• Laisvalaikis

    Tobuli nuomonės formuotojai: kodėl būtina žymėti DI turinį?

    Idealios asmenukės socialinėse medijose tapo norma, nes dauguma vartotojų naudoja filtrus ir ištobulina kiekvieną nuotrauką, kurią jie įkelia. Tai įpratino žmones prie perdėtai tobulų vaizdo įrašų ir dabar vartotojams kartais net nekyla klausimas, ar už idealo slypi tikras žmogus. Vygintas Domarkas, „Telia“ skaitmeninės transformacijos vadovas, teigia, kad dirbtinio intelekto (DI) kūriniai gali iškreipti žmonių požiūrį į nuomonės formuotojus. Visuomenei yra vis sunkiau atskirti pagražintą realybę ir DI sukurtus vaizdus. Kornelio universiteto mokslininkų tyrimo duomenimis, tik 62 proc. žmonių gali atpažinti DI sukurtą nuotrauką, o net 87 proc. apklaustųjų manė, kad DI sukurta nuotrauka buvo tikra. Daugumai vartotojų gali būti sunku atskirti, kada už ekrano išties slypi tikras žmogus. „Socialinės medijos…

  • Virtuvė, receptai

    Tokių produktų išmetama perpus mažiau: „Iki“ sprendimas prekiauti tokiomis prekėmis pirkėjų sutiktas labai palankiai

    Praėjus pusei metų nuo to, kai „Iki“ suteikė galimybę gyventojams pigiau ir ilgiau įsigyti kokybiškų, vartojimui dar tinkamų maisto produktų su pasibaigusiu „geriausias iki“ terminu, statistika atskleidžia iniciatyvos naudą tiek aplinkai, tiek visuomenei. Tinklas skaičiuoja, kad tokių prekių nurašymo kiekis sumažėjo 50 proc., o pirkėjai su didelėmis nuolaidomis įsigijo daugiau nei 360 tūkst. produktų. „Iki“ vasarį tapo pirmuoju ir tebėra kol kas vienintelis iš didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų, kuris pagal pernai įsigaliojusius teisės aktus užuot išmesdamas, parduoda ilgo galiojimo prekes pasibaigus jų „geriausias iki“ terminui. Jos vis dar saugios valgyti ir atitinka aukštus kokybės standartus, o pratęsus jų pardavimą 1 mėnesiu, parduodamos su 70 proc. nuolaida. Nijolė Kvietkauskaitė, „Iki“ generalinė…

  • Virtuvė, receptai

    „Iki“ informuoja apie pokyčius – netrukus keisis dalies „Iki“ parduotuvių darbo laikas

    Nuo rugsėjo 1 dienos, pirmadienio, dalyje „Iki“ parduotuvių atnaujinamas darbo laikas. Kaip informuoja „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, rudenį keičiantis pirkėjų įpročiams, pajūrio ir keliose kitose parduotuvėse grįžtama į įprastą darbo režimą. „Sezoniškumas atsispindi ne tik parduotuvių lentynose, bet ir pirkėjų lūkesčiuose. Vasarą tam tikrose parduotuvėse – ypač pajūryje, daug atostogautojų sulaukiančiuose miestuose – lankytojų srautai išauga, žmonės nori apsipirkti vėliau po vasariškų pramogų. Prisitaikydami prie tokių poreikių, šiltuoju metų laiku parduotuvių darbo laiką ilginame, kad įsigyti reikalingų prekių būtų patogiau. Atėjus rudeniui ir pasibaigus atostogų metui, kaip ir daugelis žmonių, taip ir parduotuvės vėl grįžta į įprastą grafiką“, – sako G. Kitovė. Pasak jos, naujienų yra ne tik žemiau…

  • Virtuvė, receptai

    Lietingai savaitei – spalvingos sriubos: kelios gudrybės, kad šviežių moliūgų, morkų ar porų sriuba būtų dar gardesnė

