• Virtuvė, receptai

    Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

    Tuno salotos ant velykinio stalo yra kone tokios pat privalomos kaip ir kiaušiniai. Toks patiekalas nereikalauja nei brangių produktų, nei ilgo triūso virtuvėje, o jį šaukštais kabina visi – nuo pačių mažiausių iki vyriausių. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jas vertina ir norintys sutaupyti – konservuotas tunas yra ekonomiškas variantas, o į jį pakanka įdėti keletą paprastų ingredientų, kad pasigamintumėte fantastiškas salotas. Kada tuną pirkti aliejuje, kada – savo sultyse? „Skanus maistas lietuviams neatsiejamas nuo švenčių. Matome, kad Velykoms pirkėjai jau ruošiasi – akylai stebi akcijas ir iš anksto perka ilgiau negendančius produktus, kurių reikės šventinėms vaišėms. Jau į krepšelius keliauja konservuoti žirneliai, agurkėliai, burokėliai, šaldyta produkcija.…

  • Virtuvė, receptai

    Velykinio stalo pažiba – kalakutas: kaip iškepti, kad mėsa būtų sultinga? (Receptas)

    Kalakutą daugelis sieja su ypatingomis progomis ir gausiai vaišėmis nukrautu stalu, tačiau dažnas vis dar vengia jį ruošti namuose. Mat vis dar vyrauja įsitikinimas, jog paruošimo procesas sudėtingas, o mėsa neretai tampa sausa ir blankaus skonio. Visgi tinkamai paruoštas kalakutas gali tapti tikra Velykų stalo pažiba – tereikia žinoti keletą naudingų patarimų. Visuomenėje vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad kalakuto mėsa yra sausa ir kieta, pasak „Baltuonių kalakutų ūkio“ ūkininkų dukros Aistės Baltuonytės, svarbu žinoti, kaip tinkamai ją paruošti. „Kalakutiena yra švelnaus skonio mėsa, kuri lengvai prisitaiko prie įvairių prieskonių ir gaminimo būdų, todėl kiekvienas šeimininkas ar šeimininkė gali išreikšti savo kūrybą. Be to, kalakutiena yra lengvai virškinama ir tinka tiek vaikams,…

  • Virtuvė, receptai

    Buvo tik laiko klausimas – „Iki“ pradėjo kepti Dubajaus stiliaus kruasanus

    Dubajaus šokolado fenomenui neblėstant, prekybos tinklo „Iki“ konditeriai asortimentą papildė nauju gardėsiu – Dubajaus stiliaus kruasanais. Šie skanėstai jau kasdien šviežiai kepami didžiausiose „Iki“ parduotuvėse, kuriose yra kepyklos. „Dubajaus stiliaus šokoladas žaibiškai tapo didžiausiu metų hitu, ir Lietuva – ne išimtis. Matome, kad pirkėjai patys aktyviai ieško specialios „kataifi“ tešlos, pistacijų kremo, „tahini“ pastos, kurie reikalingi skanėstui pasigaminti namuose. Su šiais skoniais eksperimentavo ir mūsų konditeriai, o rezultato – mūsų naujo sezono žvaigždės – jau galima paragauti. Lietuvių pamiltas sviestinis prancūziškas ragelis, pripildytas turtingo skonio pistacijų kremu, neabejotinai paliks įspūdį gurmanams. Viskas suderinta taip, kad tešlos ir įdaro kiekis būtų subalansuotas ir suteiktų nepakartojamą skonį. Norime, kad naujovę galėtų išbandyti…

