• Virtuvė, receptai

    Tiks ir pietums, ir sumuštiniams: pasinaudokite populiariuoju kubietišku receptu – ir be vargo iškepsite ypač sultingą nugarinę

    Kiauliena – neatsiejama tiek tradicinės, tiek šiuolaikinės mūsų šalies virtuvės dalis. Tad nenuostabu, kad lietuviai moka išsirinkti mėsą – pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, būtent nugarinė yra tiek ir viena vertingiausia kiaulienos dalių, tiek ir viena populiariausių. Ji turi mažiau riebalų, nebrangi, puikiai dera su įvairiais ingredientais ir yra lengvai paruošiama. Be to, iš jos vienu ypu lengva pasigaminti maisto net kelioms dienoms, tad nereikės ilgai triūsti virtuvėje, kad mėgautumėtės aromatinga ir minkšta mėsa. „Lietuvių mėsos valgymo įpročiai išties palaipsniui keičiasi. Tam daug įtakos turi sezoniškumas – pavyzdžiui, žiemą daugiau perkama smulkintos mėsos, o vasarą pirkinių krepšeliuose dažniau atsiduria mėsos dalys, tinkamos marinavimui ir kepsninių sezonui. Naujų…

  • Virtuvė, receptai

    Šis patiekalas – ne tik amerikiečių išmonė: štai, kaip danai mėgsta jį valgyti

    „Pølse“ – tai Danijoje ir kitose Skandinavijos šalyse populiari dešra. Ji gali būti gaminama iš įvairios mėsos, įskaitant kiaulieną, jautieną arba jų derinį, ir paprastai pagardinama prieskoniais, pavyzdžiui, druska, pipirais, česnakais, o kartais – ir žolelėmis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad renkantis dešreles, derėtų atsižvelgti į jų sudedamųjų dalių sąrašą: kuo daugiau jose mėsos, tuo produktas sveikatai palankesnis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti aukštos kokybės dešreles grilinimui, o mėsos technologas Vidas Nadzeika aiškina, kaip geriausiai jas išsikepti ant grotelių. Kad būtų ne tik skanu, bet ir sveikatai palanku Dešrelės – skubančiųjų mėgstamas produktas: jas lengva išsivirti ir valgyti su greitai…

  • Virtuvė, receptai

    Prieš juos neatsilaikys net nevalgiausias vaikas: tikrai prašys dar (receptas)

    Iki vėsaus rudens turime daug laiko pasidžiaugti puikiu oru ir pasimėgauti piknikais gamtoje su gera kompanija. Jei susirenka kelios šeimos su vaikais, kartais jiems sunku įsiūlyti suaugusiųjų kepsnių, tačiau išsikepus lipnių vištienos sparnelių – mažųjų dėmesys maistui garantuotas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa dėl joje esančių lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų, mažo kiekio riebalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena, kurią pirkėjai mielai renkasi grilinimui – verta pasinaudoti ir 30 proc. nuolaida BBQ griliams ir grilio aksesuarams, perkant…

  • Virtuvė, receptai

    Nepasimeskite tarp makaronų – paprastos taisyklės padės išsirinkti tinkamiausius

    Tikrai nesuklysime sakydami, kad makaronų rasime kiekvienos virtuvės spintelėje – jie gelbėja ir dienas iki stipendijos skaičiuojantį studentą, ir po darbų su šviežiai ruošta vakariene prie stalo susėsti skubančią šeimą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad makaronai nepagrįstai yra įgiję menkaverčio patiekalo reputaciją, nes jie aprūpina žmogaus organizmą būtinais kompleksiniais angliavandeniais, o pasirinkus viso grūdo makaronus tai bus ir vertingas skaidulų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva padės nepasiklysti makaronų formų gausybėje ir pasirinkti tinkamiausią ruošiamam patiekalui. O jų net keletą rūšių šią savaitę bus galima išbandyti pigiau, mat balandžio 9–15 d. makaronams „La Molisana“ taikoma 50 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Makaronai – energijos…

  • Virtuvė, receptai

    Tegul pavasarį sužaliuoja pietų lėkštės: šis pigus troškinys taps visos šeimos favoritu

    Vištiena yra neįtikėtinai universali, ją galima ruošti įvairiais būdais: kepti ant grotelių, orkaitėje, keptuvėje, virti bei troškinti. Taip pat ši mėsa plačiai pamėgta visose pasaulio virtuvėse: nuo amerikietiškos keptos vištienos, indiškos sviestinės, prancūziškos „coq au vin“ iki kiniškos „Kung Pao“ ir Artimųjų Rytų šavarmos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šioje mėsoje yra ne tik gausu baltymų, bet ir vitaminų, mineralų bei omega-3, omega-6 riebalų rūgščių. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip pasiruošti gardžių ir pigių vištienos patiekalų tiek namuose, tiek naudojant lauko kepsninę. Įvairiapusis maistinės naudos profilis Lietuvoje vištiena yra populiarus ir universalus įvairių patiekalų ingredientas, ruošiamas vis skirtingais būdais, atspindinčiais ne tik…

