• Virtuvė, receptai

    Ekspertas atsakė, kaip namuose iškepti restoraninį steiką – pavyks net pradedantiesiems

    Įsibėgėjant kepsninių sezonui ir orams lepinant vis labiau, parduotuvėje ranka savaime tiesiasi link kepimui ant grilio skirtos mėsos. Šašlykas, marinuotos vištienos kepsneliai, dešrelės – nuo pasiūlymų raibsta akys. Jei norite šeimą ir svečius nustebinti išskirtiniais skoniais, patiekite ant grotelių keptos brandintos jautienos. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios rūšies mėsoje yra gausu naudingųjų medžiagų, baltymų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pažymi, kad brandinta jautiena yra puiki mėsa kepimui ant grilio. Be to, šiuo metu gausu akcijų ant grilio kepti skirtiems produktams, tad verta pasinaudoti pasiūlymais bei pasigaminti patiekalų pigiau. Jautiena – baltymų šaltinis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jautienoje…

  • Virtuvė, receptai

    Nepakeičiamas desertų ingredientas – sūris apgavikas, panašus į pertrintą varškę: štai, su kuo rekomenduoja valgyti

    Daugybėje šalių mėgstami sūriai pagerbti ir jiems skirta švente – birželio 4-tąją minima Tarptautinė sūrių diena. Nors neturime tokios sūrių įvairovės kaip prancūzai, galime didžiuotis savo unikaliu lietuvišku varškės sūriu, kurį Europos Komisija įtraukė į saugomą geografinę nuorodą turinčių produktų sąrašą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sūriai vertinami dėl visaverčių baltymų, lipidų bei aminorūgščių gausos, taip pat A ir B grupės vitaminų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai pamėgo ne tik fermentinius, bet ir universalius minkštuosius sūrius, kuriuos laikyti ir valgyti svarbu pagal rekomendacijas. Sūriai – visaverčių baltymų šaltinis, bet atsižvelkite į riebumą Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės,…

  • Virtuvė, receptai

    Kitokių sumuštinių šią vasarą nebetepsite: išpopuliarėjusio „tunokado“ receptas nudžiugins skoniu ir savikaina

    Vasara ir sumuštiniai – neatsiejami. Sotiems pusryčiams, pikniko krepšeliui, kelionei automobiliu ar priešpiečiams į darbą – jie tampa tikru išsigelbėjimu, kai norisi pavalgyti greitai ir nebrangiai. Ieškantiems naujų idėjų, su kuo tepti šviežią duoną, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti socialiniuose tinkluose audrą sukėlusį „tunokado“ receptą. Energijos suteikiančiam ir nuostabiai skaniam sumuštiniui reikės vos kelių nebrangių ingredientų – avokado, tuno, šviežios duonos, pesto padažo. Kaip ir sufleruoja žodžio naujadaras, prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose begales liaupsių sulaukusio sumuštinio pagrindas – sunokęs, sveikatai naudingas avokadas ir skanus tunas, kuris trintuvu paverčiamas putėsiais. G. Urbonavičiūtė pažymi, kad tunas – sveika žuvis, kuri konservavimo metu beveik nepraranda savo naudingų elementų ir yra…

  • Virtuvė, receptai

    Madingųjų šparagų magiją išlaikykite ilgiau – ne visi žino, kad smidrus galima ir užšaldyti, ir marinuoti

    Patiekalai, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka smidrai, yra nesudėtingai paruošiami ir pribloškia savo elegancija bei skoniu. Jau įsibėgėjęs be galo išpopuliarėjusių šparagų sezonas yra nebrangus ir skanus, visgi Lietuvoje jis gan trumpas. Pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, iš Lietuvos ūkių per 1 dieną į parduotuves atkeliaujantys švieži smidrai paprastai prekyboje siūlomi tik iki birželio pabaigos. Todėl verta ne tik jais pasimėgauti kiek širdis geidžia, bet ir įsidėmėti patarimus, kaip smidrus išlaikyti ilgiau. „Smidrų turime visais sezonais, bet būtent užauginti Lietuvoje yra produktas, kurio daugelis žmonių laukia ištisus metus. Pastebime, kad kiekvieną sezoną šparagai sulaukia vis didesnio pirkėjų dėmesio. Toks jų populiarumas didina ir augintojų gretas, tad iš to laimi klientai…

  • Virtuvė, receptai

    Švieži abrikosai taps ryškiausia žvaigžde – 3 vasariškai gaivūs ir nebrangūs receptai šaltai sriubai, vakarienei ir desertui

    Vasara – ne tik uogų, bet ir kaulavaisių metas. Birželį jų jau daug, o įsibėgėjantis sezonas džiugina ir geromis kainomis. Vieni populiariausių jų yra sultingi abrikosai, kurie mėgstami dėl itin įvairių kulinarinių galimybių. Nors visus metus jų galima įsigyti džiovintų, būtent šviežių pirkėjai buvo išties išsiilgę, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nenuostabu – gaivūs vaisiai yra sveikas, pigus užkandis, o norint ko nors sočiau, vos per keliolika minučių su abrikosais galima paruošti maistingą patiekalą. „Kalendorinė vasara tik prasideda, bet jau ilgą laiką besitęsiantys šilti orai keičia pirkėjų įpročius. Šią gegužę jie pirko dar daugiau šviežių vaisių ir uogų – pardavimai „Iki“ tinkle kilo beveik penktadaliu, lyginant su…

