• Virtuvė, receptai

    Pavasarį nuspalvinkite savo lėkštes ridikėliais – sustiprinsite imunitetą ir apsisaugosite nuo širdies bei kraujagyslių ligų

    Ateina metas, kai norisi savo įprastą žiemos racioną papildyti šviežiomis, ryškiomis spalvomis akis džiuginančiomis daržovėmis. Nuo kovo mėnesio prekybos centruose jau galima įsigyti šviežio derliaus ridikėlių, svogūnų laiškų, kopūstų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ridikėliuose gausu skaidulų, vitaminų bei naudingų mineralų, taip pat juose yra net apie 95 proc.vandens ir mažai kalorijų, o tai padeda palaikyti organizmo hidrataciją. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog galima rinktis tiek ridikėlius su lapais, tiek be jų, įvairiai fasuotus – nuo 125 g iki kilogramo – tad pagal poreikius jų galima nusipirkti tiek vienam valgytojui, tiek visai didelei šeimai. Stiprina imunitetą bei saugo nuo širdies…

  • Virtuvė, receptai

    Agurkais kvepiančios stintos: patarimai, kaip jas ruošti, kad būtų traškios

    Stintų sezonas įsibėgėjo ir šios agurkais kvepiančios žuvies jau galima rasti ir parduotuvių lentynose. Stintos yra tikras žiemos laikotarpio delikatesas, kuris Lietuvoje skanaujamas iki pat ankstyvo pavasario. Tai, kad lietuviai itin laukia ir mėgsta šią žuvį, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji sako, kad šviežių stintų įsigyti galima tik ribotą laiką, todėl pirkėjai jas vertina dar labiau. „Stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo įvairesnį ir sezoniškesnį asortimentą, todėl nuo šios savaitės visose didžiosiose parduotuvėse, kuriose yra žuvies ant ledo vitrina, jie galės rasti ir šviežių stintų. Stintos lietuviams yra tikrų tikriausias delikatesas, todėl nenuostabu, kad vos pasirodžiusios lentynose – jos yra tiesiog išgraibstomos. Pusė kilogramo šios žuvies kainuos…

  • Virtuvė, receptai

    Madingoji kombučia: fermentuotas gėrimas, kuriuo vertėtų mėgautis saikingai (išskirtinės sriubos receptas)

    Fermentuotam gėrimui, kurio tėvyne laikoma Kinija, jau tūkstančiai metų, bet populiariu Europoje jis tapo palyginti neseniai. Ne vienas prisimena, kaip vaikystėje „arbatos grybu“ vadinta kombučia dalindavosi giminės ir pažįstami, gamindavę gėrimą namie, nes iš lūpų į lūpas sklisdavo informacija apie jo naudą sveikatai. Dabar gaivaus vaisių skonio kombučios jau galima rasti ir prekybos centruose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šis gėrimas pirmiausia vertinamas dėl probiotikų, gerųjų bakterijų, kurios palaiko žarnyno mikrobiotos sveikatą. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad kombučia vis populiarėja – pirkėjai yra linkę išbandyti naujoves. Kombučia išgyvena renesansą Ji gaminama į juodąją arba žaliąją arbatą pridedant tam tikrų bakterijų, simbiotinių…

  • Virtuvė, receptai

    Prie keptų vištos blauzdelių patiekite netradicinę bulvių košę su žiediniais kopūstais: tokie pietūs asmeniui nekainuos nė 2 eurų

    Dažnai gaminame vis tuos pačius, visiems šeimos nariams patinkančius ir laiko išbandytus patiekalus, tačiau kartais verta pakeisti bent vieną ingredientą, kad galėtume pasigardžiuoti įvairesniais skoniais. Tad su mėsa patiekiamos košės – vienas iš pasirinkimų atnaujinti savo įprastą meniu, nes kaskart galime dalį bulvių pakeisti turimomis daržovėmis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tiek kepant plokštainį, tiek ruošiant košę naudinga pridėti dar ir kitų daržovių, tik reikėtų negardinti patiekalų riebiais padažais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vištienos blauzdelės šiuo metu yra vienas iš pigesnių mėsos pasirinkimų, o daržovių gausa racione – sveikatai palankus sprendimas. Kopūstuose – mažai kalorijų ir daug naudų…

  • Virtuvė, receptai

    Pasigaminkite Indonezijoje populiarų „Nasi goreng“ patiekalą – tereikės ryžių, kiaušinių ir daržovių, o šeimai jis nekainuos nė 5 eurų

    „Nasi goreng“ – pietryčių Azijoje dažnai sutinkamas patiekalas, gaminamas iš keptų ryžių su daržovėmis bei patiekiamas su mėsa, jūros gėrybėmis arba keptu kiaušiniu. Tačiau šis egzotiškai skambantis patiekalas turi ne vieną gaminimo būdą, tad naudojant namuose turimas ir mėgstamas daržoves jis tiks tiek vėlyviems savaitgalio pusryčiams, tiek sočiai vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kasdienėje mityboje svarbu užtikrinti įvairovę, o „Nasi goreng“ recepte naudojami ryžiai, kiaušiniai ir daržovės – maistingas bei energijos suteikiantis pasirinkimas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pastaraisiais metais auga s funkcinių ir rūšinių ryžių vartojimas, todėl kviečia eksperimentuoti su skirtingais jų skoniais. Rudieji ir juodieji ryžiai…

