• Įvairenybės

    Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas: pavyks kiekvienam

    Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene. Tačiau Pyragų dienos esmė – padėti išpildyti vaikų svajones ir, be abejo, juos palepinti. Taip elgiasi ir žinomas keliautojas bei kulinaras Vytaras Radzevičius, savo anūkams ruošiantis pačius įvairiausius gardumynus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai. Kaip prisimena pašnekovas, jį patį vaikystėje dažnai lepindavo seneliai – tai jis laiko savotiška tradicija, kurią dabar ir pats neabejotinai tęsia. „Vaikystės vasaras leisdavau pas dvejus senelius: Aukštaitijoje ir Suvalkijoje. Kupiškyje turėjome bendrus pusryčius, po kurių močiutė ir senelis eidavo į „valdišką“…

  • Įvairenybės

    „Tamsiosios“ parduotuvės duomenys: kokios populiariausios kasdienės prekės Baltijos šalyse?

    Internetinėse platformose žmonės gali kasdien greitai apsipirkti. Lietuviai ir kiti Baltijos šalių gyventojai vis dažniau naudojasi tokia galimybe. „Wolt“ maisto prekių parduotuvės „Wolt Market“ duomenys atskleidė, kokių maisto produktų dažniausiai randama Baltijos šalių gyventojų pirkinių krepšeliuose. „Wolt Market“ e. parduotuvių asortimentas skirtingose šalyse yra nevienodas, tam, kad atitiktų specifinius rinkos ir vietinių gyventojų poreikius. „Wolt Market“ vadovas Baltijos šalims Joona Orpana pabrėžia, jog ypatingas dėmesys skiriamas vietinės produkcijos prieinamumui ir asortimentui. „Visose trijose Baltijos šalyse matome gana aiškias vartojimo tendencijas. Plėtodami savo produktų asortimentą ir atidarydami naujus prekybos centrus, tikrai atsižvelgsime į jas. Norime būti šalia savo klientų ir siūlyti jiems reikalingas prekes“, – sako J. Orpana. „Wolt Market“ duomenimis,…

  • Įvairenybės

    Dietologė praskleidė šydą, dengiantį įžymybių mitybą: kiekvienas turėtų ko pasimokyti

    Jau seniai įprasta, kad tiek internete, tiek blizgių viršelių žurnaluose kruopščiai sekamas kiekvienas įžymybių gyvenimo aspektas. Ne išimtis – mitybos režimas, kuriam dažnai atsidūrus po padidinamuoju stiklu, imamas daugelio mėgdžioti: nuo paleo raciono iki protarpinio badavimo. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų aklai sekti naujausiomis mitybos madomis, o pirmiausia apsvarstyti, ar organizmui tokia mityba bus palanki. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad sveikatai palankių mitybos principų laikymasis – tai ne tik įžymybėms įgyvendinama tikslas. O turintys laiko gali išmėginti žymios aktorės Jennifer Aniston salotas, kurias žymi moteris kasdien pietums valgydavo bene dešimtmetį. Mokslininkai pasitelkia įžymybes pasakoti apie naujus mitybos principus Naršant internete ar vartant žurnalus…

  • Įvairenybės

    Moliūgo taip lengvai ant duonos neužtepsi, bet lietuviai šią daržovę myli vis labiau

    Ne tik rudeniškus laukus, bet ir parduotuvių lentynas šiuo metu bene ryškiausiai nuspalvina moliūgai. Jų derlius stiebtis pradeda dar vasarą ir, paprastai, nuo rugpjūčio iki lapkričio mėnesių drąsiai randa vietą jį pamėgusių ar dar tik prisijaukinti bandančių gurmanų valgiaraščiuose. Ryškiaspalvė daržovė tinka įvairiems patiekalams gaminti, o moliūgus auginantis Igoris Miskyvas sako labiausiai mėgstantis blynus. Ūkininkas primena, kad maistui geriausiai tinka nedidukės daržovės ir pataria, kaip dažniau mėgautis sveikatai šia naudinga daržo gėrybe. „Iš tiesų su moliūgu virtuvėje ne kiekvienam lengva. Žalio jo daug neatsikąsi, ant duonos neužtepsi – reikia ir odą nulupti, ir gabaliukais susipjaustyti, patarkuoti, pakepti, prieskonius parinkti. Kita vertus, su šia daržove gastronomijoje eksperimentuojama kur kas dažniau nei…

