• Virtuvė, receptai

    Šventiniams kepiniams – sveikesnė ir lengviau panaudojama šokolado alternatyva

    Jokios šventės neįsivaizduojamos be pyrago kvapo, pasklindančio po namus. Pyragams ruošti dažniausiai naudojame šokoladą, kurį tenka tirpdyti, tačiau šį ingredientą galima pakeisti daug paprastesne ir net sveikesne alternatyva – kakava. Ją naudojant kepiniai bus ne tik lengviau pagaminami, bet ir ilgiau išlaikys drėgnumą, šviežumą ir bus minkštesni. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vertinant produktų pardavimus pagal sezoniškumą, kakava yra ta prekė, kurios žiemą parduodama kone dvigubai daugiau nei šiltuoju sezonu.   „Sezoniškumas visada turi įtakos tam tikrų maisto produktų pardavimams – vaisiams, daržovėms, net desertams. Pavyzdžiui, šiltuoju metų laikų pirkėjai renkasi gaivesnius, jogurtinius su daugiau uogų ar vaisių desertus. Žiemą paklausesni sodresni kepiniai, kuriuose dominuoja šokoladas,…

  • Virtuvė, receptai

    Soti perlinių kruopų sriuba sušildys po žiemiško pasivaikščiojimo ir nekainuos nė 4 eurų

    Jei vasarą apie karštą sriubą nė neprisimindavome, tai žiemą garuojantys troškiniai ir sriubos mums asocijuojasi su namų jaukumu bei vaikyste. Tokią sriubą, iš anksto užsimerkę kruopas, išsivirsime greitai, o agurkų rūgštelė ne tik pamalonins gomurį, bet ir pagerins virškinimo sistemos veiklą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių Žiemą verta papildyti racioną raugintais produktais Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių,…

  • Virtuvė, receptai

    Kai tradiciniai pyragėliai pabosta: šventiniam stalui išbandykite empanadas su 3 skirtingais įdarais

    Pikantiški pyragėliai – empanados – puikus pasirinkimas, norint paįvairinti šventinį stalą, o  pradėti jas gaminti galima jau dabar. Tinkamai užšaldytos empanados šaldiklyje išsilaiko net iki 3 mėnesiui. Šios Pietų Amerikos virtuvės gėrybės šaldomos nepraranda savo išskirtinio skonio, o galimybė išbandyti įvairius įdarus tik dar labiau paįvairins šventinį stalą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vertinant pirkėjų krepšelius, jau stebimas šventinis pasiruošimas – vis dažniau pasirenkami Kūčioms ar Kalėdoms būdingi ilgai negendantys produktai. „Gruodžiui įsibėgėjant pastebime vis labiau aktyvėjantį prieššventinį šurmulį. Iš anksto ruošdamiesi artėjančioms šventėms, pirkėjai rūpinasi ilgiau negendančiais produktais: konservuotais gaminiais, cukrumi, miltais, įvairiausiais žiemiškiems kepiniams būdingais prieskoniais: cinamonu ar gvazdikėliais, netgi maltu imbieru ar anyžių…

  • Virtuvė, receptai

    Lietuviai šventinio stalo neįsivaizduoja be kūčiukų: renkasi ne tik tradicinius, bet ir be gliuteno (receptas)

    Kūčių stalas neįsivaizduojamas be daugybės gardžių tradicinių patiekalų. Vienas jų – kūčiukai, kuriuos įprasta patiekti su saldžiu aguonpieniu arba spanguolių kisieliumi. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors lietuviai labiausiai mėgsta tradicinius kūčiukus, pagamintus iš kvietinių miltų, noriai išbando ir įvairias naujoves. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kūčiukai – šventinis patiekalas, tad jų nereikia skanauti ilgą laiką. Noriai išbando naujoves Likus kelioms savaitėms iki didžiųjų metų švenčių prekybos centrai ir pirkėjai joms ruošiasi pilnu pajėgumu. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vienas populiariausių kepinių, be kurio lietuviai neįsivaizduoja Kūčių vakarienės, – švieži ir kvapnūs tradiciniai kūčiukai su aguonomis:…

  • Virtuvė, receptai

    Naujovė atranda kelią į lietuvių virtuvę: alternatyva brangesniems ikrams – valgomi „perlai“

    Ant lietuviško stalo atsiranda vis daugiau gurmaniškų skonių ir naujų kulinarinių patirčių. Ieškantiems, kuo nustebinti artimuosius, atradimu gali tapti nebūtinai naujas skonis, o ir dar nematytas, nekasdienis jo pateikimas. Lietuvą jau pasiekė naujiena – valgomi „perlai“, kurie tekstūra primena ikrus, tačiau dažnam gali būti patrauklesni ir kaina, ir skonių įvairove. „Gruodis gali virsti renginių ir pasiruošimo Kalėdoms maratonu, todėl esame pasirengę palengvinti šventinio stalo ruošos darbus. Šventiniam asortimentui skiriame ypač daug dėmesio, kad kiekvienas jame galėtų atrasti produktus, geriausiai tinkančius savo skoniui ir poreikiams. Šiemet artėjant šventiškiausiam metų laikui pristatėme ne tik mūsų meistrų gamintų naujovių, tačiau iš naujieną iš Ispanijos – valgomų perlų, pagamintų iš pesto, juodųjų česnakų, pomidorų…