  • Virtuvė, receptai

    Trys vitaminingų pusryčių receptai su jaunystės uogomis – pradėkite dieną energingai

    Nors pusryčių košei ar glotnučiui gardinti dažniau renkamės vaisius ar medų, verta įsiberti uogų – šilauogės ne tik skanios, bet ir itin naudingos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis lėtinius uždegimus ar vėžinius procesus žmogaus organizme. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad pirkėjai pamėgo šilauoges, kurių prekyboje būna ištisus metus, o dabar (balandžio 9–15 d.) gera proga jų įsigyti daugiau: šilauogės (400 g) su 34 proc. nuolaida kainuos 4,59 Eur. Grožiui, sveikatai ir gerai nuotaikai Nors šilauogės Lietuvoje pradėtos auginti palyginti neseniai, tačiau jų prekybos centruose galima rasti visais metų laikais, tad bent…

  • Virtuvė, receptai

    Iš apelsinų pasigaminę atostogų Ispanijoje įkvėptas salotas, žievelių neišmeskite – padės išspręsti ne vieną problemą namuose

    Vis aukščiau kylanti saulė kviečia ne tik į savo racioną įtraukti daugiau spalvingų vaisių, bet ir apšviesdama namus primena apie pavasarinį tvarkymąsi. Vienu šūviu galima nušauti du zuikius išleidžiant visai nedaug – iš apelsinų pasigaminti sočių ispaniškų salotų, o šių vaisių žieveles panaudoti namų ruošoje, siūlo prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. „Paprastai laikoma, kad citrusai – šaltojo sezono vaisiai. Tą tikrai galima pasakyti apie mandarinus, tačiau apelsinai populiarūs ištisus metus. Rudenį, žiemą mėgstama su apelsinais kepti aromatingus pyragus, naudoti orkaitėje keptos paukštienos patiekaluose, gerti jų sultis. Tuo tarpu šylant orams su apelsinais gaminamos ir salotos, ir įvairūs marinatai, padažai. Priklausomai nuo sezono meto, apelsinus atsivežame…

  • Virtuvė, receptai

    Taip paruošti pomidorai taps šeimos numylėtiniais – įprastą daržovę pakylėsite į naują lygį

    Kuo daugiau saulės, tuo labiau norisi šviežių, vasara kvepiančių pomidorų. Esame įpratę juos valgyti visų pirma žalius – įvairiose salotose, ant sumuštinių, jie neatsiejami palydovai prie šašlykų, kepsnių. Tačiau verta pakepti ir pačius pomidorus – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad kepti jie ne tik įgauna dar gilesnį skonį, bet gali tapti ir pagrindiniu visai nebrangiu patiekalu. Ką daryti, kad išimti iš šaldytuvo būtų skanesni Raudonas, geltonas ar net juodas, mėsingas, sultingas ir viliojantis pomidoras yra viena iš populiariausių daržovių visame pasaulyje. Lietuviai šiuo klausimu ne išimtis – pomidorai atsiduria kone kiekvieno pirkėjo pirkinių krepšelyje, sako Gintarė Kitovė. „Savo populiarumu šios daržovės nusileidžia tik bulvėms. Be to, pastaraisiais…

  • Virtuvė, receptai

    Kepsninių sezono atidarymui unikalus šašlyko receptas: tokio derinio dar neragavote

    Prasidėjusi pavasariška šiluma skelbia apie nenumaldomai artėjantį lauko kepsninių sezoną. Jo metu ant grotelių ar iešmelių kepame įvairią mėsą, daržovės ar mėgstamą sūrį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norintys grilio sezoną pradėti sveikiau, turėtų rinktis patiekalus iš vištienos, kuriuose yra mažiau riebalų ir daugiau organizmui reikalingų baltymų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasidalins patarimais, kaip šią mėsą tinkamai paruošti kepimui ant grilio. Vištiena naudinga savo baltymais ir mineralais Vištiena – daugybę naudingųjų medžiagų turinti mėsa, kurią į savo mitybos racioną turėtų įtraukti norintys maitintis sveikiau. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, joje yra mažai riebalų, gausu baltymų ir kitų žmogaus organizmui būtinų vitaminų ir…

  • Virtuvė, receptai

    Keptuvė, orkaitė ar grotelės – ši žuvis tobulai iškeps bet kur (receptas)

    Dorados labai vertinamos kulinarijoje dėl savo subtilaus skonio ir tvirto, balto mėsos sluoksnio, o restoranuose jos dažnai pateikiamos visos arba filė gabaliukais. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šios rūšies žuvys – tai maistingos jūros gėrybės, kuriose gausu aukštos kokybės baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų ir mineralų, tad jos gali būti puikus subalansuotos ir turtingos mitybos priedas. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad doradomis galima gardžiuotis paruošus jas ne tik keptuvėje ar orkaitėje, bet ir paskrudinus ant grotelių. Taip pat pigiau atidaryti griliaus sezoną gaminant jūrų gėrybes pavyks šią savaitę (balandžio 9–15 d.): auksaspalvės dorados su 46 proc. nuolaida kainuos 7,49 Eur. Ne tik…