Nacionalinė konferencija „Kaip neprarasti gero maisto?“
2018 m. gruodžio 13 d., Vilnius
Best Western konferencijų centras, Konstitucijos pr. 14
PROGRAMA
Nacionalinė konferencija rengiama pristatyti ir aptarti aktualias maisto atliekų prevencijos ir kovos su maisto švaistymu politikos priemones, Lietuvos ir ES šalių narių gerąją patirtį ir ja paremtus siūlymus Lietuvos politinei darbotvarkei. Nacionalinę konferenciją remia LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.
9.30 | Dalyvių registracija, kava |
Sveikinimo kalbos | |
10.00 | Europos komisaro Vytenio Andriukaičio video kreipimasis Deimantė Žebrauskaitė, „Maisto banko“ direktorė, įžanginė kalba |
Tyrimų įžvalgos | |
10.30 | Dr. Renata Dagiliūtė, Vytauto Didžiojo Universitetas, Lietuvos vartotojų institutas – Mažiau maisto atliekų = daugiau galimybių |
10.50 | Gitana Alenčikienė, Kauno technologijos universiteto Maisto institutas – tyrimo „Švaistomo maisto sulaikymas, patikrinimas, paskirstymas ir prieinamumas vartotojams – įveiklinimo modelis“ įžvalgos |
11.10 | Klausimai ir diskusija |
Prekybos įmonių patirtis | |
11.15 | Laurynas Vilimas, Lietuvos prekybos įmonių asociacija – Prekybos tinklų geroji praktika besibaigiančio galiojimo maisto produktus perduodant paramai – iššūkiai ir perspektyvos |
11.35 | Berta Čaikauskaitė, prekybos tinklas „IKI“ – sukanka 10 metų, kai „Maisto bankui“ tiekiame atliekantį maistą – patirties apibendrinimas |
11.50 | Wojtek Sokól, TESCO C. Europos programų vadovas – TESCO požiūris į maisto švaistymo prevenciją – patirtis Centrinės ir Rytų Europos regione |
12.20 | Klausimai, komentarai |
12.30 | Pietūs |
Galimybės maisto pramonėje | |
13.30 | Angela Frigo, Europos maisto bankų federacijos generalinė sekretorė – ES šalių praktika išsaugant vaisių ir daržovių perteklių perdirbant |
13.45 | Piet Boerefijn, Estijos maisto bankas – jei Nyderlanduose ir Norvegijoje šviežią mėsą galima šaldyti ir perduoti labdarai, kodėl to negalima Estijoje ar Lietuvoje? |
14.00 | Ausma Miškinienė, Žemės ūkio viceministrė – vaisių ir daržovių švaistymo mažinimas ir jų atidavimo labdarai galimybės |
14.15 | Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacija – perteklius Lietuvos laukuose ir daržuose – kas trukdo daržoves tiekti labdarai? |
Maisto švaistymo prevencija ir teisinis reguliavimas | |
14.30 | Angela Frigo, Europos maisto bankų federacijos generalinė sekretorė – maisto švaistymą mažinantis teisinis reguliavimas ES šalyse – ar juntame poveikį? |
14.45 | Vaidotas Ilgius, „Maisto banko“ plėtros vadovas – kovos su maisto švaistymu politikos formavimas Lietuvoje |
15.05 | Kristina Tylaitė, „Maisto banko“ direktoriaus pavaduotoja – maisto perdavimo labdarai pokyčiai ir poveikis |
15.20 | Klausimai, komentarai |
15.30 | Kavos pertrauka |
Panelinė diskusija: ko reikia, kad daugiau maisto būtų regionuose? * | |
16.00 | Eitvydas Bingelis, Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Asta Čeponienė, „Maisto banko“ Panevėžio – Šiaulių padalinio vadovė Loreta Dranžilauskienė, Marijampolės krašto Samariečių bendrijos pirmininkė Aldona Turauskytė, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Alytaus skyriaus sekretorė |
17.15 | Rezoliucijos |
* Kartu svarstysime, kaip išspręsti transportavimo, sandėliavimo, dalinimo klausimus. Ar kova su maisto švaistymu ir paramos maistu organizavimas galėtų būti tarp aplinkos, bendruomenių ir NVO rėmimo programų prioritetų? Kaip galime panaudoti ES finansavimą?
** Dalomojoje medžiagoje bus pristatyta geroji Lietuvos ir ES šalių patirtis, sektini pavyzdžiai ir inovacijos.
Pranešimą paskelbė: Deimantė Žebrauskaitė, LPF „Maisto bankas”