• Virtuvė, receptai

    Paelijos dienos proga – patarimai, kaip išsirinkti jūros gėrybes katalonietiškai fiestai: vakarienė asmeniui nekainuos nė 3 eurų

    Nors didžiausia ispaniškos virtuvės pažiba yra paelija, mažiau žinoma jos variacija su makaronais, vadinama „fideuá“, skoniu tikrai nenusileidžia. Šio patiekalo sudedamosios dalys ir paruošimas yra labai panašūs, tačiau vietoje ryžių naudojami ploni makaronai. Šis patiekalas kilęs iš Valensijos, bet Katalonijoje „fideuá“ kultūra yra labiau paplitusi – tai vienas mėgstamiausių vietinių gyventojų bei turistų patiekalų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jūrų gėrybėse gausu baltymų, mineralinių medžiagų bei vitaminų, tad kovo 27-ąją minint Tarptautinę paelijos dieną „Rimi“ technologai kviečia namuose pasigaminti katalonišką jos versiją. Gausu naudingų maistinių medžiagų Sakoma, kad „fideuá“ Valensijos žvejai gamino iš laimikio likučių, kurių per dieną nepavykdavo parduoti žuvų turguose. Būtent šviežios jūros…

  • Virtuvė, receptai

    Puošiame namus ir Velykų stalą: specialistė pataria, kaip neišlaidaujant susikurti šventinę nuotaiką (receptas)

    Norint gyventi tvariau ir sutaupyti, verta pradėti nuo savo aplinkos. Juk vietoje to, kad kasmet pirktume vis naujus papuošimus šventėms, galime juos susikurti patys iš jau turimų daiktų, gamtoje randamų augalų ar net maisto produktų. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kurie palengvins pasiruošimą Velykoms ir primena į žaismingą kūrybos procesą įtraukti vaikus, kuriems tai bus maloni saviraiškos forma. Visžaliai augalai, medžių šakelės – natūralu ir taupu Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad įvairiose šalyse per šventes vis labiau nutolstama nuo vienkartinių plastikinių dekoracijų ir atsigręžiama į gamtą nei natūralios spalvos puošmenas. „Velykos – tai pavasario šventė, kai esame išsiilgę natūralios žalumos ir žiedų,…

  • Virtuvė, receptai

    Tarptautinės vaflių dienos proga – sveikesnė jų versija: padės svorio kontrolei ir sumažins alkio jausmą (receptas)

    Nors vafliai mums nuo vaikystės asocijuojasi su desertu, kuris kepamas iš saldžios ir riebios tešlos, visada galima rasti maistingesnę bei organizmui naudingesnę jų versiją. Vafliai iš cukinijų patiks ir vaikams, ir pavasarį sveikatai palankiau norintiems maitintis suaugusiems. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad cukinijos, iš kurių galima išsikepti įvairių desertų, turtingos maistinėmis medžiagomis, mikroelementais bei vandenyje tirpiais vitaminais, be to, gali padėti ir svorio kontrolei, nes jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Kaip pasigaminti tokių desertų kasmet kovo 25 d. švenčiamos Tarptautinės vaflių dienos proga ir sutaupyti pataria „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva. Saugo nuo laisvųjų radikalų, stiprina imunitetą Nors kartais cukinijas, kaip ir agurkus, šiek tiek nuvertiname,…

  • Virtuvė, receptai

    Aromatingas apelsinų pyragas papuoš Velykų stalą vos už 5 eurus: pavyks net nepatyrusiems kepėjams

    Po ilgos žiemos esame pasiilgę spalvų, tad Velykų stalą puošime ne tik margučiais, bet ir ryškiaspalviais patiekalais: žaliomis salotomis, uogomis gardintais užkandžiais ir vaisių pyragais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad citrusiniai vaisiai ne tik puikus vitamino C, bet ir flavonoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis. Taigi, gaivus apelsinų pyragas gali tapti puikiu šventės akcentu. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šį desertą svarbu gaminti iš sunokusių vaisių, tad dalijasi patarimais, kaip juos išsirinkti parduotuvėje. Vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių ankstyvą pavasarį Apelsinai – labai universalūs vaisiais. Juos galima skanauti šviežius, spausti sultis, marinuoti mėsą, gardinti kepinius bei desertus. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjančių Velykų stalo žvaigždė – poras: kuo naudingas šis svogūno giminaitis ir kokiems patiekalams jį panaudoti? (receptas)

    Manoma, jog porai Lietuvoje pradėti auginti dar XVI amžiuje. Praėjo bene penki šimtai metų, tačiau jų populiarumas neslopsta iki šiol – be jų neįsivaizduojame jokio šventinio stalo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė porus apibūdina kaip nekaloringą, vitaminais ir mineralais turtingą daržovę. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog porai – nereiklus, ilgai šaldytuve išsilaikantis produktas, kuris ne sezonu metu mūsų šalį pasiekia iš pietų Europos augintojų. Porai puikiai papuoš Velykų stalą ir pagardins daugelį patiekalų, tarp kurių – ir kiaušiniai. Šventei artėjant prekybos tinklo kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti nebrangų, bet labai gardų pašteto receptą su porais. Svogūnams ir česnakams gimininga…

