, šiais laikais picos…
Gardus ir pigus desertas skubantiems: išbandykite šiuos sluoksniuotos tešlos pyragėlius su persikais (receptas)
Greičiausiai jokie kiti vaisiai taip neprimena šiltų orų, kaip sultingi, saldūs ir kvapnūs kaulavaisiai: persikai, abrikosai, nektarinai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šios grupės vaisiai turi teigiamų savybių mūsų sveikatai – persikuose gausu skaidulų, įvairių vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip šviežius persikus bei kitus kaulavaisius laikyti, nokinti namuose ir primena, kad laukiant jų sezono pradžios dabar galima skanauti konservuotų persikų puseles. Jos puikiai tiks ir greitiems bei paprastiems desertams su sluoksniuota tešla, o šventinį savaitgalį „Rimi“ parduotuvėse kaip tik galima pasinaudoti 30 proc. nuolaida šaldytai sluoksniuotai tešlai. Apsaugos nuo ankstyvo senėjimo Iš senovės Kinijos kildinami persikai – vieni seniausių žmonijos…
„Arroz con pollo“ – vištiena, ryžiai ir daržovės viename puode: ilgąjį savaitgalį į namus įsileiskite Lotynų Amerikos skonius
Ar kada nors teko patirti kelionę per skirtingus skonius ir aromatus, net neišeinant iš savo namų? Kitų šalių maisto gaminimo tradicijos gali atverti pasaulio įvairovę ir praturtinti kasdienybę, todėl ilgąjį savaitgalį verta į savo virtuvę įsileisti Lotynų Amerikos skonius bei pasigaminti pigų patiekalą – vištieną su ryžiais ir daržovėmis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ryžiai – puikus energijos šaltinis, tačiau vertėtų prisiminti, jog ne visos jų rūšys yra vienodai maistingos. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose laikyti ryžius, kad juose neatsirastų kenkėjų. Puikus energijos šaltinis „Arroz con pollo“ yra tradicinis Lotynų Amerikos ir Ispanijos patiekalas, verčiamas kaip ryžiai su vištiena. Šis klasikinis…
Vasario 16-ąją pasitikite su lietuvišku desertu: įminkite skaniausio „tinginio“ paslaptį
Turbūt dažnas jį pamėgino gaminti dar mokykliniais metais – tam tikrai nereikia nei daug pastangų, nei kulinarijos subtilybių išmanymo. „Tinginys“ yra pigus desertas, jis turi begalę gerbėjų ir leidžia kaskart improvizuoti: skaninti jį džiovintais vaisiais, riešutais ar šokoladu. Svarbus jo ingredientas – kokybiška kakava, kurią, kaip pažymi sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, galima vadinti superproduktu: joje esančios medžiagos saugo nuo sunkiausių civilizacijos ligų: širdies ir kraujagyslių bei vėžio. Tik naudingiau kakavą vartoti ne kaip saldų gėrimą su pienu, bet jos miltelių užsibarstyti ant maisto. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria renkantis kokybišką kakavą atsižvelgti į jos sudėtį ir riebumo procentą. Kakavos milteliai –…
Nesinori gaišti laiko vyniojant balandėlius? Išbandykite kopūstų „lazaniją“ – taip pat skanu, tik žymiai paprasčiau ir įspūdingiau
Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą. Po ilgos žiemos išsiilgus šviežių daržovių, jau yra iš ko rinktis: prekyboje pasirodė švieži trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai, daugėja pomidorų rūšių, atsirado šviežių morkų, ridikėlių. Taip pat ir šviežutėlių naujo derliaus kopūstų – vienos mylimiausių daržovių Lietuvoje, sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. „Lietuviška virtuvė be kopūstų neįsivaizduojama, tad jie perkami tiek vasarą, tiek…
Šventiniam savaitgaliui artėjant pasiruoškite išskirtinį desertą: artimuosius stebinsite neragautais skoniais
