Virtuvė, receptai

Griauna stereotipus apie monotonišką sportininkų mitybą – futbolininkų J. Lasicko ir P. Golubicko firminiai receptai sužavės įvairove

Kai įsivaizduojame profesionalaus sportininko lėkštę, ne vienam vis dar iškyla gan nuobodus vaizdas. Tačiau svarbiems šios savaitės mačams su Suomija ir Lenkija besiruošiantys Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjai Justas Lasickas ir Paulius Golubickas įrodo, kad tikrovė yra daug spalvingesnė ir įvairesnė. Jautienos tortilijos su įvairiaspalvėmis daržovėmis ir aromatingas vištienos karis, prisotintas šviežių gėrybių – prekybos tinklo „Iki“ pranešime spaudai jie atskleidžia savo firminius receptus.  

Sveika gyvensena – tai ne tik fizinis aktyvumas, bet ir kasdieniai pasirinkimai lėkštėje. Todėl „Iki“, šiemet pradėjęs partnerystę su Lietuvos futbolo federacija (LFF), pasiūlė geriausiems šalies futbolininkams praskleisti paslapties šydą – koks maistas jiems padeda kasdien kovoti iki pergalės?

„Šiais laikais patarimų subalansuotai mitybai išties netrūksta, tačiau praktika dažnai tampa geresniu pavyzdžiu nei teorija. Matome, kad žmonės domisi, kaip maitinasi profesionalūs sportininkai, ir jų gaminami patiekalai lengvai virsta įkvėpimu, kuo paįvairinti savo kasdienę mitybą nesiimant drastiškų pokyčių. O futbolas ir maistas juk turi daug bendro – abu vienija žmones, kuria emocijas, teikia energiją“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Justo Lasicko jautienos tortilijos su daržovėmis

Šią savaitę su Lietuvos futbolo rinktinės marškinėliais išbėgsiančio J. Lasicko vienas mėgstamiausių patiekalų – jautienos tortilijos su daržovėmis. Kroatijos klube šiuo metu žaidžiantis gynėjas sako, kad tai ne tik paprastas, labai skanus, bet ir taupus receptas.

„Gyvenant vienam dažnai sunku atitaikyti reikiamas porcijas, todėl, pasigaminęs daugiau smulkintos jautienos, likusią panaudoju gamindamas makaronus – vienas pagrindinis produktas padeda pasigaminti du patiekalus. Mažiau maisto švaistymo, išlaidų ir laiko virtuvėje“, – sako J. Lasickas.

Didžiulis šio recepto pliusas – patiekalas tiesiog negali pabosti, mat kone kaskart galima naudoti vis kitas gėrybes ir eksperimentuoti. 

„Po daugybės bandymų atradau daržoves, kurios man geriausiai dera su šiuo patiekalu. Man asmeniškai labiausiai patinka kopūstas, kukurūzai ir agurkas, tačiau yra daugybė kitų variantų, kuriuos galima pritaikyti pagal savo skonį – pavyzdžiui, pupelės, pomidorai ar svogūnai“, – atrasti savą skaniausią versiją kviečia Lietuvos rinktinės gynėjas.

Reikės: 500 g smulkintos jautienos, 80–100 g pomidorų padažo, tortilijų paplotėlių, salsos arba mėgstamo padažo (pvz., barbekiu), smulkintų kopūstų, 50 g konservuotų kukurūzų, 1 šviežio agurko (arba kitų mėgstamų daržovių).

Gaminame:

Įkaitinkite keptuvę ir suberkite smulkintą jautieną. Kepkite maišydami, kol mėsa įgaus parudusią spalvą.
Supilkite pomidorų padažą ir leiskite mėsai troškintis ant vidutinės ugnies 10–15 minučių.
Tuo metu orkaitę įkaitinkite iki 100 °C ir trumpai pašildykite tortilijų paplotėlius – jie taps minkšti ir šiek tiek traškus.
Ant tortilijos paplotėlių užtepkite šiek tiek salsos arba kito mėgstamo padažo. Dėkite keptos jautienos, pagardinkite daržovėmis – šviežiais kopūstais, kukurūzais ir agurku (galite eksperimentuoti su kitomis daržovėmis ar padažais).
Susukite tortiliją, persmeikite dantų krapštukais ir patiekite iškart, kol šilta. Skanaus!