  • Virtuvė, receptai

    Spalvingas ir gardus meniu savaitgaliui – išlaidų mažai, o skonis puikus

    Ką gaminti šį savaitgalį, kai norisi pavalgyti ne tik skaniai, bet ir taupiai? Nebesukti galvos padės jau paruoštas savaitgalio meniu. Pirkėjų patogumui, „Iki“ dalijasi receptų idėjomis – belieka tik išsirinkti ir pasimėgauti gardžiu maistu. Net ir žadami apniukę orai nuotaikos nesugadins, nes skanūs, lengvai paruošiami ir nebrangūs patiekalai bemat pakels ūpą. Pirkėjai naudojasi nuolaidomis ir jau ruošdamiesi Velykoms „Prasidėjus pavasariniams darbams ir artėjant gražiausiai pavasario šventei, daugelio savaitgaliai yra suskaičiuoti bei suplanuoti. Apgalvoti verta ne tik ką veiksite, bet ir ką valgysite. Iš anksto sudėliojus meniu, neliks rūpesčių svarstant, ką paruošti, o žinant puikias reikiamų produktų kainas, nereikės baimintis ir didelių išlaidų“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Patogu…

  • Virtuvė, receptai

    Rojus lėkštėje už centus – traiškytos bulvės: 3 pigūs ir neatsivalgomi patiekalai visai šeimai

    Bulvės – mylimiausia lietuvių daržovė, kurią kiekvienas moka paruošti bent keliais skirtingais būdais. Tačiau ar jau išbandėte internetą užkariavusį metodą bulves sutraiškyti? Kaip pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška, taip bulvės tampa dar traškesnės, ypač aromatingos ir virsta skania baze įvairiems nebrangiems patiekalams. Išleidus vos kelis eurus, galėsite paruošti dieviškai skanių šedevrų – nuo sveikų salotų iki kišo be gliuteno. „Bulvės yra nenuginčijamos lietuviškos virtuvės karalienės, todėl jos yra viena populiariausių prekių kiaurus metus. Traškūs bulviniai blynai, sotūs cepelinai ar kugelis, burnoje tirpstanti bulvių košė ar tiesiog keptuvėje, orkaitėje ar kepsninėje keptos bulvės – tai visuomet būna tas maistas, kurį net ir išrankūs vaikai kerta su malonumu. Todėl pirkėjai visuomet…

  • Virtuvė, receptai

    Žvėriena kasdienėje mityboje? Nustebsite, kiek naudingų medžiagų ji slepia (receptai)

    Visuomenėje vis dar sklando gajus mitas, kad žvėriena – tik gurmanų pasirinkimas, reikalaujantis ypatingų kulinarinių įgūdžių. Visgi tiesa yra visai kitokia – tai ne tik viena sveikiausių mėsos rūšių, bet ir lengvai paruošiama alternatyva kasdienei mitybai. Žvėrienoje gausu baltymų, geležies, cinko ir kitų organizmui reikalingų medžiagų. Kaip teisingai paruošti šią mėsą, jog ji lengvai taptų kasdienio raciono dalimi? Žvėrienos ir jos produktų el. parduotuvės „Žvėriena.eu“ direktorė Ugnė Ipatova sako, kad pažintį nuo žvėrienos reikėtų pradėti išbandant kiek įmanoma daugiau šios mėsos rūšių. „Viena pagrindinių klaidų – dauguma mano, jog žvėriena yra tik elniena, tad kartą jos paragavę, nusprendžia, kad žvėriena jiems nepatinka. Iš tiesų, šios mėsos racionas labai platus –…

  • Virtuvė, receptai

    Prasidėjo salotų sezonas – išmokite gaminti ypač skanų padažą, kurį naudosite kasdien

    Pavasariui įsibėgėjant, salotos jau kone kasdien atsiduria ant stalo. Jos toli gražu neturi būti nuobodžios – net ir paprasčiausią salotų, daržovių derinį pagyvins išraiškingas, bet nebrangus padažas su apelsinais. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad šio citrusinio, aromatingo ir rafinuoto skonio užpilo verta iškart pasigaminti daugiau, kad sutaupytumėte ne tik pinigų, bet ir laiko. Jis šaldytuve gali stovėti bent savaitę, o tiks ne tik salotoms, bet bus labai skanu prie keptų daržovių, paukštienos, jūrų gėrybių patiekalų. Kaip paprastai ir be netvarkos išspausti apelsiną Pavasaris skatina norą atsinaujinti, todėl dažnas ieško, kaip į meniu įtraukti daugiau naujų skonių, kvapų, o svarbiausia – solidžią vitaminų porciją, pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė…

