Įvairenybės

Helovino užkandžių iššūkis: neprireiks nė 10 eurų, o sukursite tikrą vakarėlį ir pavaišinsite svečius

Helovino užkandžių iššūkis: neprireiks nė 10 eurų, o sukursite tikrą vakarėlį ir pavaišinsite svečius

Galima drąsiai teigti: Helovinas Lietuvoje vis labiau įsitvirtina tarp rudens tradicijų. Nors Lietuvoje ši šventė nėra oficiali, o kai kam ji vis dar atrodo kiek neįprasta, tačiau daugelis sutinka: ši spalvinga tradicija praskaidrina niūrų spalio pabaigos laikotarpį ir leidžia pasinerti į kūrybą dekoruojant namus voratinkliais, skaptuotais moliūgų žibintais ir skanaujant teminius užkandžius. Tam, kad šventinis stalas atrodytų įspūdingai, nebūtina išleisti daug – „Lidl“ kviečia į Helovino iššūkį: ką galima pagaminti turint vos 10 eurų?

Helovinas kilo iš senovės keltų šventės „Samhain“, žyminčios vasaros pabaigą ir tamsesnio metų laiko pradžią. Pats pavadinimas reiškia Visų šventųjų išvakares. XIX amžiuje ši šventė per airių imigrantus atkeliavo į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), kur ji virto smagiu rudens ritualu, jungiančiu humorą, kūrybiškumą ir lengvą šiurpuliuką.

Pasak „Lidl“ viešųjų ryšių vadovės Linos Skersytės, Helovinas arba Šiurpnaktis puikiai atspindi rudenišką nuotaiką – su šiek tiek tamsos ir daug kūrybiškumo. Anot jos, ši šventė Lietuvos gyventojams – puiki proga įnešti kasdienybei daugiau spalvų.

„Pastaraisiais metais pastebime, kad Helovino tema pirkėjams tampa vis labiau artima – vos pasirodžius teminėms prekėms, jos greitai dingsta iš lentynų. Labiausiai šiuo laikotarpiu perkami įvairūs saldumynai – kasmet stengiamės pasiūlyti jų vis daugiau ir įvairesnių, nes matome augantį poreikį. Lietuvoje vis dažniau galima pamatyti ir vaikų, vaikščiojančių pas kaimynus saldainių, todėl Helovino saldumynų pardavimai tampa vis aktualesni“, – pasakoja L. Skersytė.

Ji priduria, kad be saldumynų šventinę nuotaiką lengva susikurti ir namuose – pakanka keleto paprastų, nebrangių užkandžių, kuriuos galima paruošti kartu su vaikais.

„Ši šventė leidžia pažvelgti į rudenį su šypsena. Kiekvienas gali pasigaminti kažką smagaus, pasipuošti ar sukurti naują tradiciją, įtraukti vaikus į kūrybiškas veiklas. Tam tikrai nereikia didelio biudžeto – kartais užtenka vos kelių eurų, trupučio fantazijos ir noro paeksperimentuoti virtuvėje“, – sako L. Skersytė.

Trys užkandžiai, kurie nekainuos nė 10 eurų

Norint sukurti šiurpiai smagią ir spalvingą Helovino nuotaiką, visai nebūtina pasigaminti sudėtingų patiekalų – užtenka kelių paprastų ingredientų ir vaizduotės. „Lidl“ ekspertai pateikia tris idėjas, kurios džiugins ir akis, ir skonio receptorius.

„Kirmėlių“ mėsainis

Šis patiekalas – tikra Helovino klasika, mėgstama tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų. Jis atrodo linksmai, pagaminamas akimirksniu ir sukelia smagių akimirkų jį valgant.

Reikės:

1 pakelio „Pikok“ dešrelių

1 pakelio mėsainių bandelių

Kečupo arba pomidorų padažo „kraujo efektui“

Kaip gaminti:

Kiekvieną dešrelę perpjaukite išilgai į keturias plonas juostas, bet ne iki galo – palikite vieną galą sujungtą. Kai jas virsite ar pakepsite, jos susisuks ir atrodys kaip „kirmėlės“

Mėsainių bandeles atskirkite. Apatinę ir viršutinę jų puses patepkite kečupu.