  • Virtuvė, receptai

    Originalūs receptai Kūčioms: nuo „šprotų pataluose“ iki jais įdarytų saldžiųjų bulvių

    Šprotai – daugeliui nuo vaikystės pažįstamas ingredientas, kuriuo gardinami sumuštiniai, neretai jie patiekiami ir ant Kūčių stalo. Vis dėlto, šprotus panaudoti galima kur kas įvairiau nei uždėti ant sviestu pateptos duonos. Šios žuvelės puikiai tinka užtepėlėms, jomis galima gardinti sočias žiemiškas mišraines, įdaryti daržoves, netgi ruošti „pataluose“ – vietoje silkės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotų lietuviai toli gražu neužmiršo. O ši žuvis ypač išpopuliarėja žiemą. Šaltuoju metų sezonų šprotų pardavimai išauga net 2,8 karto.  „Gruodį lietuviai valgo kur kas daugiau žuvies, o tai rodo ir pardavimų duomenys. Paprastai šiuo metų laiku žuvies ir jūros gėrybių parduodama vidutiniškai 30 proc. daugiau, todėl pirkėjams esame parengę platų…

  • Virtuvė, receptai

    Šventiškesnės šokoladinio braunio versijos: 5 netikėti ingredientai ypatingam skoniui

    Artėjant šventėms dairomės įvairiausių desertų receptų, eksperimentuojame, tarpusavyje deriname netikėtus ingredientus, todėl pirmoji gruodžio pusė – puikus metas desertų ruošimo treniruotei prieš Kalėdas ar Naujuosius metus. Jeigu šįmet šeimą planuojate nustebinti šokoladiniu desertu, namuose verta pasigaminti braunio. O klasikinį jo receptą dar papildžius įmantresniais ingredientais – jis įgaus visai naujų spalvų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes pirkėjų dėmesio susilaukia ne tik jau paruošti konditerijos gaminiai, bet ir teminiai, specialiai Kalėdoms skirti saldumynai.  „Kalėdinis laikotarpis – neįsivaizduojamas be desertų, o kad tinklo pirkėjai jų rastų pagal kiekvieno skonį – esame paruošę gausų asortimentą. Parduotuves neseniai pasiekė specialiai šventėms kurti skanėstai. O dar rudenį pristatėme desertus,…

  • Virtuvė, receptai

    Šventinio stalo puošmena – šaltiena: kulinarijos technologė pataria, kaip ją pigiau išsivirti patiems (receptas)

    Šaltiena – gardi šventinio stalo puošmena, kurios pirmasis receptas buvo aprašytas dar XIV a. Viduramžių receptų knygoje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog šaltiena yra vienas senųjų lietuvių pamėgtų patiekalų, kurį dėl kolageno baltymų verta įtraukti į savo mitybą racioną bei skanauti per šventės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vis daugiau lietuvių šventėms perka jau pagamintą šaltieną. Tuo tarpu norintiems sutaupyti ir ją išsivirti namuose, kulinarijos technologė Lina Barčaitė duoda kelis patarimus, kad šaltiena būtų ne tik gardi, bet ir papuoštų šventinį stalą. Tiek užkandžiui, tiek pagrindiniam patiekalui Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pagreitėjęs gyvenimo tempas ir itin…

  • Virtuvė, receptai

    Švenčių klasika tapę kepiniai – paprastai ir greitai: patarimai, kaip užmaišyti mielinę tešlą

    Kūčių klasika tapę kepiniai: pyragėliai su grybais, kopūstais, daržovėmis, saldžios pynės, pyragai – visi šie kepiniai neįsivaizduojami be minkštutės mielinės tešlos. Jeigu iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tokią tešlą virtuvės naujokams pasigaminti yra gana sudėtinga, pasinaudojus keliomis gudrybėmis, saldžių ar pikantiškų skanėstų namuose išsikeps net tie, kurie iki šiol to nedarė. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu pirkėjai tradiciškai kepa įvairiausius kepinius, todėl išauga ne tik miltų, bet ir žiemiškiems kepiniams būdingų prieskonių pardavimai. „Kalėdoms pirkėjai ruošiasi iš anksto. Kelerius metus stebime tendenciją, kad artėjant šventėms išauga gurmaniškesnių produktų, egzotiškesnių vaisių, daržovių padarvimai. Tačiau matome, kad lietuviai domisi ir kitais ilgiau negendančiais produktais: cukrumi, miltais,…

  • Virtuvė, receptai

    Morkų ir pastarnokų mišrainė – vitaminų šaltinis už 4 eurus: tiks tiek garnyrui, tiek užkandžiui

    Kai žiemą nebeturime žalumynų bei įprastų šviežių daržovių, metas atsigręžti į šaknines – jos pigios, lengvai paruošiamos, sočios ir sveikatai palankios. Tad daugiau išsivirus tokio garnyro prie mėsos ar žuvies, kitą dieną galima kaip užkandžiu juo pasimėgauti vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jei morkos visiems įprasta ir dažnai vartojama daržovė, tai pastarnokais tikrai pravartu paįvairinti savo mitybą: juose yra tirpių skaidulų, mikroelementų, eterinių aliejų, biologiškai aktyvių medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose laikytišaknines daržoves, kad jos išliktų traškios. Lietuviškos daržovės – vertos dėmesio Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Gydytojos dietologės dr.…