  • Virtuvė, receptai

    Velykų metu mėgstamiausi balti kiaušiniai: gydytoja dietologė primena apie jų naudą sveikatai (receptas)

    Velykos neįsivaizduojamos be kiaušinių. Juos dažome, puošiame ir įvairiai dekoruojame, o per šventę varžomės ne tik dėl kiaušinių kietumo, bet ir riedumo ar skanumo. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaušiniai turi daugybę naudingų medžiagų, tad juos vertėtų valgyti ne tik per Velykas. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad prieš gražiausią pavasario šventę parduotuvių asortimente pirkėjai dairosi kiaušinių baltu lukštu bei primena, kaip išradingai panaudoti juos velykinių patiekalų receptuose. Omega-3 riebalų šaltinis Kiaušiniai – nepamainomas produktas kulinarijoje. Juos dedame visur – į mėgstamų blynų ar kepinių tešlas, į rytinę kiaušinienę ar net sriubas, makaronus bei mėsainius. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės,…

  • Virtuvė, receptai

    Itališka „frittata“ su pomidorais – lengvas būdas sunaudoti maisto likučius ir sutaupyti: vakarienė asmeniui nekainuos nė 2 eurų

    „Frittata“ – tai lengvai pagaminamas itališkas patiekalas, tinkamas tiek vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, tiek vakarienei. Jam tereikia kiaušinių, o kiti ingredientai gali būti pačios įvairiausios daržovės, mėsa bei sūris, taigi, galima drąsiai improvizuoti ir tvariai panaudoti maisto likučius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kiaušinių ir pomidorų duetas šiame patiekale labai tinkamas, nes valgant termiškai apdorotus pomidorus organizme geriau pasisavinamas likopenas, reguliuojantis cholesterolio apykaitą. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šaltuoju metų laiku pomidorai yra vienos mėgstamiausių lietuvių daržovių, o ypač – mažieji. Natūralus antioksidantas Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pomidoruose yra pakankamai daug skaidulų, ypač jei…

  • Virtuvė, receptai

    M. Mažvydo laikais kiaušinius dažė ąžuolo žieve ir svogūnų lukštais – prof. R. Laužikas per Velykas kviečia sekti protėvių tradicijas

    Artėjant laukiamiausiai pavasario šventei – Velykoms – puoselėjame tradicijas, margindami kiaušinius įvairiausiais būdais: vašku, svogūnų laiškais, žolelėmis ar vynu. Gastronominio paveldo tyrinėtojas prof. Rimvydas Laužikas pastebi, kad dažančių medžiagų pasirinkimas formavo lietuvių estetikos jausmą. Tradicijoje neturime ryškiaspalvių margučių, priimtinesnės yra ramios spalvos. Nors Lietuvoje margučiai ir skutinėjami, ir marginami vašku bei kitomis technikomis, patys seniausi jie buvo, ko gero, vienspalviai. Kaip natūraliais būdais galime nusimarginti kiaušinius per artėjančią šventę pataria prekybos tinklo „Rimi“ technologė Lina Barčaitė. Margindami kiaušinius protėviai rėmėsi tradicijomis Po ilgos žiemos labiausiai džiugina pirmieji pavasario ženklai: paukščių sugrįžimas, švelni žaluma, artėjanti Velykų šventė, kurios simbolis daugybę amžių buvo margutis, kaip pradžios, atgimimo simbolis. Kalbėdamas apie archajiškiausius kiaušinių…

  • Virtuvė, receptai

    Paukštiena ant Velykų stalo: patarimai, kaip išsirinkti kokybišką bei paruošti sveikatai palankiausiu būdu

    Lyginant su raudona mėsa, paukštiena yra sveikatai palankesnis pasirinkimas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši liesa mėsa turi daug baltymų, riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų. Prekybos centruose šviežios paukštienos galima įsigyti ištisus metus, o dėl palyginti mažos kainos ją ypač mėgsta taupantys pirkėjai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad populiariausia paukštienos rūšis – vištiena ir jos krūtinėlė, tačiau šiltuoju metų laiku įsigyjama ir daugiau vištienos blauzdelių, sparnelių bei petelių, kurie kepami ant grilio. Per Velykas išauga ir antienos bei kalakutienos pardavimai. Artėjant pasaulinei paukštienos dienai, ekspertės dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir ją paruošti sveikatai palankiausiu būdu. Paukštieną geriausia valgyti be odelių Anot…

  • Virtuvė, receptai

    Daigai – supermaistas, kurį galima užsiauginti namuose: praturtinsite mitybą ir paįvairinsite patiekalų skonį (receptas)

    Pavasarį prekybos centrų lankytojų žvilgsnius dažniau patraukia įvairūs daigai, kurie ne tik naudingi organizmui, bet ir pagardina bei pagražina įvairius patiekalus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog daigai gali būti naudojami ne tik salotoms, bet ir sriuboms, košėms, sumuštiniams ar glotnučiams gardinti. Tai – sveikatai ypač palankūs produktai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad parduotuvių lentynose karaliauja lietuviški daigai ir pastebi augančią tendenciją – pavasarį jie vis dažniau atsiduria ant mūsų stalo. Biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas Kol į parduotuves po truputį keliauja įvairios šviežio derliaus daržovės, patiekalus maistinėmis savybėmis gali praturtinti daigai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos…