Sveikata

Verta žinoti: daugumoje pirktų saldumynų – medžiagos, kurių apskritai neturėtų būti mūsų mityboje

Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Atrodo, kartais palepinti save ar artimuosius – nieko blogo. Tačiau po dailiai supakuotais saldainiais ar gardžiai kvepiančiais pyragaičiais slypi didelę žalą mūsų sveikatai darantys transriebalai. Į ką turėtume atkreipti dėmesį, rinkdamiesi saldumynus, ir kuo juos pakeisti, pataria maisto technologė ir mitybos specialistė, iniciatyvos „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.

Ragina atkreipti dėmesį į riebalus

Visi žinome, kad saldumynų derėtų vengti ne tik dėl didelio kalorijų skaičiaus, bet ir dėl sveikatos – diabeto, cholesterolio ir kitų ligų rizikos. Tačiau nors ir suvokiame jų žalą – pyragų, saldainių ir kitų saldumynų dažnai neišvengiame – jų tenka paragauti ne tik svečiuose. Patys taip pat susigundome jų pasiūla prekybos centruose.

Visgi R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad renkantis saldumynus, pirmenybę teikti vertėtų kokybiškiems desertams, kuriuos gaminant naudojami tik kokybiški riebalai. Tai reiškia, kad turėtume vengti konditerinių gaminių, saldainių, sausainių ir kitų desertų, kuriuose yra iš dalies arba visiškai hidrintų riebalų. Jie gali būti įvardinti kaip iš dalies sukietinti, hidrogenizuoti riebalai, todėl reikia atidžiai skaityti etiketes – šie riebalai maisto pramonėje naudojami itin plačiai.

Hidrintais riebalais (transriebalais) vadinami pusiau kieti riebalai, kurie susidaro pramoniniu būdu kaitinant, arba kitaip – hidrinant, augalinį aliejų. Kietinimas trunka kelias valandas 150 – 240 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

„Hidrintų riebalų turbūt rasime 90 proc. saldumynų. Išanalizavus prekybos centre esančių 20 sveriamų saldainių rūšių, tik vienoje iš jų nebuvo hidrintų riebalų. O jų vaikų mityboje visiškai neturėtų būti. Suaugusiųjų racione leistina iki 1 proc. energinės vertės, kurią mes gauname iš hidrintų riebalų. Tad ir suaugęs žmogus jų turėtų vengti. Mes hidrintų riebalų gauname ne tik iš saldumynų, bet ir iš gruzdinto, spraginto maisto“, – pabrėžė mitybos specialistė.

„Šiandien bijome susirgti vėžiu, bet 2015 metais tris kartus daugiau žmonių mirė nuo širdies kraujagyslių ligų. Būtent blogieji riebalai žaloja mūsų ir mūsų vaikų kraujagysles. Pasekmės yra liūdnos, tad būtina atkreipti dėmesį į produktus, kuriuos valgome. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vengti hidrintų riebalų, jie yra uždrausti ugdymo įstaigose, o namuose vaikai valgo tokius produktus, parsineštus iš prekybos centro“, – sako R. Bogušienė.

Saldumynų alternatyvų toli ieškoti nereikia

Vietoj sveikatai pavojingų saldumynų R. Bogušienė pataria rinktis, pavyzdžiui, kokybišką juodą šokoladą, kurio sudėtyje rasime daugiau nei 80 proc. kakavos – jame naudojami kokybiški riebalai, tiesiog iš kakavos. Saldumynų poreikį taip pat puikiai numalšins švieži ir džiovinti vaisiai, šviežios, džiovintos ar šaldytos uogos. Šiuos mažai vietos užimančius užkandžius su savimi visada gali turėti tiek suaugusieji, tiek vaikai.

Ir, žinoma, namuose gamintas maistas visuomet sveikiausias. Nors kasdien laiko ir pritrūksta, savaitgalį galima pasigaminti ką nors gardaus visai savaitei. Pavyzdžiui, tai galėtų būti džiovintų vaisių, sėklų ar riešutų batonėliai. Jie yra ne tik saldūs, skanūs, bet ir naudingi mūsų sveikatai. Valgydami tokius skanėstus, gausime ne tuščias kalorijas ir papildomus kilogramus, o energijos ir jėgų, nes jie kupini vitaminų, mikroelementų, maistinių skaidulų, baltymų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. O jos, kitaip nei hidrinti riebalai, yra būtinos mūsų organizmui.

Štai keletas desertų receptų, kuriuos labai lengvai patys paruošite namuose. Jie bus sveikesni nei pirkti prekybos centruose: be hidrintų riebalų, be dirbtinių dažiklių, kvapiklių, tirštiklių ar konservantų. Todėl drąsiai galėsite valgyti patys ar pavaišinti kitus. Be to, tokie skanėstai, kaip ir uogos ar vaisiai, puikiai tinka vasarą. Jie negenda taip greitai, kaip, pavyzdžiui, pieno produktai, todėl juos patogu skanauti lauke ar pasiimti į kelionę.

Graikinių riešutų ir šokolado desertas

Ingredientai:
1 puodelis graikinių riešutų
1 puodelis granato sėklų
1 puodelis mėgstamų džiovintų vaisių ir uogų (pavyzdžiui, spanguolių, abrikosų)
180 g kokybiško juodojo šokolado

Paruošimas:
Džiovintus abrikosus supjaustykite į mažesnius gabalėlius, palaužydami susmulkinkite graikinius riešutus, įberkite džiovintų spanguolių. Puode, karšto vandens vonelėje ar mikrobangų krosnelėje išlydykite šokoladą, užpilkite jį ant džiovintų vaisių, riešutų ir viską išmaišykite. Sudėkite į popierinius krepšelius, užberkite granatų sėklų ir prieš valgydami šiek tiek palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.

Kokosų saldainiai

Ingredientai:
100 g kokosų drožlių
2 v. š. kokosų aliejaus
30 g agavų arba klevų sirupo
Šiek tiek migdolų drožlių, goji uogų ir juodojo šokolado (papuošti saldainiams)

Paruošimas:
Kokosų drožles, kokosų aliejų ir agavų sirupą sudėkite į maisto smulkintuvą ir sumalkite. Gautą masę sudėkite į nedidelį plokščią indą ir suspauskite iki norimo storio. Valandai įdėkite į šaldytuvą ir tuomet jau galite pjaustyti ir puošti. Išlydykite šokoladą, juo apipilkite saldainius, užberkite migdolų drožlių ir goji uogų. Tokius saldainius šaldytuve galite laikyti bent savaitę.

Migdolų ir datulių širdelės

Ingredientai:
1 puodelis migdolų
1 puodelis datulių
1 puodelis džiovintų spanguolių ir goji uogų

Paruošimas:
Migdolus, datules (iš jų išimkite kauliukus) ir džiovintas uogas sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską sumalkite. Šiam skanėstui labiau tiks didesnės, sultingesnės datulės (tokių galite rasti prekybos centruose), su jomis desertas geriau sulips. Gautą masę sudėkite į plokščią indą, išklotą kepimo popieriumi, suspauskite iki norimo storio ir trumpam palikite šaldytuve. Prieš valgydami šį užkandį galite supjaustyti norimo dydžio gabalėliais arba panaudoti sausainių formeles ir sukurti savitos formos skanėstą.

Parašykite komentarą