Optimizmu trykštanti legendinė kino ir teatro aktorė Elvyra Žebertavičiūtė metų pradžioje atšventė solidų 90-ies metų jubiliejų, bet iki šiol yra kviečiama filmuotis Lietuvos režisierių. Senjorė pasakoja, kad nors bendraamžiai mėgsta pasiskųsti, ji iš kiekvienos situacijos gali rasti išeitį. Ir brangstant prekėms, jos nuomone, daugumai įmanoma ir sutaupyti, tereikia išmokti maistą planuoti ir nepamiršti naudotis lojalumo programomis, kurios suteikia progą pirmadieniais senjorams apsipirkti iki 10 proc. pigiau. „Nors daug kas sako, kad suvalkiečiai šykštūs, taip nėra – mes esame taupūs ir galvojantys apie ateitį!“ – sako Elvyra Žebertavičiūtė, gyvenanti savarankiškai ir pasirūpinanti ne tik trimis savo katėmis, bet ir beglobiais gyvūnais. Nešvaisto nei pinigų, nei maisto Elvyros Žebertavičiūtės negąsdina kylančios kainos:…
Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų
Kišas – klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, tinkamas tiek pietums, tiek vakarienei. Be to, dėl tvirtos struktūros ir išlaikomo skonio jį galima dėti į priešpiečių dėžutes, tad pravers mokantis ar iškylaujant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į kišus dedami špinatai – itin vertinga lapinė daržovė, o nemėgstantys šviežių, gali juos panaudoti įvairiems apkepams ar kišams, kurie, pagardinti varške ar sūriais, taps visaverčiu baltymų šaltiniu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip ilgiau išlaikyti šviežius špinatus namuose ir sutaupyti juos įsigyjant. Špinatai – vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuke Špinatus galima dėti į glotnučius ar salotas, gardinti jais sriubas, troškinius bei apkepus. Pasak gydytojos…
Patiks norintiems sutaupyti: prancūziškas bulvių apkepas šeimos pietums nekainuos nė 4 eurų
Šviežios lietuviškos bulvės pasirodo tik prieš Jonines, bet atėjus pavasariui norisi pajusti įvairesnį jų skonį – juk rudens derliaus bulvių patiekalais mėgaujamės visą šaltąjį sezoną. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnai demonizuojamos bulvės saikingai valgomos teikia nemažai naudos mūsų organizmui, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog gamindami bulvių patiekalus galime nemažai sutaupyti. Štai bulvių gratinas visai šeimai nekainuos nė 4 eurų. Bulvėse yra net vitamino C Nors tradiciškai bulvės Lietuvoje visais laikais buvo itin mėgstamos, o jų patiekalai suburdavo šeimas prie stalo tiek kasdienybėje, tiek per šventes, paskutiniu metu jų dažnai atsisakoma. Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu…
Yakisoba – japonų gatvės patiekalas savoje virtuvėje: maistinga vakariene visa šeima pasimėgaus vos už 5 eurus
Kai nusibosta įprasti patiekalai, galima paieškoti egzotiškesnių skonių. Vienas tokių – japonų gatvės prekeivių siūlomas Yakisoba. Tai makaronų ir kopūstų derinys, gardintas imbieru ir specialiu rytietišku padažu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad imbieras ypatingas tuo, jog nuo seno buvo dažniau vartojamas medicininiais, o ne skonio gerinimo tikslais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atskleidžia, kur geriausia laikyti imbiero šaknį namuose ir primena, kad patiekalui reikalingų makaronų, kurie dabar yra vieni iš pigiausių produktų, verta nusipirkti per akcijas – jų galiojimo laikas ilgas, tad taip lengvai sutaupysite. Praverčia turintiems virškinimo sutrikimų Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje,…
Pavasariui prasidėjus auga salotų populiarumas: gydytoja dietologė pataria skanauti kuo įvairesnes
Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią tendenciją tik išryškino – žalumos lėkštėse pasiilgę pirkėjai į krepšelius įvairių lapinių salotų įsideda dar dažniau. Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, žmonės itin vertina patogumą: noriai perka plautus skirtingų salotų mišinius – taip siekiama sutaupyti laiko bei išvengti maisto švaistymo, perkant visus ingredientus atskirai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardija, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio, jos yra puikus skaidulų bei mineralinių medžiagų šaltinis, be to, mažai kalorijų turintis produktas, tad svarbu neužmiršti kaskart žalumynais papuošti savo patiekalų. Kuo…
Prasideda smidrų sezonas: kuo sveikatai naudinga ši nekaloringa daržovė ir kaip ją laikyti namuose?