  • Virtuvė, receptai

    Tofu sūris – išskirtinis baltymų šaltinis: dietologė pataria kaip ir kada jį valgyti

    Populiarėjant augalinei mitybai vis daugiau žmonių ieško vegetariškų, o ne gyvūninės kilmės produktų. Vienas iš populiariausių – tofu sūris, kurį galima naudoti gaminant įvairiausius patiekalus – nuo gaivių salotų iki daugelio pamėgtų mėsainių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis sūris ne tik geras mėsos pakaitalas, bet ir turi daug naudingų savybių. „Rimi“ prekybos centro komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pastaraisiais metais vis daugiau žmonių atranda vegetariškus ir veganiškus produktus, o „Rimi“ kulinarijos technologė kviečia pasigaminti lengvas salotas su tofu sūriu. Tofu sūris – vienas geriausių mėsos pakaitalų Pasirinkę vartoti mažiau gyvūninės kilmės produktų, mėsoje esančias naudingas medžiagas ir baltymus turime kompensuoti kitu maistu. Vienu iš daugelio mėsos…

  • Virtuvė, receptai

    Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais: pusryčiai nekainuos nė 5 eurų

    Cinamonas bene labiausiai asocijuojasi su jaukumu, dėl to dažnai jo dedame į įvairius kepinius – bandeles, pyragus, sausainius. Pastaruosius savaitgalio pusryčiams išsikepsite greičiausiai, o gurkšnodami kavą pasilepinsite kepinių kvapais pripildytais namais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kepiniams naudojamus aukščiausios rūšies kvietinius galima keisti palankesniems sveikatai – viso grūdo miltais, o prieskonių kvapas padeda sužadinti apetitą, be to, tokie aromatai visada kelia geras emocijas. Prekybos tinklo „Rimi‘ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kyla miltų pardavimai – norintys sutaupyti pirkėjai dažniau prie orkaičių stoja patys. Cinamonas turi įtakos glikemijos kontrolei Kvapnųjį prieskonį naudojame ne tik kepiniams: dažnai cinamoną beriame ir į avižų košę ar…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjant pavasariui parduotuvių lentynose – naujas sezoninių daržovių derlius: nuo šviežių ridikėlių iki bulvių

    Sausio mėn. prekybos tinklo „Rimi“ atliktos terminalų apklausos, kurioje dalyvavo 4,9 tūkst. respondentų, duomenimis, pirkėjai savo kasdieniams pirkiniams per savaitę išleidžia iki 100 eurų, tačiau taupymo tendencija stiprėja – daugėja ir tokių, kurie per savaitę išleidžia iki 50–ies. Vis dėlto, net ir taupant daržovės išlieka prioritetiniu pirkiniu – dažno pirkėjo krepšelyje artėjant pavasariui atsiduria vis daugiau vitaminų kupinų produktų. Kol Lietuvoje naujo daržovių derliaus dar laukiama, kovo pradžioje parduotuvių lentynose atsiras švieži ridikėliai, salotos, bulvės ir kitos daržovės, mūsų šalį pasiekiančios iš kitų šalių. Pavasarinių daržovių derlius jau atkeliauja Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šviežias pavasarinis daržovių derlius iš Vakarų Europos jau netrukus pasieks prekybos…

  • Virtuvė, receptai

    Pusryčiams – soti ir lengvai paruošiama šakšuka: karalių delikatesas savoje virtuvėje

    Kiaušiniai yra ne tik visų kulinarinių patiekalų žvaigždė, bet ir pagrindinių maistinių medžiagų, kurių mūsų organizmas pats nepajėgia pasigaminti, šaltinis. Iš kiaušinių gaminama šakšuka pastaraisiais metais Lietuvoje tapo vėlyvųjų savaitgalio pusryčių pažiba, atkeliavusia iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų. Ji gaminama iš paprastų ingredientų ir yra vegetariškas patiekalas, pažodžiui reiškiantis mišinį. Tradicinės šakšukos versijos pagrindą sudaro pomidorai, svogūnai ir prieskoniai, ant kurių viršaus užpilami kiaušiniai, tad ją pasigaminti namuose visai nesudėtinga. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė paneigia populiarius mitus ir siūlo kiaušinius kiekvienam įtraukti į savo mitybos racioną. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip šeimą pusryčiams nustebinti gardžiai kvepiančia šakšuka. Kiaušiniai –…

  • Virtuvė, receptai

    Užgavėnių proga – kulinarijos technologės patarimai ir purių mielinių blynų su džiovintomis uogomis receptas

    Švenčiant Užgavėnes daugelio namuose pakvimpa blynais – nuo lietinių ir čirvinių su įvairiais saldžiais pagardais, iki bulvinių, gardintų rūkyta lašiša, varškės ir grietinės užtepėle ar tradicinių mielinių blynų. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, norint pasigaminti purius blynelius į tešlą reikia įmaišyti šiek tiek kepinių kildinimo medžiagų, iš kurių dažniausiai naudojamos mielės arba kepimo milteliai. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip tinkamai naudoti šiuos kepiniams skirtus priedus ir namuose kviečia pasigaminti tradicinių mielinių blynų su džiovintomis uogomis. Tešlai pataria naudoti tiksliomis proporcijomis Mielės ir kepimo milteliai – dažniausiai naudojami priedai, padedantys išpūsti įvairių kepinių bei blynų tešlas. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, naudojant šiuos ingredientus labai svarbu nepersistengti. Kepinių…