Hekas arba jūrinė lydeka – ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio kraštuose vertinama bei mėgstama žuvis. Jos balta, minkšta mėsa yra labai universali virtuvėje, tad ypač lengva nenuobodžiai ir kaskart labai skaniai organizmą aprūpinti naudingomis žuvyse esančiomis medžiagomis. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 2 padažų idėjomis, kad pirkėjų mėgstama jūros lydeka suskambtų naujomis natomis. Žuvies ieško vis įvairesnės Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų. Dėl to sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent du kartus per savaitę valgyti žuvies – tai vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nedarant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. „Palyginti su raudona mėsa,…
Prasidėjus atostogoms dažniau valgome lauke: štai, ką svarbu žinoti nešantis maistą prie jūros
Atšilus orams į paplūdimius plūsta poilsio išsiilgusios šeimos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad prieš bet kokią iškylą svarbu pasirūpinti sveikatai palankiais, patogiai transportuojamais valgiais bei užkandžiais. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės teigimu, sėkmingai šeimos iškylai prie jūros reikalingas ilgesnis pasiruošimas. Ko svarbu nepamiršti namuose, kad karštą vasaros dieną galėtumėte mėgautis šviežiu maistu ir gera savijauta – pataria ekspertės. Iškylos maistas – ne tik sveikas, bet ir saugus Nors iškyla paplūdimyje – viena smagiausių vasaros pramogų, ji reikalauja nemažai apgalvoto pasiruošimo: nuo paplūdimio reikmenų iki užkandžių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad keliaujant prie jūros vertėtų atsižvelgti ne…
Uogų sezono rebusai: kaip teisingai jas užšaldyti ir pasiruošti žiemai?
Baigiantis pirmajam vasaros mėnesiui, tiek daržuose ir miškuose, tiek prekybos centruose įsibėgėja šviežių uogų sezonas. Dalį šių gėrybių bei jose esančių vitaminų norisi išsaugoti ir žiemai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kone sveikatai palankiausiu konservavimo būdu pripažįstamas šaldymas, mat žemoje temperatūroje maistinės medžiagos išlieka beveik nepakitusios. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė dalijasi vertingais patarimais, kuriais pasinaudoję skirtingų gėrybių šaldymui pasiruošite geriausiai, o skaniomis uogomis mėgausitės pigiau net ir pasibaigus jų sezonui. Sveikatai palankiausia uogas šaldyti Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, lyginant skirtingus produktų konservavimo būdus, šaldymas – pats paprasčiausias, maistingumo, skonio ir kvapo…
Šalta kava – būdas atgauti jėgas per karščius: išmėginkite ypatingą receptą
Gali pasirodyti neįprasta, tačiau šalta kava nėra naujai atsiradęs gėrimas – jo gamybos šaknys siekia net 19 amžių. Šį gėrimą Mazagrano mūšio metu išrado prancūzai, kai buvo kovojama saulės kaitinamame Alžyre. Tokia šalta kava, kokią geriame dabar, pakitusi nuo prieš du amžius gerto šalto, saldaus gėrimo – dabar ji masina skonių ir gamybos būdų įvairove. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors šalta kava ir atgaivina per karščius, vis dėlto, reikėtų prie kiekvieno puodelio išgerti stiklinę vandens. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad atšilus orams vartojimui paruoštų šaltų kavos gėrimų ar jų ingredientų pardavimai kasmet auga, o namie…
Miškų princesės voveraitės jau graibstomos parduotuvėse: kai nusibos dzūkiškai, pasigaminkite jas taip, kaip ruošia italai
Prieš kelias savaites pirmosios pasirodžiusios miškuose, lietuviškos voveraitės jau nugulė ir parduotuvių lentynose. Žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, jos kasmet yra vieni laukiamiausių grybų. Tad nenuostabu, kad prieš pat Jonines vos pasirodžiusios prekyboje, jos iškart susilaukė jų išsiilgusių pirkėjų dėmesio, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. „Voveraitės yra vieni mėgstamiausių grybų, todėl stengiamės jų pasiūlyti kuo anksčiau. Natūralu, kad pirkėjams svarbu ne tik šviežumas, bet ir gera kaina, todėl kaip ir praėjusiais metais, pirmųjų lietuviškų voveraičių indelis kainuoja 4,49 Eur. Jau pirmosiomis prekybos dienomis jos ilgai neužsigulėjo lentynose, pirkėjai taip pat susidomėjo ir ką tik pasirodžiusiomis kreivabudėmis. O voveraičių pardavimų piką prognozuojame rugpjūčio mėnesį, kai išauga…