Artėjant pavasariui norime pakeisti įprastą žiemos meniu ir ieškome gaivesnių, sveikatai palankesnių, mažiau apkraunančių valgių bei užkandžių. Šiuo laikotarpiu dažnai prisimename ir įvairias vasaros gėrybes: valgome daugiau daržovių, žalumynų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, keičiant savo meniu nereikėtų pamiršti ir šviežių uogų, kuriose gausu įvairių vitaminų bei mineralų. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad tinklo parduotuvėse uogų galite įsigyti pigiau, nes iki vasario 19 d. joms taikoma net 25 proc. nuolaida. Tai puiki proga nustebinti savo antrąją pusę gardžiu biskvito vyniotiniu su braškėmis ar pasiruošti šventinį desertą ilgajam savaitgaliui. Uogos turi eilę biologiškai aktyvių medžiagų Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako,…
3 įdomybės apie morkas: kodėl jos oranžinės, kaip atgaivinti praradusias tvirtumą ir su kuo derinti ypač traškiose salotose
Traški, sultinga ir natūraliai saldi morka – kaip stebuklinga oranžinė burtų lazdelė. Ji ne tik vitaminų bomba, bet ir nepamainomas ingredientas virtuvėje. Šias daržoves galima kepti, virti, troškinti, grilinti, bet jau pasirodžiusias pirmąsias pavasarinio derliaus morkytes skaniausia naudoti salotomis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors šių pigių daržovių galima nusipirkti ištisus metus, naujo derliaus gėrybės išsiskiria ypatingu skoniu ir švelniu aromatu, tad jas verta valgyti žalias, termiškai neapdorotas. Morkos oranžinės yra tik kelis šimtus metų „Morka yra tokia įprasta, kad dažnai net pamirštama, kiek naudos ji duoda sveikatai. Neatsitiktinai morkos yra vienas pirmųjų vaikams duodamų ir senjorams rekomenduojamų kietų patiekalų. Švelnaus skonio, turtingos vitaminų ir mineralų, lengvai…
Saldžiai nuodėmingas desertas tiesiog skirtas Valentino dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Patiems pasigaminti saldainių, į kuriuos taip ir tiesiasi rankos, visai nesudėtinga, o jei juos dar papuošite – bus puiki tiek Valentino dienos dovana, tiek desertas, praturtintas riešutų kremu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutai mums itin naudingi savo baltymais, fitochemikalais, mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis, o riešutų kremą geriausia skanauti kuo natūralesnį, be jokių priedų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo riešutų kremo pasigaminti ir namuose – tereikės, pasinaudojus akcija, pigiau nusipirkti mėgstamų riešutų. Trys vertingiausios riešutų rūšys Nors parduotuvėje sunku praeiti pro lentyną su riešutais, jų neįsidėjus į krepšelį, namuose nereikėtų jų valgyti saujomis. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, dienos riešutų…
Nepatikėsite, kol patys neparagausite: šis ingredientas pabodusiai kopūstų sriubai suteiks visai kitą skonį
Mūsų kraštų valgiuose dažnai naudojamos ne tik bulvės, bet ir kopūstai: ant jų lapų kepamos tradicinės dzūkiškos bandos, į kopūstų lapus vyniojami balandėliai, kopūstai šutinami su mėsa, o su troškintu įdaru kepami pyragėliai. Iš šviežių bei raugintų kopūstų galima pasigaminti ir skanią, pigią bei sočią sriubą arba salotas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad dėl savo maistinės vertės kopūstai užima išties svarbią vietą mūsų mitybos racione. Šviežiuose kopūstuose gausu vitamino C, kitų vitaminų ir mineralų, o raugintuose – gerųjų žarnyno bakterijų. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad lietuviškų kopūstų derliumi galime mėgautis ištisus metus, bet verta išbandyti ir kitų šios daržovės rūšių. Mėgstantiems gaminti „Rimi“ rekomenduoja išbandyti…