  • Virtuvė, receptai

    Rožinis potvynis Vilniuje ir jūsų šaldytuve: šaltibarščių šaltiena – tokio delikateso jums dar neteko ragauti

    Birželio 1-ąją, šeštadienį, vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami praleisti sostinės centre, kur vyks jau antrasis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“). Ta proga įvairiose miesto vietose bus galima pramogauti ir paragauti ne tik šaltibarščių, bet originalių rožinių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad populiariosios rožinės sriubos maistingumą lemia sveikatai palankūs jos ingredientai. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo paeksperimentuoti: pasigaminti įvairių mėgstamiausios Lietuvoje šaltsriubės variacijų, o galbūt nustebinti draugus bei artimuosius šaltibarščių tortu. Koks kefyras sveikatai palankiausias? Šaltibarščiai įvairiuose Lietuvos regionuose gaminami šiek tiek skirtingai, tačiau visur jų pagrindui tradiciškai naudojamas kefyras arba rūgpienis. Pasak gydytojos dietologės…

  • Virtuvė, receptai

    Tėčiai nusipelnė geriausio: jų dienos šventei – gardžiausi grilio kepsniai (receptas)

    Šį savaitgalį švęsdami Tėvo dieną palepinkite juos gardžiausiais grilio kepsniais: tėčiai įvertins gurmanišką sausai brandintos jautienos didkepsnį, o galbūt jų mėgstamiausi – klasikiniai kiaulienos sprandinės šašlykai? Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad mėsa yra svarbus baltymų ir organizmui būtinų aminorūgščių šaltinis, o prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria kepant mėsą ant grotelių būtinai gerai įkaitinti kepsninę – nuo karščio susidarys plutelė ir neleis išbėgti mėsos sultims. Prekybos tinklas „Rimi“ pasirūpino, kad tėčio dieną atšvęstumėte pigiau: gegužės 28 – birželio 3 d. ant grilio kepti skirtiems produktams taikomos net iki 50 proc. siekiančios nuolaidos. Jautiena – geležies šaltinis Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita…

  • Virtuvė, receptai

    Apstulbinkite savo receptorius: skirtingi pigūs marinatai atskleis vis kitokį mėsos skonį

    Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiauliena yra ne tik geras baltymų šaltinis, bet taip pat pasižymi svarbiais vitaminais bei mineralais: tai svarbus tiamino, niacino, vitamino B6, B12, geležies, cinko, fosforo ir seleno šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad prieš ant grotelių kepant kiaulieną, įvairūs, net ir pigesni marinatai gali pagerinti jos skonį, minkštumą ir sultingumą. Taip pat šiuo metu grilio klasika tapusiai mėsai ir grilio reikmenims nuolaidos „Rimi“ – iki 40 proc. Žvalgykitės liesų kiaulienos dalių Kiauliena yra viena…

  • Virtuvė, receptai

    Šie grilio patiekalai abejingų nepaliks: trys pigūs receptai sukurs tikrą skonių šventę

    Atšilus orams naudokitės proga ir sukurkite skonių šventę šeimai bei draugams. Sunku visiems įtikti su grilio patiekalais: vieni labiau mėgsta mėsą, kiti mieliau renkasi žuvį, o vaikai, jei galėtų, valgytų tik vištienos kepsnelius. Drąsiai kurkite grilį ir pasiruoškite ilgai popietei lauke – su prekybos tinklo „Rimi“ pasiūlymais tikrai išsirinksite, ką iškepti kiekvienam. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė kepsniams ant grilio siūlo rinktis liesesnę mėsą arba žuvį, o prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika sako, kad svarbiausia yra gerai iškūrenti grilį. Vištienoje gausu baltymų Vištieną kepsniams ant grilio gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis dėl mažesnio riebalų kiekio ir vertingų, lengvai virškinamų baltymų, kurie yra labai svarbūs organizmo audinių…

  • Virtuvė, receptai

    Pigesnis, bet sveikas ir gardus dienos meniu – misija įmanoma: pravers šie ingredientai

    Skubant dienos metu daugelis mėgsta pasilepinti greitai paruošiamais, bet pigiais ir gardžiais patiekalais. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiekvienos dienos meniu turėtų būti praturtintas sveikatai palankiais produktais, pavyzdžiui, avokadais, žuvimi, lęšiais, daržovėmis, kokybiška duona ir pan. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad visų dienos patiekalų ingredientų krepšelį galima susirinkti pigiau, pasinaudojant siūlomomis akcijomis: pavyzdžiui, pigesni pietūs pavyks įsigijus atvėsintos išdarinėtos arktinės palijos su 44 proc. nuolaida bei 20 proc. pigesnių lęšių salotų su daržovėmis. Be to, ekspertė siūlo grilio vakarėliui pasirūpinti pigesniais įrankiais ir priedais „Mustang“ ar „Texas Club“, kuriems dabar taikoma 40 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Neverta paleisti…