• Virtuvė, receptai

    Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: štai, ką gausite suvalgę jų saują

    Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vynuogėse gausu vitaminų B, C ir K, tiamino ir kitų naudingų medžiagų, kurios sustiprina mūsų organizmą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad vynuoges labai paprasta pritaikyti įvairiems patiekalams, svarbiausia tik pasitelkti fantaziją. Specialistė taip pat primena, kad iki balandžio 29 d., perkant su lojalumo kortele, 500 g žaliųjų besėklių vynuogių „Prime“ pakuotei taikoma net 57 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti uogomis pigiau. Vitaminų ir energijos šaltinis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia,…

  • Virtuvė, receptai

    Šalina toksinus, mažina cholesterolį, saugo nuo vėžio: trapiuose ūgliuose – galinga jėga

    Smidrus galima pavadinti viena „instagramiškiausių“ daržovių: jie puošia Benedikto kiaušinius, daržovių pyragus, nugula lėkštėse prie gurmaniškų patiekalų kaip dailus žalias akcentas. Daugelyje tautų įvairiais istoriniais laikotarpiais jie buvo vertinami ir kaip afrodiziakas, ir kaip vaistinis augalas, ir kaip delikatesas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai daugybę itin sveikatai naudingų maistinių medžiagų turinti daržovė, prisotinta tikra puokšte vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip smidrus namuose išlaikyti šviežius ir kokių klaidų nepadaryti juos ruošiant. Išskirtinis augalas, pelnęs superdaržovės titulą Smidrai, kitur žinomi jau tūkstantmečius, Lietuvoje jie labiausiai išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį, nors dar gerokai anksčiau auginti darželiuose kaip dekoratyvinis…

  • Virtuvė, receptai

    Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

    Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad pyragais, kaip ir kitais desertais, mėgautis reikėtų saikingai, o ingredientus stengtis pakeisti sveikatai palankesniais. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad produktų šiam pyragui tikrai rasite kiekvienoje virtuvėje, tad jis gelbės, kai reikės ką nors greitai bei pigiai pagaminti. Desertai – net sveikatai palankiausiose dietose Sveikatai palankios mitybos…

  • Virtuvė, receptai

    Pigesni pietūs su desertu per keliolika minučių: grilio patiekalai, kurie nekainuos nė 5 eurų

    Šeimoje ar draugų kompanijoje kartais sudėtinga suderinti visų kulinarinius pomėgius, tad nusipirkę keletą įvairių pigių produktų galėsite kartu ant grilio pasiruošti savo mėgstamų užkandžių ir pasimėgauti savaitgalio popiete. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad lauke ruoštas maistas pirmiausia turėtų būti saugus, tad patartina jo neperkepti, o apanglėjusias vietas nupjauti. Prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika siūlo ruošti maistą kartu su vaikais: net jei namuose jie tam nerodo didelio noro, grilis dažniausiai suvienija šeimas bendrai veiklai. Dažna klaida – suskrudinta mėsa Grilinimas – ne tik kulinarinis darbas, bet ir populiari laiko gamtoje leidimo forma. Vis dėlto, smagiai šnekučiuojantis su bičiuliais, nereikėtų pamiršti ir kepamų produktų.…

  • Virtuvė, receptai

    Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė apsaugos nuo akių ligų

    Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors įprasta manyti, kad akims naudingų medžiagų randama tik morkose, cukinijos irgi ypač vertingos dėl karotinoidų, padedančių kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti rimtų akių ligų progresavimą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad iš cukinijų, kurių visus metus nepritrūksta parduotuvėse, galima pasigaminti daugybę pigių patiekalų ir paįvairinti savo įprastą meniu. Mažai kalorijų ir daug naudų Kartų kartoms vaikystėje mamos kartodavo, kad jei valgysi morkas, matysi kaip erelis, tačiau ne tik morkose…

  • Virtuvė, receptai

    Laiko patikrinta grilinimo sezono klasika: ši mėsa iškeps skaniausiai su keliais patarimais

