• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Simonos Albavičiūtės šaldytuvo apžvalga: iš gendančių produktų pavyko pagaminti salotas
  • Po dramatiškos kovos paaiškėjo „VILNIUS TECH Esports“ „League of Legends“ turnyro nugalėtojai
  • Ką veikia 21 amžiaus inžinieriai?

RSS Horoskopai

  • Maxima nuolaidos: geriausi pasiūlymai kiekvienam
  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?

RSS IT naujienos

  • Nacionalinis prieigos punktas – vartai unifikuotai transporto informacijai
  • Vakcinavimas – dar vienas iššūkis darbdaviams: ko būtina nepamiršti?
  • 5G ir vartotojo duomenų apsauga: kodėl tai pats saugiausias ryšys?

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?

Racionas ir kasdienė mityba yra labai svarbi mūsų gyvenimo dalis, ypač kai kalba pasisuka apie sveikatą. Be tinkamos mitybos kūnas tampa mažiau atsparus ligoms, dažnai jaučiamas nuovargis, trūksta jėgų. Tačiau ar žinote kokie produktai turėtų sudaryti didžiąją dalį raciono? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė.

 

„Subalansuotam valgiaraščiui užtikrinti gyventojai turi platų įvairiausių produktų pasirinkimą. Pastebime, kad kasmet vis labiau sveikatingumo tendencijas perimančių pirkėjų krepšeliuose atsiduria mėsa ir žuvis, pieno produktai, taip pat vaisiai ir daržovės. Atkeliavus šviežiam derliui, pirkėjai vis daug renkasi žalialapių salotų, šviežių morkų, kopūstų ir, žinoma, ridikėlių. Tai padeda palaikyti subalansuotą mitybą, atkurti reikiamą energiją ir papildyti organizmą vitaminais bei mineralais“, – teigia V. Juodkazienė.

Subalansuota mityba lygu gerai savijautai

Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad svarbiausia yra susikurti dienos režimą: į savo gyvenimą turėtume įtraukti ir fizinį krūvį, ir reguliarų subalansuotų produktų vartojimą.

„Kasdien turėtume vartoti atitinkamą kiekį mėsos, žuvies, pieno produktų, daržovių, vaisių bei grūdinių kultūrų. Taip pat itin svarbu – maisto įvairovė. Kasdieniai patiekalai turėtų būti skanūs ir įvairūs. Kuo įvairiau valgysime, tuo labiau galėsime džiaugtis geresne savijauta. O jeigu žmogaus maisto racionas yra skurdus – jam gali pradėti trūkti įvairių mikroelementų, vitaminų, padidėja rizika susirgti tam tikromis ligomis“, – sako dietologė.

Anot jos, vienas svarbiausių organizmui produktų – daržovės ir grūdinės kultūros. „Renkantis daržoves reikėtų dėmesį atkreipti į sezoniškumą. Pavyzdžiui, pavasarį parduotuvėse atsiranda daugiau šviežio derliaus produktų, tokių kaip ridikėliai, kopūstai, morkos, salotos ir agurkai. Jie itin tinka mitybai paįvairinti. Be sezoniškumo, renkantis daržoves ne mažiau dėmesio reikėtų kreipti ir į jų spalvą, nes skirtingose spalvose slepiasi skirtingi vitaminai bei mikroelementai“, – kalba specialistė.

D. Vaitkevičiūtė teigia, kad pagal visas sveikos mitybos rekomendacijas racioną turėtų sudaryti 45–60 proc. angliavandenių, apie 20–30 proc. riebalų ir 10–30 proc. baltymų. Pagrindinę dienos maisto dalį turėtų sudaryti pilno grūdo produktai: duona, kruopos, sėklos ir daržovės bei vaisiai. Šiuos produktus reikėtų vartoti 2–3 kartus per dieną. Taip pat bent kartą per dieną reikėtų suvalgyti žuvies arba mėsos. Žuvį valgyti rekomenduojama 3–4 kartus per savaitę, lygiai tiek pat rekomenduojama valgyti ir baltą mėsą: kalakutieną, vištieną ir triušieną.

Tuo tarpu raudonos mėsos vartojimas yra pačiame mitybos piramidės viršuje, todėl ją valgyti reikėtų maždaug kartą per savaitę. D. Vaitkevičiūtė sako, kad 1–2 kartus per dieną galėtume suvalgyti ir mėgstamų pieno produktų: natūralaus jogurto, rauginto pieno ar varškės gaminį, liesą sūrį. Dar vienas svarbus produktas, kuris praturtins racioną – tinkami riebalų šaltiniai: tai gali būti ir sviestas, jis nedideliu kiekiu gali būti vartojamas 1–2 kartus per dieną. Taip pat kasdien reikėtų vartoti ir alyvuogių, linų sėmenų ar kitų sėklų aliejų.

Kokių produktų reikėtų vengti?

Kalbėdama apie produktus, kurių turėtume vengti D. Vaitkevičiūtė sako, kad nevalgomo maisto – nėra, tačiau dienos arba savaitės racioną reikėtų susidėlioti taip, kad daugiausiai gautume vertingo sveikatai maisto.

„Visiškai normalu, kad ir ne patys sveikiausi produktai ar patiekalai, kartkartėmis atsiranda ant mūsų stalo: galbūt tas maistas mūsų sveikatai nėra labai palankus, tačiau jis sukelia įvairių sentimentų, jį valgant apima nostalgiškas jausmas, o galbūt tam tikras patiekalas yra mūsų šeimos tradicijų ar kultūros dalis. Valgyti turėtume įvairiai ir neturėtume visko vertinti tik juoda arba balta, galima arba negalima“, –  pabrėžia gydytoja dietologė.

Visgi, D. Vaiktevičiūtė juokauja, kad jeigu per dieną suvalgytume viską, kas sveikatai palanku ir rekomenduojama, skrandyje sveikatai nepalankiems produktams neliktų vietos.

Kalbėdama apie produktus, kurie galėtų daryti neigiamą įtaką organizmui ir didintų riziką susirgti įvairioms ligomis, dietologė sako, kad šio sąrašo viršuje rikiuojasi cukrumi gausūs produktai: įvairios perdirbtų vaisių sultys, gazuoti saldūs gėrimai. Anot jos, taip pat reikėtų vengti ir transriebalų. Jie aptinkami nemažai produktų, todėl norėdami kontroliuoti suvartojamą jų kiekį – turėtume atidžiai skaityti produktų etiketes. Mažiau reikėtų vartoti ir rafinuotų angliavandenių, į kuriuos įeina ne viso grūdo gaminiai. Taip pat šiai grupei priskiriami ir perdirbti mėsos gaminiai.

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum“

Rekomenduojame
 
AUDIMAS Merino ir bambuko pluošto suknelė 2021-087 Insignia Blue S
 
AUDIMAS Tampri suknelė trumpomis rankov. 2111-173 Forever Blue L
 
REIMA Kouvola Mint 152
 
AUDIMAS Medvilniniai polo marškinėliai 20LT-405 White L
 
OTRE 86-116-03 Black 37
 
Crocs™ Crocband™ Navy 43,5
2021 03 18   BNS Spaudos centras
  Sveikata
  • Akcijos „Metų knygos rinkimai 2020“ nugalėtojai bus paskelbti balandžio 15 d.

  • Seimo nario Mindaugo Puidoko pranešimas: „Pirmas žingsnis sprendžiant E. sveikatos veikimo problemas – bendradarbiavimas ir reikiamos kvalifikacijos informacinių technologijų specialistai“

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • Video įgarsinimas
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT