• Virtuvė, receptai

    Kvepiantys kalėdiniai desertai: kepinių technologas siūlo išbandyti gaivų imbierinių pyragaičių receptą

    Kalėdos jau visai čia pat, o konditerijos technologai intensyviai ruošiasi – jų desertai vėl taps daugelio šventinių stalų ir susibūrimų žvaigždėmis. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiemet pirkėjams siūlomi pyragai su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, o vienas populiariausių – itališkas „panettone“. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo galima pasimėgauti. Išaugo konditerijos gaminių pardavimai Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, pirkėjai baigia planuoti savo šventinį stalą, kuris, kaip ir kasmet, neapsieina be deserto. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lyginant su įprastomis savaitėmis, šventinę savaitę konditerijos gaminių pardavimas išauga beveik…

  • Virtuvė, receptai

    Kalėdos gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės namuose: auksinė taisyklė prie stalo – nepersivalgyti

    Likus vos porai dienų iki Kūčių dėliojame šventinį patiekalų meniu ir ruošiamės didžiajam apsipirkimui. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, ką pati deda ant šventinio Kūčių stalo bei pataria, kaip per žiemos šventes nepersivalgyti ir sumaniai panaudoti maisto likučius. Kiekvienas patiekalas turi emociją „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog švenčių metu jos šeima taip pat skanauja tradicinius lietuviškus patiekalus: „Kalėdoms ir Kūčioms artimiausi giminaičiai susirenkame mūsų namuose ir skanaujame skirtingų šeimos narių gamintą maistą. Per šventes ant stalo visada būna tokio maisto, kokį pamenu iš savo vaikystės. Tai yra mano senelių ir net prosenelių tradicijos – Kūčių…

  • Virtuvė, receptai

    Jei pabodo silkė pataluose, išbandykite naujus receptus: dera net su uogienėmis

    Sunkiai rastume lietuvių ant kurių stalo nebūtų žiemos švenčių pažibos – silkės. Ši lengvai sūdyta žuvis įtraukiama į įvairių mišrainių, salotų, vieno kąsnio užkandžio meniu sąrašą. Jei įprasti jos paruošimo būdai pabodo – nebijokite eksperimentuoti. Tai, kad silkės savo populiarumo nepraranda jau daugelį metų – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes silkių pardavimai išauga beveik dvigubai, o žuvies ir jūros gėrybių – trečdaliu. „Didžiosios metų šventės jau čia pat, todėl nenuostabu, kad šiomis dienomis pirkėjai Kalėdoms ruošiasi itin aktyviai. Silkės – vienas populiariausių šventinio stalo produktų, o prieš pat Kūčias ir Kalėdas jų pardavimai stipriai šokteli į viršų. Fasuotos silkės pardavimai…

  • Virtuvė, receptai

    Kepame Kalėdų stalo pažibą – kalakutas ne višta, o žąsis ir antis turi savo „kaprizų“

    Bet kuri šventė nusipelno tokio įspūdingo patiekalo kaip tik ką iš orkaitės ištraukta žąsis, antis, višta ar kalakutas, pasakišku kvapu viliojantis susiburti prie stalo iškilmingiems pietums ir pažadinantis dėkingumą nuo pat pirmo kąsnio. Kaip teisingai iškepti šį patiekalą neįgudusiam kulinarui? Iššūkis ne toks didelis, koks atrodo kalakutas – keletas naudingų patarimų padės pasijusti profesionalu. Pasak Mariaus Tilmanto, „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus, savaitę prieš didžiąsias metų šventes kaip niekada daug pirkėjų vienu metu į savo krepšelius deda antis, žąsis, kalakutus ir vištas. „Prieš Kalėdas asortimente turime marinuotų žąsų, šviežių ančių, kalakutų ir, žinoma, tradiciškai perkamiausių vištų. Beje, pastarąsias prieš Kalėdas iš populiarumo viršūnės išstumia šviežia antis, perkamiausiųjų trejetuke atsiduria šviežias kalakutas.…

  • Virtuvė, receptai

    Pilnas šaldytuvas po Kalėdų: patarė, ką daryti, kad maistas ilgiau išliktų šviežias

    Kūčios ir Kalėdos – neatsiejamos nuo gausaus maisto stalo ir po švenčių dar ilgai valgomų likučių. Tam, kad neįveikti patiekalai bent kelias dienas išliktų kokybiški, svarbu juos tinkamai laikyti, todėl reikėtų iš anksto pasiruošti sandarius indus, atlaisvinti vietos šaldytuve ar šaldiklyje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad pirkėjai pastaruoju metu savo šventinius pirkinius planuoja atsakingiau, nors perka ir gausiau, į parduotuvę vyksta su sąrašu, dairosi į gurmaniškesnių produktų lentynas.   „Skaičiuojant paskutines dienas iki švenčių, parduotuves kasdien užplūsta vis didesni pirkėjų srautai. Pastebime, kad lietuviai šventėms ruošiasi atsakingai, o jų šventiniuose krepšeliuose matyti ne tik Kūčioms bei Kalėdoms būdinga silkė, majonezas, žirneliai, džiovinti grybai, bet ir…

  • Virtuvė, receptai

    Švenčių stalo iššūkiai: kaip patiekti sveikatai palankesnį maistą, kurį noriai valgytų vaikai

