Verslas

„Vilniaus degtinė“ grūdų supirkimo apimtis didina beveik trečdaliu

Vienintelė Lietuvoje Obelių spirito varykla šiais metais planuoja net 30 proc. padidinti lietuviškų gūdų supirkimo apimtis. 2012–2014 m. vidutiniškai buvo superkama ir perdirbama 11 tūkst. tonų grūdų per metus, tačiau pastaraisiais metais, išaugus eksportui ir „Vilniaus degtinės“ produkcijos paklausai šalyje, grūdų superkamąjį kiekį nuspręsta didinti. Vien šiais metais iš Lietuvos ūkininkų jau supirkta 16 tūkst. tonų grūdų. Iki metų galo superkamų grūdų kiekis augs iki 19 tūkst. tonų. Šiuo metu įmonė bendradarbiauja su 250 Lietuvos ūkių.

„Neabejojame, jog ne tik rugių, bet ir kitų grūdinių kultūrų supirkimo kiekis augs ir ateityje – tai rodo vis didėjanti mūsų produkcijos paklausa. Stengdamiesi pasiekti geriausią rezultatą, glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos ūkininkais, kurie mums tiekia tik aukštos kokybės žaliavą“ – teigia Juozas Daunys, bendrovės „Vilniaus degtinė“ generalinis direktorius.

Pasak J. Daunio, bendra degtindarių ir ūkininkų partnerystė kraštui atneša ne tik regioninę naudą – kuriamos naujos darbo vietos, mažinamas nedarbo lygis šalies regionuose – bet ir ekonominę. Jis pastebi, kad grūdus perdirbant į kitą žaliavą, didelė sukuriamos pridėtinės ekonomės naudos dalis lieka mūsų krašte: 1 tonos grūdų eksportas Lietuvos ekonomikai palieka 100 eurų, o tos pačios 1 tonos grūdų eksportas spirito pavidalu – iki 180 eurų.

Viena seniausių spirito varyklų visame Baltijos regione „Vilniaus degtinės Obelių spirito varykla“, ne vien puoselėja lietuviškas degtindarystės tradicijas: grąža gamtai ir ekologija – ne ką mažesnis prioritetas.

„Kai iš ūkininkų gauta žaliava praeina etilo alkoholio gamybos procesus, žliaugtai yra fermentuojami, iš ko atsiranda dujos ir jų pagalba gaminama elektra. Po šio proceso lieka likutinis produktas – žlaugtų pūdymas. Prisotinti naudingų mikro bei makroelementų, pūdyti žlaugtai grįžta ūkininkams kaip unikali žemės trąša, kuria prieš naują sėją gali būti tręšiama dirva. Šį grįžtamąjį procesą vadiname „žaliuoju ratu“ – mums labai svarbu, kad tai, ką paimame iš gamtos, galiausiai jai sugrąžintume atgal. Tačiau tuo pat metu tai – ir viena didžiausių mūsų bei ūkininkų bendradarbiavimo teikiamų naudų gamtai: pūdytų žlaugtų panaudojimo žemės tręšimui, dirvožemio ir augalų kokybiniai rodikliai pagerėja nuo  30 iki 50 proc., lyginant su kontroliniais“ – teigia Obelių spirito varyklos direktorius Povilas Stumbrys.

Be grįžtamųjų naudų P. Stumbrys pamini ir tai, jog ūkininkai yra patenkinti Obelių spirito varyklos lokacija, supirkimo sąlygomis bei darbo tvarka – esant poreikiui, ūkininkai priimami ir savaitgaliais, taip išvengiant eilių. „Obeliai nėra didelis miestas, todėl nuolat ieškome bendradarbiauti norinčių ūkininkų ne tik Šiaurės ir Rytų Lietuvoje, kurioje dirbame daugiausiai, bet ir kituose regionuose“ – pabrėžia P. Stumbyrs.

Taip pat „Vilniaus degtinės“ generalinis direktorius Juozas Daunys primena, kokį svarbų vaidmenį atlieka lietuviška žaliavų kilmė. Anot jo, savoje žemėje ir savų ūkininkų gauta žaliava visada turės pranašumą – tai, ką užauginome patys, pažįstame bei vertiname kaip aukščiausios kokybės garantą, patys kontroliuojame visus procesus.

Apie „Vilniaus degtinę“

AB „Vilniaus degtinė“ – viena iš seniausių ir didžiausių alkoholinių gėrimų įmonių Lietuvoje. Savo veiklą ji pradėjo 1907-aisiais, kai Rokiškio r., Obelių miestelyje, pradėjo veikti Obelių spirito varykla.

Obelių spirito varykloje pagamintas etilo alkoholis naudojamas ne tik „Vilniaus degtinės“ produkcijai gaminti, tačiau eksportuojamas į Latviją, Lenkiją, Vokietiją, Estiją Slovakiją, Kiniją.

Parašykite komentarą