Gudrybė, kaip jau centus tekainuojantį arbūzą supjaustyti greičiau ir valgyti patogiau
Šią savaitę vėl grįžtant karščiams, arbūzo norėsis kaip niekad – šis sultingas vaisius vasarą yra skaniausias užkandis, turintis nepaprastų gaivinimo galių. Vasara ir arbūzai lietuviams yra neatsiejami, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nors jų prekyboje būna ir kitais metų laikais, būtent vasarą, kai arbūzų kaina ir kokybė yra išskirtinai geros, jų nuperkama net keliolika kartų daugiau. O arbūzas atrodys net dar skanesnis, jeigu išmoksite triuką, kaip jį supjaustyti paprasčiau – išvengsite netvarkos ir limpančių pirštų. „Arbūzus pirkėjai graibstyti pradeda vos pradėjus šilti orams, ir jie visą vasarą išsilaiko populiariausių vaisių tope. Mėgstama išbandyti ir mažiau įprastus, pavyzdžiui, mažuosius, tačiau tradiciniai didieji raudoni yra dažniausias pasirinkimas. Tą lemia…
Skaniai grilyje keptos daržovės gali nurungti net šašlykus: ką, kaip ir kiek laiko kepti
Ilgasis Joninių savaitgalis ir geras oras – derinys, kuriam neatsispirs joks kepsninių entuziastas. O be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovės. Šviežios gėrybės vilioja ne tik gera kaina, bet ir galimybe „palengvinti“ sočius, keptus mėsos patiekalus. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės, ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau spalvų bei skonių. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, kepimui ant grotelių tiks kone visos iš lietuvių mėgstamiausių topo – kai kurios net nustebins. „Pastebime, kad dažnas pirkėjas daržovių įsigyja bent po kelias skirtingas, nes vis labiau suprantama, kad būtent šviežios gėrybės yra sveikos mitybos pagrindas. Juolab, kad iš Lietuvos…
Lyg restorane – kaip paruošti tobulą jautienos didkepsnį?
Nė viena vasaros iškyla neapsieina be svarbiausio šiltojo sezono atributo – grilio. Vis dažniau lietuviai iškylų karaliumi tituluojamus šašlykus iškeičia į gurmaniškus patiekalus, vienas iš jų – brandintos jautienos kepsniai. Restorano „RiverTown“ šefas Šarūnas Marčiulaitis sako, kad norint skanauti tobulą kepsnį, nebūtina keliauti į restoraną – pasirinkus kokybiškus produktus ir laikantis esminių taisyklių, burnoje tirpstantį didkepsnį lengvai pagaminsite net gamtoje. Pasak Š. Marčiulaičio, vasarą lietuviai rečiau lankosi restoranuose ir tobulina savo kulinarinius gebėjimus namuose. Būtent dėl šios priežasties kilo idėja įkurti e. parduotuvę, kurioje kiekvienas gali įsigyti aukščiausios kokybės brandintos jautienos kepsnių. „Vasarą žmonės mėgaujasi geru oru, todėl restoranuose apsilanko rečiau. Be to, šiuo metu stipriai išaugęs daugiafunkcių kepsninių populiarumas…
Gerosiomis maistinėmis medžiagomis prisodrinta daržovė: įsigiję nepadarykite šios klaidos
Joninių vakaronė gamtoje – puiki proga net retai valgantiems daržoves įvertinti jas iškeptas ant grotelių, kuomet kitaip atsiskleidžia įvairiausi jų skoniai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kad grilinti arba kepti orkaitėje ypač verta baklažanus, nes keptuvėje jie linkę sugerti riebalus. Ši daržovė – tikras skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė primena, kaip išsirinkti šviežiausius baklažanus ir kur juos laikyti namuose. Be to, šią savaitę (iki birželio 24 d.) baklažanų įsigysite pigiau: 1 vnt. šios daržovės taikoma net 58 proc. nuolaida, tad ji tekainuos 0,59 Eur, perkant su lojalumo kortele. Mažai kaloringi ir naudingi sveikatai Pasak…
Ką naujo ant grilio per Jonines? „Iki“ skelbia naudingas akcijas ir siūlo išsikepti azijietiškų šoninės iešmelių pagal Andrių Šimulyną
Penktadienį užkurtos, kepsninės Lietuvoje rūks visą ilgąjį savaitgalį. Tereikės šūsnio receptų, nes riboti savęs nebūtina – „Iki“ parduotuvėse apstu naudingų nuolaidų tiek kiaulienos ir vištienos, tiek ir lašišos ar sūrių gerbėjams. Trūksta idėjų? Instagrame išpopuliarėjęs Andrius Šimulynas (@andriushim) siūlo palepinti save ir kitus tokiais iešmeliais, kokių dar neragavote – iš šoninės ir su azijietiškais skoniais. Išleisite visai nedaug, o patiekalas bus toks skanus, kad juos versite vėl ir vėl. „Iki“ pigiau ne tik šviežia kiauliena, bet už superkainą – ir trešnės Joninių naktis kupina tradicijų. „Iki“ taip pat laikosi savųjų, kurios padeda pirkėjams taupyti ir laiką, ir pinigus. Kas savaitę tinklas skelbia nuolaidas apie 5 tūkst. prekių, kad vienoje vietoje…