    Ruošdamiesi vykti į svečius pas artimuosius, kurie turi vaikų, dažnai sukame galvą, ką nešti lauktuvių, be to, kuo pavaišinti mažuosius, kurie per šventes lankysis jūsų namuose. Daugelis šeimų visai nenori sulaukti dar vienos porcijos saldainių savo atžaloms, nes saldumynų per šventes ir taip užtenka. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad tėvai bei giminaičiai neturėtų už gerą elgesį per šventes vaikų apdovanoti saldumynais: maistas turėtų sietis su sveikata, jėgomis ir pozityviais atsiminimais, bet ne su apdovanojimo išraiška. Vaikams itin svarbi maisto patiekimo forma Svečiuose vaikai paprastai neragauja salotinėse pūpsančių mišrainių ar įmantrių mėsos vyniotinių, kuriuos mėgsta suaugusieji, tad verta pagalvoti, kaip estetiškai ir…

  • Virtuvė, receptai

    Taupios ir sveikatai palankios Kalėdos: gydytoja dietologė pataria, kaip nedaryti kompromisų sveikatos ir produktų kokybės sąskaita

    Didžiosios metų šventės jau visai čia pat, tad dabar pats tinkamiausias metas supakuoti likusias dovanas bei apsipirkti šventiniam stalui. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kaip planuoti prieššventinį apsipirkimą, kad patiekalai ant stalo būtų ne tik gardūs, bet ir palankūs sveikatai, o apsipirkimas prieš šventes neištuštintų piniginės. Juk nieko nėra svarbiau nei gera savijauta po švenčių. Šventinį stalą rekomenduoja planuoti iš anksto Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, švenčių planavimas yra sveikatai palankus jau vien dėl to, kad šventės savyje neša daug pozityvo, o pozityvios emocijos teigiamai veikia sveikatą. Žinoma, nė viena šventė neapsieina ir be trupučio…

  • Virtuvė, receptai

    Šiemet lietuviams ant šventinio stalo norisi naujovių: trys netradiciniai patiekalai iš tradicinių Kūčių ingredientų

    Kūčių ir Kalėdų tradicijos – lietuviams ypač svarbios, kurios puoselėjama iš kartos į kartą. Visgi tyrimas atskleidžia, kad pirkėjų įpročiai keičiasi gerokai dažniau nei kartos: tik kas antras žmogus rūpinasi, kad per žiemos šventės būtų valgomi vien gerai pažįstami tautiški patiekalai. Kasmet tuos pačius, jau šeimos tradicija tapusius patiekalus, per Kalėdas valgo 43 proc. lietuvių, rodo prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu „Spinter Research“ atlikta apklausa. Atitinkamai po 27 proc. stengiasi paįvairinti kalėdinį stalą kokiu nors patiekalu, kurio praėjusiais metais nebuvo bei stengiasi, kad būtų ir tradicija tapusių, ir dar neragautų šventinių patiekalų. 3 proc. – gamina vis kitokius patiekalus, kad būtų galima nustebinti šeimos narius. Ieško sušių, krevečių ir pagamintų patiekalų…

  • Virtuvė, receptai

    „Kitchen Julie“ idėjos saldžioms Kalėdoms: 3 receptai gomuriui palepinti

    Kasdien išlukštenami Advento kalendoriaus langeliai primena, kad didžiosios metų šventės – ne už kalnų. Nekantriai laukiantys Kalėdų jau planuoja ne tik dovanų krepšelius, bet ir kokiais patiekalais nustebins prie šventinio stalo susirinkusius artimuosius. Prie paskutinės šių metų „Malsenos“ Kepimo akademijos pamokos prisijungusi kulinarė Julija Steponavičiūtė, maisto mylėtojų atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, pasidalijo trimis gurmaniškų desertų receptais ir papasakojo, kas puikuosis ant jos šeimos šventinio vaišių stalo. Saldžius kepinius, pagamintus pagal iš kartos į kartą keliaujančius receptus, galima sutikti ant bene kiekvieno šventinio stalo. Tai parodo, koks iš tiesų svarbus yra gastronominis šeimos palikimas bei emocinė maisto patiekalų vertė. Meilė maistui gimė šeimoje Kepimo akademijai šiais metais pasiekus finišo tiesiąją, mokytoja…

  • Virtuvė, receptai

    Konservuotos gėrybės ant kalėdinio stalo: kaip panaudoti turimas raugintas ir marinuotas daržoves

    Ne tik vasarą gardžiavomės įvairiaspalvėmis daržovėmis – dalį derliaus daug kam pavyko užsikonservuoti žiemai. Dabar pats metas jas traukti iš rūsio ir panaudoti gaminant įvairius šventiniu patiekalus – taip ir sutaupysite, ir paįvairinsite savo meniu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad raugintuose produktuose esantys probiotikai gerina žarnyno sveikatą ir bendrą organizmo būklę. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad namie konservuotų produktų nereikėtų ilgai laikyti: dabar pats metas patikrinti savo atsargas. Rauginti produktai ypač naudingi žiemą Rauginimas išgyvena tikrą renesansą tiek restoranų, tiek namų virtuvėse visame pasaulyje. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, rauginimo metu maistas įgauna papildomų…