  • Įvairenybės

    Įsibėgėjant arbatų sezonui – ekspertas atskleidė funkcinių ir vaisinių arbatų ypatumus bei jų plikymo skirtumus

    Ar žinojote, kad pasaulyje arbata populiarumu nusileidžia tik vandeniui? Tiesa, lietuviai dažniau arbatą renkasi atvėsus orams, o sulaukus žiemos šalčių jos pardavimai pasiekia piką. Beje, prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, pasaulyje populiariausias juodąją bei žaliąją arbatas Lietuvoje aplenkė žolelių arbatos. Tokių arbatų gamybos procesus iš arti stebintis ir prie naujų skonių kūrimo prisidedantis ekspertas Andrius Čeplinskas įsitikinęs, kad profilaktiškai geriamos žolelių arbatos organizmui gali atnešti neįtikėtinos naudos. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pasakoja, jog spalį galima vadinti arbatų sezono pradžia, kai vasarą primiršto gėrimo paklausa ima sparčiai įsibėgėti, o gruodį, artėjant šventiniam periodui, įvairios arbatžolės tampa kone neatsiejama pirkinių krepšelio dalimi. „Mūsų prekybos tinkle…

  • Įvairenybės

    Namų jaukumas – ir emocinei gerovei: kaip susikurti aplinką, kurioje malonu būti? Šiaurietiško laimės būdo „hygge“ paslaptys

    Sparčiai vėstantys orai ir vis ilgėjantys vakarai skatina sugrįžti į namus, kuriuose įsibėgėjus rudeniui praleidžiame vis daugiau laiko. Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, prasidėjus šaltajam sezonui pirkėjai vis dažniau žvalgosi į prekes, kurios ne tik sušildytų, bet ir kurtų jaukumą.  Psichologų teigimu, pastangos puoselėti patrauklią ir jaukią aplinką ne tik džiugina akį, bet ir prisideda prie mūsų emocinės gerovės. Tad kaip kurti namus, į kuriuos būtų gera sugrįžti? Jaukumas slypi mažose detalėse Psichologės psichoterapeutės, tinklaraščio „Namų terapija” kūrėjos Irmos Skruibienės teigimu, tikrąją namų svarbą galime atrasti tiek kasdienėje buityje, tiek tame, kas slypi po ja. „Mus supanti erdvė bei joje esantys daiktai ilgainiui mums pradeda vis labiau sietis su…

  • Įvairenybės

    Mėgstate šviežią vištieną ir pieną? Tuomet griebkite po du, nes mokėsite tik už vieną!

    Jei rudens pabaigoje nieko nestebina pirmosios snaigės, tai daugelį tikrai nustebins prekybos tinklas „Lidl“, pirkėjams vėl pateikiantis išskirtinius pasiūlymus už mažą kainą. Naujai savaitei prasidėjus, pirkėjai, įsijungę „Lidl Plus“ programėlę, nekantriai laukia, kuriuos maisto produktus galės įsigyti gerokai pigiau. Šią savaitę „Lidl“ asortimente – naujos „1+1“ prekės, kurias gali imti dvi, o mokėti tik už vieną. Nuo šio pirmadienio iki trečiadienio imtinai, aktyvavus „Lidl Plus“ kuponą, ne viena, bet dvi 400 g dėžutės šviežios „Skonio ženklo“ vištienos filė juostelių kainuos tik 2,99 Eur. „Lidl“ parduotuvėse apsilankę ketvirtadienį, nuo tądien ir visą savaitgalį dvi 1 litro talpos pakuotes 3,2 proc. riebumo „Pilos“ UAT pieno įsigysite vos už 0,99 Eur. Tokia maža…