    Sriubų gaminimas yra paprasta, tačiau nepaprastai svarbi lietuvių virtuvės dalis. Liūdėti, kad jau baigiasi šaltibarščių sezonas, nėra kada – nes į sceną (ir puodus) žengia šviežios rudeniškos gėrybės. Lentynas jau užliejęs spalvingas rudeniškas derlius lietuvių be galo mėgstamas, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ir jis tik įrodo – kiekvienas gali pasigaminti skanių, nebrangių ir sveikų sriubų, kurios taps mėgstamiausios šeimoje. „Artėjanti rudens pradžia reiškia ne tik grįžimą į mokyklą, bet ir spalvingą rudenišką derlių, kuris praskaidrins nuotaiką dangui vis dažniau niauksantis. Lietuvos ūkininkai ima ne tik bulvių, morkų, kopūstų, porų, burokų derlių, bet jau užaugo ir pagrindinės sezono žvaigždės – įvairūs moliūgai. Šiemet rudeniško derliaus dėl vėsesnio…

  • Virtuvė, receptai

    Palengvins rūpesčius prasidėjus mokslo metams: kaip sudėti priešpiečių dėžutę veikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

    Rugsėjui ir mokslo metams jau visai čia pat, vis dažniau rūpi ne tik mokyklai reikalingi pirkiniai, bet ir susimąstome, kaip pasirūpinti vaikams tinkamais užkandžiais. Juk tam, kad mažiesiems visą dieną užtektų energijos, reikalingi ne tik sotūs pusryčiai ar pietūs, bet ir subalansuota priešpiečių dėžutė. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad priešpiečių dėžutės planavimas, neturi būti galvos skausmas, tereikia vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis. „Artėjanti mokslo metų pradžia – puikus metas prisiminti sveikesnės mitybos principus. Tam dabar labai dėkingas metas, nes vis gausėja šviežio rudeniškų derliaus. Juk tiek vaikams, tiek suaugusiems skanu triaukšti morkas, obuolius, mėgautis sultingomis slyvomis. Be to, artėjant rudeniui pastebime ir tai, kad populiarėja ir sveikesni užkandžiai, tokie…

  • Laisvalaikis

    Prieš mokslo metų pradžią Lietuvoje trigubai auga žaidimų konsolių pardavimas

    Prieš mokslo metus kartu su vadovėliais bei nešiojamaisiais kompiuteriais perpus šoka ir žaidimų konsolių pardavimai. Priešingai populiariajai nuomonei, kad žaidimai yra tik laisvalaikio užsiėmimas, vis daugiau specialistų pripažįsta jų naudą smegenims. Milda Marcinkevičiūtė, „Telia“ žaidimų konsolių kategorijos vadovė, teigia, kad virtualios pramogos yra ypač naudingos brandžiame amžiuje. „Telia“ pardavimų duomenys rodo, kad prieš mokslų pradžią nešiojamų konsolių pardavimai išaugo 2 kartus. Populiariausi jų yra „MSI Claw“, „Lenovo Legion Go S“, „Nintendo Switch 2“. Per pirmąją „Back To School“ (liet. atgal į mokyklą) savaitę „Sony PlayStation 5 Slim“ pardavimai išaugo beveik 3 kartus. „Kompiuteriniai žaidimai šiandien yra daugiau nei pramoga – jie lavina reakciją, loginį mąstymą ir padeda pailsėti. Pavyzdžiui, „Minecraft“…

  • Virtuvė, receptai

    Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 tiesiog neatsivalgomi deriniai, kurie paprasčiausiai nudžiugins

    Riekė saldutėlio meliono po vakarienės ar kumpio vėrinukai su juo – žanro klasika, kuriai sunku atsispirti. Tačiau šis kvapnus, nebrangus ir sultingas vaisius gali žymiai daugiau – jis akomponuos salotose, suteiks kontrastą žuviai ar virs skaniais desertais, dėl kurių negrauš ir sąžinė. Melionai lietuvių mėgstami ištisus metus, pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, o ypač – vėlyvą vasarą, kai jų derlius pasiekia piką. „Gaiviais, saldžiais melionais lietuviai įpratę mėgautis kiaurus metus. Kai ateis žiema, jie sunoks tokiose šalyse kaip Brazilija, o dabar, vėlyvą vasarą ir prasidedantį rugsėjį – tikras derliaus įkarštis šiaurės pusrutulyje: atsivežame jų iš Italijos, Ispanijos, Uzbekistano. Tokiu metu jie džiugina ne tik patrauklia kaina, bet ir puikiu…