Daugelio lietuvių šiltuoju metų sezonu pamėgta daržovė – smidrai – stebina ne tik išskirtine skonių palete, bet ir naudingųjų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjus smidrams, lietuviai juos mėgsta jau kurį laiką, tad „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia paragauti ant grotelių keptų smidrų, o šalia jų pasigaminti ir traškių daržovių vėrinukų. Daržovė, naudojama tūkstantmečius Smidrai – išskirtinė daržovė, savyje turinti eilę mineralų bei vitaminų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį. Tiesa, nors…
Sveikatai palankesnės tradicinio majonezo alternatyvos: belaukdami Velykų išmėginkite naminį ar veganišką su avokadais (receptai)
Įprastai majonezas asocijuojasi su šventėmis: be juo pagardintų patiekalų neapsieiname per šeimos susibūrimus ar Velykas. Tačiau dabar prekybos centruose majonezo asortimentas taip išsiplėtė, kad be vargo galima rasti sveikatai palankesnių. Be to, verta ir paeksperimentuoti – pasigaminti naminio majonezo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, teigia, kad kai kurie maisto produktai mūsų visuomenėje per daug demonizuojami, tačiau per šventes nereikia bijoti paragauti baltos mišrainės ar liežuvio su majonezu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo atkreipti dėmesį į mažiau riebų privačios etiketės majonezą, kuris kainuos gerokai pigiau, o nusipirkus prinokusių avokadų, galima ir iš jų pasigaminti veganišką majonezą. Majonezo komponentai – natūralūs produktai Kiekviena šalis…
Gardūs bulvių ir miltų njokiai gali padėti sutaupyti: gardi šeimos vakarienė – vos už 5 eurus
Jei lietuviams nuo vaikystės įprasti virtinukai iš varškės, tai italams – iš bulvių ir miltų, žinomi kaip „gnocchi“, gardinti įvairiausiais daržovių priedais bei padažais. Nesudėtingai pagaminami virtinukai bus ne tik proga prisiminti atostogas Italijoje, bet ir sutaupyti – vakarienė šeimai atsieis vos 5 eurus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad moliūgas – nekaloringa ir naudinga daržovė įvairaus amžiaus žmonėms, be to, tinkama rūpestingai skaičiuojantiems kalorijas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip moliūgus laikyti namuose ir primena, kad iš jų galima ruošti ne tik trintas sriubas, bet panaudoti ir kepiniams ar virtiniams, keičiant juose dalį miltų ar bulvių. Moliūgai vadinami superdaržove Nors…
Aliejus – išskirtinės naudos produktas: gydytoja dietologė primena, kiek jo galima suvartoti ir kuo jis pranašesnis už kitus riebalus
Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų bei kiek egzotiškesnių moliūgų, kokosų ar kitų riešutų. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, augalinį aliejų rekomenduojama įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną, o sveikatai palankiausias – alyvuogių aliejus. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prekybos tinklo asortimente pirkėjai gali įsigyti įvairiausių rūšių aliejaus, tad ekspertė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką ir tinkamai jį naudoti kulinarijoje. Skatina naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų Iš skirtingų augalų spaudžiamas aliejus yra nepamainomas produktas viso pasaulio virtuvėse. Jis naudojamas tiek maisto kepimui, tiek šviežių salotų ar kitų paruoštų…
Pasimėgaukite pavasarišku maskarponės sūrio pyragu: šeimos nariui kainuos vos 3 eurus (receptas)
Daugelis esame ragavę burnoje tirpstančio sūrio torto, kilusio iš Lombardijos regiono šiaurės Italijoje. Kreminis saldaus skonio maskarponės sūris gaminamas iš grietinėlės ir yra plačiai naudojamas desertų bei įvairių patiekalų gamybai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog kreminiai sūriai gali padėti sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą. Juose taip pat yra kalcio, visaverčių baltymų bei vitaminų. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia artimuosius pradžiuginti pavasarišku maskarponės sūrio pyragu. Padeda sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kreminis sūris gaminamas iš pieno arba grietinėlės, tad jame yra kalcio bei visaverčių baltymų. Lyginant su sviestu, tai mažiau riebalų turintis produktas,…