    Saulei kiek dosniau dalijantis šiluma, namų terasose, kiemeliuose bei soduose vis dažniau galima išgirsti čirškančią lauko kepsninę. O kepamos kiaulienos kvapas, susimaišęs su barbekiu padažo aromatu, kaipmat visus priverčia nekantraujant susėsti prie bendro stalo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tokie ant grotelių kepti kiaulienos patiekalai – proginis gardėsis, kuris, jei valgomas saikingai, praturtins organizmą baltymais, kai kuriais vitaminais bei mineralais. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip gardžiai išmarinuoti kiaulienos šonkauliukus ir kaip pasiruošti grilinimo sezonui pigiau. Ne tik baltymų šaltinis Nei vienas grilinimo sezonas neapsieina be gardžiai iškeptos kiaulienos: tiek sultingi šašlykai, tiek gardžiai išmarinuoti šonkauliukai yra vieni populiariausių pasirinkimų kepant mėsą…

  • Virtuvė, receptai

    Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių skanių salotų dar nebūsite valgę

    Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais. Ieškantiems naujų skonių „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo įkvėpimo pasidairyti Azijoje – patys paprasčiausi švieži agurkai maloniai nustebins. „Agurkai apskritai yra vienos perkamiausių daržovių nepriklausomai nuo metų laiko. Tačiau tam tikrą sezoniškumą galima matyti pirkėjų pasirinkimuose. Žiemą paklausesni būna ilgavaisiai, o šiltuoju metų laiku labiau perkami švieži trumpavaisiai, didesniu traškumu pasižymintys agurkai. Be to, akivaizdu, kad pirkėjams rūpi ne tik gera kaina, akcijos, bet ir kilmės šalis. Labiausiai pirkėjai vertina užaugintus būtent Lietuvoje,…

  • Virtuvė, receptai

    Grilinkite ne tik kepsnius: šios salotos nudžiugins norinčius greitos ir pigios vakarienės

    Pavasario vakarienei norisi ko nors lengvo ir greitai pagaminamo? Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo ant grilio išsikepti romaninių salotų ir jas patiekti su pelėsinio sūrio bei riešutų pagardu. Patiekalas atrodys įmantriai, bet jūsų piniginė nei kiek nenukentės, nes sodriam skoniui išgauti pakaks nedidelio ingredientų kiekio, o po ilgos žiemos organizmą dar praturtinsite trūkstamais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalio, folio rūgšties. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika siūlo nebijoti eksperimentuoti: net jei niekada nekilo mintis ant grotelių išsikepti pigių salotų, pabandykite – atsivers nauji skoniai, o sotumo suteiks skrudinta duonelė. Salotose gausu folatų Pasak…

  • Virtuvė, receptai

    Upėtakis ant grilio – gardžiam savaitgalio vakarėliui: su šiais patarimais pavyks tobulai

    Įsibėgėjus pavasariui, norisi kuo daugiau laiko praleisti lauke, pasikviesti į svečius seniai matytus artimuosius ir kuo mažiau plūktis virtuvėje. Nenusivilsite savaitgalio vakarėliui nusprendę patiekti ant grotelių keptų vaivorykštinių upėtakių. Paruošti žuvį neužtruks, o patiekalai ne tik džiugins gomurį šviežiu grilio dūmu, bet ir bus palankūs sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad žuvis yra didelės biologinės vertės, baltymais turtingas produktas, ypač vertingas dėl omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika primena, kad reikėtų rinktis žuvį su odele ir kepti trumpai, bet aukštesnėje temperatūroje. Be to, jos įsigyti pavyks pigiau iki balandžio 23 d.: skrostiems vaivorykštiniams upėtakiams su galvomis taikoma 40 proc. nuolaida, tad jie kainuos…

  • Virtuvė, receptai

    Vienas baklažanas – penki pigūs būdai juos paruošti grilyje: skonis bus nepamirštamas

    Baklažanai plačiai naudojami Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų ir Azijos šalių virtuvėse, tačiau dėl savo universalumo ir sveikatai palankių savybių jie išpopuliarėjo ir kitose pasaulio šalyse. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė kviečia nepamiršti daržovių prasidėjus grilinimo sezonui: būtent baklažanas patiekalams suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir vitamino K, C, kalio bei mangano. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad baklažaną griliaus patiekalams galima paruošti išties įvairiai: nuo iešmelių, suktinukų iki daržovės kepsnelių ir kubelių, skirtų garnyrui. Skonius saugantis lobynas ir maistinių medžiagų šaltinis Baklažanai yra išties universali daržovė, kurią galima ruošti įvairiais būdais: kepti ant grotelių, skrudinti, troškinti, virti. Taip pat dėl gebėjimo sugerti kitus skonius…