Mėgstate rytais pasimėgauti kavos ar juodos arbatos puodeliu, po pietų paskanauti plytele šokolado, o vakare atsigaivinti kofeino turinčiais gėrimais? Esate ne vieni – net 90 proc. viso pasaulio suaugusiųjų pritrūkę energijos renkasi gėrimus, kuriuose gausu kofeino. Tačiau ar tai nekenkia jų sveikatai? Apie kofeiną pasakoja gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.
Pirmą kartą kofeinas buvo išskirtas iš kavos 1819 m. Ši medžiaga yra natūrali – daugiausia jo yra randama kolos augalo lapuose, kavos pupelėse, taip pat arbatos lapuose ir guaranoje. Jei kalbėtume apie kasdien mūsų vartojamus produktus, daugiausiai kofeino turi kava. Šios medžiagos kiekis viename vidutinio dydžio kavos puodelyje prilygsta maždaug trims puodeliams arbatos ir keturioms-penkioms stiklinėms gaiviojo gėrimo su kofeinu. Kofeino, kaip energijos šaltinio, paslaptis slypi jo veikime patekus į žmogaus organizmą: jis greitai pasklinda visame kūne, todėl išgėrę kofeino turinčio gėrimo jaučiamės žvalesni.
Kokį poveikį kofeinas turės konkretaus žmogaus sveikatai, lemia daugelis veiksnių: genetiniai požymiai, amžius, lytis, kūno masė, vartojami vaistai ir kiti. Kofeino poveikis vadinamas daugiasisteminiu, nes jis turi įtakos neuropsichinės, širdies kraujagyslių, endokrininės bei virškinimo sistemų veiklai.
Nuo seno žinoma, jog kofeinas mažina galvos skausmą – jam numalšinti pakanka vieno kavos puodelio. Be to, ši medžiaga teigiamai veikia ir kepenis: saikingas jos naudojimas mažina kepenų fibrozės progresavimą, todėl pasimėgauti kava ar kitais kofeino turinčiais gėrimais yra naudinga žmonėms, sergantiems kepenų ligomis.
Vienas labiausiai paplitusių mitų apie šį stimuliantą – kad priklausomybės kofeinui sunku atsisakyti, kaip ir priklausomybės kitoms svaiginančioms medžiagoms. Vis dėlto, tai nėra tiesa: kaip rodo Pasaulio sveikatos organizacijos atlikti tyrimai, net ilgą laiką kofeino turinčius produktus vartojantys žmonės gali lengvai sumažinti jo kiekį ar visiškai atsisakyti šios medžiagos nepatirdami fizinių ar psichologinių pasekmių.
Be to, moksliniais tyrimais įrodyta, kad saikingas (iki trijų puodelių per dieną kavos) kofeino vartojimas nekelia rizikos susirgti širdies ligomis. Priešingai nei dirbtinės maisto medžiagos, kofeinas nesikaupia organizme ir iš jo pasišalina per kelias valandas. Saikingai vartojama ši medžiaga taip pat nedaro neigiamos įtakos virškinimo sistemai.
Vis dėlto, kaip ir visi kiti dalykai, kofeinas turi būti vartojamas saikingai. Skaičiuojama, kad kofeino turinčių gėrimų vartotojai per dieną gauna apie 280 mg šios medžiagos. Tai atitinka du-tris kavos puodelius. Toks kofeino kiekis neigiamos įtakos žmogaus sveikatai neturi. Tinkamas šio stimulianto kiekis padeda ryte jaustis žvaliau, mažina mieguistumą ir netgi šiek tiek didina darbo našumą.
Tačiau, jeigu per dieną gaunamo kofeino kiekis viršija 500 mg (daugiau nei 4-5 kavos puodeliai), gali pasireikšti neigiama jo įtaka sveikatai. Didesnis kofeino kiekis gali padidinti nervingumą, dirglumą ar paskatinti nemigą. Taip pat šios medžiagos turėtų vengti nėščios moterys, kofeino poveikiui jautresni žmonės ir vaikai.
Taigi vartojant kofeino turinčius gėrimus (kavą, arbatą, kolos gėrimus) reikia laikytis sveikos mitybos principų – jei vartosime saikingai, neigiamo poveikio sveikatai nebus. Stengiantis kontroliuoti per dieną suvartojamo kofeino kiekį, reikėtų neužmiršti, jog šios medžiagos yra ne tik kavoje ar arbatoje, bet ir šokolade bei kituose kasdien vartojamuose produktuose.