 

Pauliaus Golubicko vištienos ir daržovių karis

Jei vėstant orams norisi ko nors ypač jaukaus ir sotaus, tačiau vis tiek draugiško sveikam gyvenimo būdui – P. Golubickas dalijasi kario su vištiena ir daržovėmis receptu. Suomijoje žaidžiančio futbolininko patiekalas ne tik sušildys, bet ir nudžiugins spalvomis jau pradedant ilgėtis vasaros. 

„Mano mėgstamiausias maistas – tiesiog vaisiai. Bet vien jais gyvas nebūsi, ypač aktyviai sportuojant, tad po jų mano mėgstamiausias – Indijos skonių įkvėptas karis. Neapsunkina, spalvinga, lengva paruošti“, – žada P. Golubickas.

Lietuvos rinktinės garbę šią savaitę ginsiantis saugas paprastai vištienos karį patiekia su baltaisiais arba rudaisiais ryžiais, taip pat siūlo nepamiršti jo papuošti smulkintomis žolelėmis – pavyzdžiui, kalendromis. Tai ne tik suteiks ir šiek tiek naujo prieskonio, bet ir galutinis rezultatas atrodys dar gražiau.

„Dar viena sudedamoji dalis – ciberžolė. Ją gal ne visi labai mėgsta, tarp jų – ir aš. Bet jos nereikia daug, ir skonis nuo pusės šaukštelio tikrai nepasikeis – o ciberžolė naudinga sveikatai bei suteikia gražią ryškiai geltoną spalvą“, – pataria P. Golubickas.

Reikės: 150-250 g šviežios vištienos krūtinėlės, 1 valgomo šaukšto alyvuogių aliejaus, 1/2 svogūno (nors aš mėgstu ir daugiau), apie 1/2 skardinės kokosų pieno (150-250 ml žiūrėti pagal konsistenciją), 1 mažos morkos, 1/2 raudonosios paprikos, saujos špinatų, druskos ir pipirų, 1-2 skiltelių česnako, 1 arbatinio šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero, 1-2 šaukštelių kario prieskonių mišinio, pusės šaukštelio ciberžolės, šiek tiek citrinos sulčių, šviežios kalendros papuošimui.

Gaminame:

Viską pasiruošiame: vištienos krūtinėlę supjaustykite gabalėliais, susmulkinkite svogūną, supjaustykite morką, papriką. Česnaką išspaudžiu – pats pjaustyti smulkiai net nenoriu mėgint (juokiasi).
Kepame vištieną: įkaitinkite keptuvę su aliejumi, dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais ir apkepkite, kol iš visų pusių apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
Atskleidžiame prieskonius: į tą pačią keptuvę dėkite svogūną, česnaką, imbierą ir pakepkite kelias minutes, kol suminkštėja ir pradeda jaustis visi aromatai. Svarbiausia – kad svogūnas apkeptų. Tuomet suberkite kario prieskonius, ciberžolę – ir labai trumpai pakepkite, kad išsiskirtų kvapai.
Supilkite kokosų pieną, gerai išmaišykite ir leiskite užvirti.
Tuomet sudėkite papriką, morką, apkeptą vištieną, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 10–15 min., kol vištiena išvirs, o daržovės suminkštės.
Pačioje pabaigoje dėkite špinatus ir patroškinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suminkštės, susitrauks. Įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, pabarstome šviežiomis kalendromis ir patiekiame su ryžiais. Skanaus!

Parašykite komentarą