Sukomponuokite mėsainį. Ant apatinės bandelės dėkite „kirmėles“, uždėkite viršutinę bandelę ir lengvai prispauskite. „Kirmėlių“ galus iškiškite pro šonus, kad atrodytų, jog jos „lenda“ iš mėsainio.

Raganų „pirštų“ sausainiai

Be šių sausainių Helovino stalas neįsivaizduojamas! Iš pažiūros – šiurpoki, bet skoniu primena švelnius, trapios tekstūros sviestinius sausainius. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems tai vienas smagiausių šventės užkandžių – ir gaminti juos galima kartu.

Reikės:

100 g minkšto sviesto

80 g cukraus

1 kiaušinio

200 g miltų

1 šaukštelio vanilinio cukraus

1 šaukštelio kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

10 – migdolų (nagams)

2 šaukštų aviečių arba braškių uogienės („kraujo“ efektui)

Kaip gaminti:

Sviestą išplakite su cukrumi, kol masė taps puri. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.

Išminkykite tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 20–30 minučių, kad sustingtų.

Atvėsusią tešlą padalykite į mažus gabalėlius ir formuokite pailgus „pirštus“ – maždaug mažojo piršto dydžio.

Viename gale šiek tiek įspauskite tešlą ir uždėkite migdolą – tai bus „nagas“.

Su peilio galiuku lengvai įpjaukite keletą horizontalių linijų – jos atrodys kaip sąnariai.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 12–15 minučių, kol sausainiai parus.

Kai atvės, aplink „nagą“ galite patepti šiek tiek raudonos uogienės – lyg ką tik iš raganos katilo.

Patiekimas:

Sudėkite sausainius ant tamsaus padėklo arba medinės lentelės, šalia pridėkite dubenėlį su „kraujo“ padažu – uogiene ar aviečių sirupu.

Vaiduokliški bananai su šokoladu ir kokosais

Helovinas neatsiejamas nuo saldumynų, ypač tokių desertų, kurie atrodo taip mielai, kad net gąsdinti nebesinori! Šie „vaiduokliški“ bananai – lengvas, be galo paprastas ir sveikesnis saldus užkandis, kuris ne tik papuoš stalą, bet ir praskaidrins niūrų spalio vakarą.

Reikės:

2–3 prinokusių bananų

1 plytelės tamsaus arba pieniško šokolado

2 šaukštų kokosų drožlių

Kelių šokolado lašelių „akims“

Kaip gaminti:

Bananus perpjaukite per pusę, o tada išilgai – taip gausite 4–6 „vaiduoklius“.

Ištirpinkite šokoladą karšto vandens vonelėje – dubenyje virš karštų vandens garų.

Pusę kiekvieno banano apliekite šokoladu, o kitą pusę palikite – atrodys, tarsi vaiduoklis kiltų iš tamsos.

Kol šokoladas dar šiltas, apibarstykite jį kokosų drožlėmis, o banano viršuje šaukšteliu uždėkite dvi mažas „akis“ iš šokolado gabalėlių.

Sudėkite ant kepimo popieriaus ir laikykite šaldytuve apie 15–20 minučių, kol šokoladas sutvirtės.

Sudėkite bananus į dubenį ar išdėliokite ant tamsaus padėklo – atrodys, tarsi mažyčiai vaiduokliai slinktų per stalą. Galite juos laikyti šaldytuve iki kelių valandų prieš vakarėlį – jie išliks gaivūs ir traškūs. Skanaus!

Smagų Helovino prekių asortimentą ir produktus žaismingiems užkandžiams rasite visose 82 „Lidl“ parduotuvėse 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.

Pranešimą paskelbė: Aušra Matulaitytė, UAB „Bosanova”
Helovino užkandžių iššūkis: neprireiks nė 10 eurų, o sukursite tikrą vakarėlį ir pavaišinsite svečius

Parašykite komentarą