  • Įvairenybės

    Saldžiausia diena sveikatai visai nepavojinga – dietistė Indrė Trusovė dalinasi vertingais patarimais ir sveikų saldėsių receptais

    Ar žinojote, jog trečiasis spalio šeštadienis visame pasaulyje dar žinomas kaip Saldžiausia diena? Ji minima daugiau nei šimtmetį pamaloninant artimus ir mylimus žmones saldžiomis dovanėlėmis ir taip išreiškiant dėmesį, pripažinimą bei dėkingumą. Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi jos šeimos mėgstamiausių sveikų skanumynų receptais ir pažymi, jog sveikoje mityboje saldumynai nėra tabu – tik reikia žinoti, kaip jais mėgautis saikingai. Saldžiausios dienos tradicija gimė Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuomet Klivlendo saldainių gamintojai subūrė „Saldžiausios metų dienos“ komitetą ir pasitelkę nebyliojo kino žvaigždes ėmėsi iniciatyvos išdalinti apie 10 tūkst. dėžučių saldumynų našlaičiams, senelių namams, įvairioms labdaros organizacijoms – tai buvo gerumo gestas žmonėms, kurie dažnai būna pamiršti. Palaipsniui šią iniciatyvą…

  • Įvairenybės

    Savaitgalis su azijietišku prieskoniu – 3 idėjos, ką pasigaminti, kai norisi lengvos ir nenuobodžios vakarienės

    Produktai su jūros dumbliais, ryžių makaronai ar marinuotas imbieras Lietuvoje jau ne egzotika – lietuviai mielai deda juos į pirkinių krepšelius kasdienio meniu paįvairinimui. O suteikti azijietiško prieskonio patiekalams visai nesudėtinga – keletas ryškaus skonio padažų, neįprasti makaronai, šlakelis kokoso grietinėlės. „Maxima“ kviečia išbandyti kelis madingus receptus ir mėgautis įvairove. Štai „TikTok“ socialiniame tinkle išpopuliarėjo receptas, kaip azijietiškų skonio natų suteikti paprasčiausiam pusryčių kiaušiniui ­– jį reikia kepti ant iš Kinijos kilusio „Spicy Chilli Crisp“ aliejaus, kuris gaminamas čili dribsnius, česnaką ir įvairius prieskonius kepant sezamo aliejuje iki traškumo. Šis receptas yra dar vienas pavyzdys, kaip paprasta keliauti po pasaulį virtuvėje. Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento…

  • Įvairenybės

    Etnologė Gražina Kadžytė apie artėjančias Vėlines: „Dzūkai ateities kartoms išsaugojo unikalią protėvių tradiciją“

    Per Vėlines lankysime artimųjų ir bičiulių kapus, degsime žvakutes, galbūt susitiksime su seniai matytais giminėmis. Pasak etnologės Gražinos Kadžytės, per šimtmečius išliko šios šventės turinys ir esmė, kai ne tik pagerbiami ir geru žodžiu prisimenami mirusieji, bet susitinkama su skirtinguose Lietuvos kampeliuose gyvenančiais giminaičiais. Kiek kito tik šventės forma, nes žvakutes degti ant kapų pradėta XIX a, pabaigoje, iki tol kapinėse liepsnodavo Vėlinių laužai, ši tradicija iki šių laiko išliko kai kuriuose Dzūkijos kaimuose. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria laikytis tvarumo principų: nors prekybos centruose yra žvakių kiekvieno skoniui ir piniginei, o prieš Vėlines joms taikomos akcijos, kapų perkrauti žvakutėmis nevertėtų. Per Vėlines lankomi dar ir…