  • Laisvalaikis

    Net 7 spalvingi, švieži ir lengvi receptai: savaitgalio patiekalams „Iki“ išleisite mažiau

    Jau skaičiuojame paskutinius vasaros savaitgalius. Nors orai ir dažniau primena rudenį, norisi dar atsipalaiduoti bei pailsėti. Ilgiau pasimėgausite savo pomėgiais ir laiku su artimaisiais, jei sutaupysite laiko maisto ruošimo sąskaita – lengvi receptai išvaduos nuo ilgo triūso. O prekybos tinklas „Iki“ padės sutaupyti ir pinigų, nes savaitgaliui paruošė puikių pasiūlymų įvairiems produktams, iš kurių lengvai pagaminsite gardžių patiekalų. „Jei mintis apie artėjantį rudenį nedžiugina, tereikia prisiminti – sezonų pasikeitimas yra tikra kulinarinė dovana. Dar kuriame kepsnines, „Iki“ parduotuvių lentynos vis dar nuklotos gausiu griliui jau paruoštų patiekalų asortimentu, kuriems skelbiamos patrauklios akcijos. Tačiau iš ūkių jau vis gausiau keliauja įvairios gėrybės, kurios ne tik nuspalvina, bet ir paskanina rudens sezoną:…

  • Laisvalaikis

    Kova dėl mūsų dėmesio: ekspertė atsako, kaip keičiasi lietuvių turinio žiūrėjimo įpročiai

    „YouTube“ iš tradicinės televizijos kasmet atsirėžia vis didesnę žiūrovų auditoriją, o kai kuriose šalyse – net ėmė lenkti komercinių TV žiūrimumo rodiklius. Vitalija Kibildė, „Telia Play“ televizijos vadovė, pastebi – lietuvių vartojimo įpročiai keičiasi sulig pasaulinėmis tendencijomis, o tradicinė televizija transformuojasi į naujos kartos žiūrėjimą. „Žiūrėjimas tampa personalizuotas: žiūrovai patys renkasi turinį, taip pat jį žiūri jiems patogiu laiku. Išmanioji televizija leidžia atsukti laidas, televizorius – naudotis turinio transliavimo programėlėmis. Jau tapo įprasta, kad žiūrovai kasdien pagal savo pomėgius susidėlioja laidų, filmų ar serialų tinklelį“, – teigia V. Kibildė. Ribas tarp tradicinės televizijos ir srautinio transliavimo platformų labiausiai trina „YouTube“. Jungtinės Karalystės ryšių tarnybos „Ofcom“ atliktas tyrimas rodo, kad „YouTube“…

  • Virtuvė, receptai

    Lietuvoje populiarėja naujas vaisius, vadinamas ateities maistu – puikiai tinka ir itališkiems, ir meksikietiškiems patiekalams

    Saldžios, sultingos, nebrangios ir kupinos charakterio – kaktusinės figos pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau dėmesio visame pasaulyje. Nuo seno mėgstamą ir „supermaistu“ Centrinėje Amerikoje, Viduržemio jūros regione vadinamą egzotinį vaisių atranda ir lietuviai, pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kokie kaktusinių figių privalumai, kuriuos pripažįsta net mokslininkai, kaip jas valgyti ir ką skanaus paruošti? „Švieži vaisiais lietuviams – neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalis. Net jeigu ir turi savą sodą, daugelis vis tiek nori savo racioną praturtinti įvairove. Ananasai, mangai, kiviai jau seniai tapę skania kasdienybe, tačiau lietuviai į savo namus įsileidžia vis daugiau nebrangios egzotikos: mėgsta figas, granatus, datules, išbando kertuočius ar dumplainius. Ypač ryškus sparčiai augantis susidomėjimas…