Įvairenybės

Ruduo virtuvėje kvepia nektarinais: trys pigios idėjos, kurios suteiks jaukumo namams

Ruduo – metas, kai labiausiai norisi šilumos ir jaukumo namuose. Net vasariški vaisiai, tokie kaip nektarinai, gali tapti rudens virtuvės herojais: jie puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais ingredientais. Tai gali būti nebrangi, bet labai skani idėja rudens virtuvei – jie puikiai tinka ne tik desertams, bet ir gurmaniškiems užkandžiams. „Lidl“ kviečia atrasti tris pigius, bet rudeniškai ypatingus receptus su nektarinais.

Šie vaisiai savo pavadinimą gavo iš žodžio „nektaras“ – saldaus vaisiaus, kuriuo, pasak legendų, mėgavosi dievai. Jie priklauso tai pačiai augalų šeimai kaip ir rožės, o medžiai, ant kurių auga nektarinai, gali pasiekti net 5–7 metrų aukštį. Nektarinų minkštimas būna įvairių spalvų – nuo gelsvos ar rausvos iki baltos.  Šie vaisiai pirmą kartą buvo pradėti auginti Kinijoje, tačiau šiandien jie paplitę visame pasaulyje. Dėl lygaus odelės paviršiaus jie rečiau sukelia alergines reakcijas nei persikai, nes jų pūkeliai nekaupia žiedadulkių, kurios dažnai yra alergijų priežastis.

Skanūs, pigūs ir naudingi

Nektarinai išsiskiria gausiu vitamino C kiekiu, kuris padeda stiprinti imunitetą ir mažinti nuovargį, bei vitaminu A, svarbiu regėjimui ir odos sveikatai. Juose esančios skaidulos prisideda prie geresnio virškinimo, o natūralus salstelėjęs skonis leidžia juos naudoti ne tik desertuose, bet ir priderinti prie sūrio, mėsos ar salotų. Šie kaulavaisiai – tikras spalvų ir skonio pliūpsnis, galintis praskaidrinti net niūriausią rudens dieną.

„Nektarinai – itin universalūs: iš jų galima nesudėtingai paruošti tiek lengvus užkandžius, tiek šventiškai atrodančius patiekalus. Jų panaudojimo galimybės virtuvėje gali būti panašios į obuolių, tad puikiai tinka paįvairinti, mylimus, bet galbūt jau pabodusius pyragų receptus. Be to, „Lidl“ ypatingą dėmesį skiria šviežumui ir kokybei: vaisiai ir daržovės tikrinami moderniais prietaisais, laikomi tinkamose temperatūrose ir atvykę į logistikos centrus, patikrinti, per keletą valandų jau būna lentynose. Tai leidžia mūsų pirkėjams kasdien rasti lentynose šviežių, kokybiškų ir nebrangių vaisių bei daržovių“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Kad nektarinai kuo ilgiau išliktų švieži, rekomenduojama juos laikyti vaisių skyriuje šaldytuve, o dar neprinokusius – kambario temperatūroje, kol suminkštės, ir tik tada perkelti į šaldytuvą. Nektarinus patariama plauti tik prieš pat valgant ar ruošiant patiekalus, nes per anksti nuplauti jie greičiau genda. Norint pasiruošti atsargų žiemai, vaisius galima supjaustyti skiltelėmis ir užšaldyti – taip jie vėliau paskanins kokteilius, pyragus ar desertus.

Įkvepiantys receptai rudens vakarams

Kai rudens vakarai tampa ilgesni ir vėsesni, virtuvėje vis dažniau norisi šilumos bei jaukumo. Nektarinai – puikus pasirinkimas, nes iš jų galima paruošti ir gurmanišką užkandį, ir šventiškai atrodantį pyragą. Šįkart „Lidl“ dalijasi net trimis išskirtinai gardžiais, nebrangiais ir idealiai rudeniui tinkančiais receptais.

Gurmaniškai paprasta: burata su nektarinais ir baziliku

Šis patiekalas – lyg restoranas namų lėkštėje, o paruošti jį – paprasta ir nebrangu. Gaivūs nektarinai puikiai dera su kreminiu buratos sūriu, o balzaminis kremas suteikia subtilaus gurmaniškumo.

Jums reikės:

2 nektarinų

1 vnt. „Milbona“ buratos sūrio

Saujelės šviežio baziliko

Šlakelio balzaminio kremo

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Nektarinus supjaustykite skiltelėmis, sudėkite šalia buratos, apiberkite baziliko lapeliais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu kremu, pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite.

Įsileiskite rudeniškų kvapų į namus – su nektarinų pyragu

Lengvas ir jaukus pyragas – puikus pasirinkimas rudens vakarui ar savaitgaliui su šeima. Saldžiarūgščiai nektarinai pyragui suteikia gaivumo, todėl kepinys – ne tik gardus, bet ir atrodo šventiškai.

Jums reikės:

3–4 nektarinų

150 g miltų

100 g cukraus

100 g „Pilos“ sviesto

2 kiaušinių

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimas:

Išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi, įmuškite kiaušinius. Suberkite miltus su kepimo milteliais, išmaišykite.

Tešlą supilkite į kepimo formą, viršuje išdėliokite plonomis skiltelėmis supjaustytus nektarinus.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30–35 minutes. Iškepus leiskite atvėsti ir patiekite.

Džiugins net ir šalčiausią žiemą: nektarinų džemas su vanile

Ruduo – metas pasirūpinti atsargomis žiemai. Nektarinų džemas – pigus būdas į stiklainį uždaryti vasarišką saldumą. Nektarinų džemas su vanile puikiai tiks prie lietinių blynų, bandelių ar varškės sūrio.

Jums reikės:

1 kg nektarinų

400 g cukraus

1 citrinos sulčių

1 vanilės ankšties arba vanilinio cukraus

Gaminimas:

Nektarinus supjaustykite gabaliukais, užpilkite cukrumi ir palikite kelioms valandoms.

Į didelį puodą įpilkite vandens, sudėkite nektarinus su cukrumi ir pradėkite virti. Įspauskite citrinos sulčių, sudėkite vanilę. Virkite ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės.

Supilstykite į sterilizuotus stiklainius. Jiems atvėsus, laikykite džemą tamsioje, vėsioje vietoje.

Mėgaukitės nektarinų džemu bet kokia proga ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus: lietinius ir kitus blynus, salotas ar net mėsos kepsnius.

Skanaus!

Šiuo metu Lietuvoje veikia 82 „Lidl“ parduotuvės 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.

Pranešimą paskelbė: Aušra Matulaitytė, UAB „Bosanova”
Ruduo virtuvėje kvepia nektarinais: trys pigios idėjos, kurios suteiks jaukumo namams

Ruduo virtuvėje kvepia nektarinais: trys pigios idėjos, kurios suteiks jaukumo namams

Parašykite komentarą