  • Virtuvė, receptai

    Savaitgalį raginama pasilepinti sotesniais patiekalais: Pusiaugavėniui – naujos tradicinių balandėlių versijos

    Šis savaitgalis tiesiog užprogramuotas malonumams. Ne tik lepins šilti orai, bet sekmadienį bus proga ir atsipūsti nuo pasninko – minėsime Pusiaugavėnį. Tradiciškai šią dieną lydi sotesni patiekalai, nebevengiama mėsos. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo kovą išlydėti ir balandį pasitikti su balandėliais – nuo seno daugelio mėgstamu nebrangiu patiekalu iš maltos mėsos. Tik šįkart juos paruoškite kitaip: sutaupysite laiko ir pinigų, o visi prašys antros porcijos. Ką rinktis – smulkintą mėsą ar faršą? Malta mėsa – pačių įvairiausių sočių, pigių, skanių patiekalų pagrindas, todėl niekada nepraranda populiarumo tarp lietuvių, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. „Ką pasigaminti iš maltos mėsos, dažnuose namuose ilgai svarstyti nereikia. Nuo įdaro tradiciniams cepelinams, balandėliams…

  • Virtuvė, receptai

    Nebrangi žuvis, kuri patinka visiems: kaip doradą visai paprastai ruošia portugalai – tikri žuvies patiekalų meistrai?

    Patiekalai iš žuvies – vienas geriausių pasirinkimų, kai norisi pavalgyti greitai, lengvai ir neapsunkinti nei skrandžio, nei piniginės. Lietuviai negarsėja kaip dideli žuvies gerbėjai, todėl nesunku sudvejoti savo jėgomis, norint žuvį skaniai paruošti namiškiams. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė siūlo išeitį – pasimokyti iš bene didžiausių žuvies ekspertų Europoje. Portugalai garsėja savo žiniomis apie patiekalus su žuvimi, o viena jų mėgstamiausių – ypač lengvai pagaminama auksaspalvė dorada.  TOP šalys Europoje, suvalgančios daugiausiai žuvies Kas Europoje negali nė kelių dienų tverti be žuvies ir jos produktų patiekalų, atskleidžia Europos Komisijos ataskaita. Tarp sąrašo viršuje esančių Viduržemio jūros šalių – Ispanijos, Prancūzijos, Italijos, Kipro, Kroatijos, ketvirtoje vietoje įsispraudžia ir Liuksemburgas. Tačiau net…

  • Virtuvė, receptai

    Mėsos technologas pataria – kaip išsirinkti ir nusipirkti šviežią kiaulienos mentę

    Šviežia kiaulienos mentė yra vienas universaliausių ir nebrangiausių mėsos variantų. „Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius pastebi, kad mentė kartais nuvertinama, baiminantis jos tvirtumo – tačiau tinkamai paruošta, šios rūšies mėsa yra itin minkšta ir sultinga.  Kiauliena – nuo seno mėgstamiausias lietuvių pasirinkimas šviežios mėsos skyriuje, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Panašu, kad taip dar liks ilgai – kiaulienos pardavimai netgi nuosekliai auga.  „Mentė pirkėjų mėgstama, nes suteikia begalę galimybių ruošti gardžius patiekalus – guliašus, troškinius, plėšytą kiaulieną ar paprasčiausiai su minimaliai darbo iškepti ją orkaitėje ir patiekti su padažu. Be to, kadangi ji paprastai yra pigesnė už kitas kiaulienos dalis, pavyzdžiui, nugarinę ar kumpį, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie…